26. 04. 2024 Jaroslava 16°C Skoro jasno

7. BIO jarmok v Trenčíne

24.09.2018 Autor: Simona, Foto: FB
Termín: 28.09.2018 Mesto:Trenčín Zdroj:stránka organizátora

Mierové námestie v Trenčíne opäť ožije BIO jarmokom a vášňou pre prírodu! Tradičným lákadlom je pestrá paleta prírodných chutí, vôní a inšpirácií. Vo viac ako 20 stánkoch ponúknu predajcovia bio a gazdovské potraviny, výrobky pre eko-domácnosť a občerstvenie. 
Na pódiu sa predstavia trenčianske kapely a pre deti sú pripravené hravé a poznávacie eko-aktivity. 

41915662 244815046229985 3956909934800535552 n

Zdroj: FB BIO jarmok Trenčín


Jarmok so snahou o nulový odpad bude mať v Trenčíne premiéru. Bežný plastový riad bude nahradený kompostovateľným riadom. Následné skompostovanie zabezpečí odpadová spoločnosť vo svojej kompostárni. Organizátori prosia návštevníkov o spoluprácu pri minimalizácii odpadu. Pomoc pri „triediacich hniezdach“ poskytnú vyškolení dobrovoľníci. Okrem radosti z nulového odpadu môžu dobre vybavení zákazníci získať aj výhodu napr. vo forme zľavy. Chýbať nebude ani tradičná cyklotombola (každý návštevník, ktorý príde na bicykli, dostane zdarma zlosovateľný lístok), ani osvetové stánky. 
Na BIO jarmoku môžete stretnúť veľa ľudí nadšených pre prírodu, všeličo zaujímavé zdarma ochutnať a získať praktické tipy pre eko životný štýl. 

PROGRAM NA PÓDIU:
11:00 divadielko pre deti „O chlapcovi, ktorý hľadal vôňu čokolády“ (Martin Daniš)
12:00 parkourové vystúpenie Born to Trick
12:30 hudobno-tanečné vystúpenie žiakov ZUŠ K. Pádivého
13:30 kapela Random Choices
15:00 kapela Aurelius Q
16:30 kapela 3D Band
17:30 vyhlásenie cyklotomboly (pri stánku CEA)

PROGRAM V KAVIARNI COFFEE SHEEP:
13:00 Michal Bažalík - Staré pusté vinohrady nad Svätým Jurom, prevzal po družstve a lásku k zemi pravdepodobne po svojich predkoch. Porozpráva nám o svojom vinárstve ako vyrába vína tradičným remeselným spôsobom a prečo sú napríklad sliepky vo vinohrade
skvelý nápad.

13:30  Hanka Vakošová - Trenčianka, majúca na starosti Zero Waste stránku Biojarmoku, nám porozpráva o tom čo je to Zero Waste, prečo by sme sa mali o to pokúsiť všetci a ako na to.

14:00 BEZOBALiS - Celý Biojarmok sa vezie aj na téme Zero Waste, a na to určite nadväzuje aj prvý bezobalový obchod v Trenčíne, o ktorom nám porozprávajú ich zakladatelia Martina a Martin. O tom čo ich inšpirovalo a aká bola cesta k jeho založeniu i plánom do budúcna.

14:30 Andrea Uherková - rodáčka z Trenčína, ktorá sa dlhodobo venuje mapovaniu a záchrane starých ovocných sort v Bielych Karpatoch. Tento krát nám však porozpráva o tzv. Eko pohrebníctve a prvom ekologickom cintoríne na Slovensku, Záhrade spomienok vo Zvolene, ktorý spoluzakladala a vedie.

15:30 Reena Sattar - Kanaďanka, dlhodobo žijúca v Prahe, nám porozpráva o svojej práci pre Lekárov bez hraníc (MSF), kde pôsobí ako hlavná HR koordinátorka. Povie nám tiež bližšie o jednej zo svojich misií, ktorých sa zúčastnila. Uvidíme, či to bude o Sierra Leone, Kongu, Južnom Sudáne, Iraku, alebo Ukrajine. Na záver, zodpovie aj na otázky pre prípadných záujemcov o túto zaujímavú prácu.

16:00 Matúš Ďurček - Dlhoročný trenčiansky ochranár, spoluzakladateľ občianskeho združenia Pre prírodu, pracovník Štátnej ochrany prírody, nám povie niečo o nových parkoch v Trenčíne - Zátoke pokoja a Prírodnom parku pri Váhu na Zamarovskej strane. Tieto parky vznikajú z iniciatívy občianskych združení.

16:30 Bruno Jakubec - Piešťanec a už trochu aj kopaničiar, ochranár, odborný asistent na Katedre plánovania a tvorby krajiny, Technickej univerzity vo Zvolene, človek stojaci za projektmi Bielokarpatský ovocný poklad, Pec nám spadla a inými, nám ponúkne trochu
tajomne znejúcu prednášku s názvom "Čaro náhody". Určite sa budeme mať na čo tešiť.

17:00 Braňo Chrenka - Bratislavčan, s Myjavskými koreňmi, spolumajiteľ originálnej cestovnej kancelárie Authentic Slovakia, nám porozpráva o tom ako vyrába cidre na Myjavských kopaniciach. Súčasťou prezentácie bude aj ochutnávka cidrov.

PROGRAM V GALÉRII VÁŽKA:
15:00 – 20:00 
Tričkovanie so Zero Waste Trenčín

15:15–15:45
zero waste v kuchyni

16:15-16:45
zero waste v kúpeľni
S Vierkou Marčekovou si môžete skúsiť vyrobiť čisto prírodný balzam na pery (treba si priniesť malú fľaštičku/dózičku). 

KNIŽNÝ SWAP
Máte doma knihy, ktoré už nepotrebujete? Prineste ich, niekomu sa možno budú hodiť. 

18:00
Premietanie filmu Bez odpadu! a diskusia 
cca 80 min. / titulky 
diskusia s Branislavom Moňokom (odborníkom na kompostovanie).

BIO jarmok ako podujatie pre všetkých milovníkov prírody bez rozdielu veku organizujú Centrum environmentálnych aktivít a o.z.
GenoFOND, v spolupráci s Mestom Trenčín, Národnou sieťou rozvoja vidieka a množstvom dobrovoľníkov.

Napíšte komentár