28. 03. 2024 Soňa 18°C Oblačno

Detské 4 živly

23.07.2018 Autor: Annie, Foto: 4zivly.sk
Termín: 11.08.2019 a ďalšie Mesto:Banská Štiavnica Zdroj:stránka organizátora
4 zivly mmagazin 3 1024x734

Zdroj: 4zivly.sk

Detské 4 živly sa uskutočnia od 9. do 11. augusta 2019 v Banskej Štiavnici.  Detským 4 živlom bude patriť druhá polovica podujatia – od piatka do nedele. V rámci filmového programu ponúknu predpremiéru česko-slovenskej rozprávky Hodinárov učeň za účasti tvorcov a projekciu animovaného pásma Tresky-plesky za účasti jeho autorky Veroniky Kocourkovej. Okrem filmového programu sa deti môžu tešiť na dve tvorivé dielne – výtvarnú a animačnú – k filmu Šarkan Martina Smatanu. Detské 4 živly už tradične uzavrie záverečná prezentácia k animačnej dielni.

Vstupné na premietanie filmov je 2€ pre deti do 15 rokov a 4€ pre dospelých. S akreditáciou účastníka 4 živlov je vstup na premietania zdarma. V prípade veľkého záujmu o projekcie majú deti prednosť. Vstup na otvorenú výtvarnú dielňu, ako aj na záverečnú prezentáciu je zdarma, bez nutnosti prihlásenia a do naplnenia kapacity priestoru.

Animačná dielňa je kapacitne obmedzená na 16 vopred prihlásených účastníkov.

Letný filmový festival 4 živly už tradične venuje časť svojho bohatého programu rodinám s deťmi. Výnimkou nebude ani 21. ročník podujatia, ktorý ponúkne viacero filmov, animačnú i výtvarnú tvorivú dielňu pre malých šikovníkov a šikovníčky. 

Filmový program Detských 4 živlov premietne animované i hrané snímky, ktoré zaujmú deti, ale aj ich rodičov. Železný obor (réžia: Brad Bird, 1999) je animovaný film s veľkým hrdinom a nemenej veľkým srdcom. Malý chlapec v ňom zachráni robota, ktorý spadne z neba na zem, aby sa stali kamarátmi a spoločnými silami zabránili federálnemu agentovi ich priateľstvo zničiť. Za účasti režisérky Veroniky Kocourkovej premietne festival sedem častí nového slovenského večerníčkového seriálu Tresky plesky (2018), ktorý deťom hravým spôsobom vysvetľuje tajomstvá prírodných javov. Producent Peter Badač uvedie krátkometrážnu snímku Šarkan (réžia: Martin Smatana, 2019), ktorá pre detské publikum citlivo spracúva náročnú tému odchodu zo života. Snímka bude predfilmom komediálneho animovaného filmu Veľký zlý lišiak a iné príhody (réžia: Patrick Imbert, Benjamin Renner, 2017), ktorá sa pohráva s myšlienkou, že život na vidieku nie je – minimálne pre zvieracie obyvateľstvo – prechádzka ružovou záhradou.

Najpočetnejšia delegácia uvedie v sobotu 10. augusta krátko popoludní distribučnú predpremiéru novej česko-slovenskej rozprávky Hodinárov učeň (2019). Režisérka Jitka Rudolfová v Banskej Štiavnici predstaví film viac ako mesiac pred uvedením do kín. Spoločnosť jej budú robiť herečky Jana Plodková, Dana Droppová, herec Michal Balcar a kostýmový výtvarník Marek Cpina. Príbeh rozprávky zavedie hodinárskeho učňa Urbana na cestu za zázračnými hodinkami, aby vďaka svojej šikovnosti a dobrému srdcu prekonal všetky nástrahy a zachránil milovanú Lauru. Do slovenských kín sa snímka dostane 12. septembra 2019.

Popri filmoch budú pre deti pripravené aj tvorivé aktivity – v rámci otvorenej výtvarnej tvorivej dielne, odkazujúcej na film Šarkan, si budú môcť účastníci a účastníčky pod vedením skúsených lektorov v piatok 9. augusta pripraviť vlastné šarkany. Vopred prihlásení účastníci a účastníčky budú zase vytvárať vlastný animovaný film v rámci uzavretej animačnej dielne v sobotu 10. augusta. Viac informácií o detskom program nájdete v sekcii Detské 4 živly.

Filmy Detských 4 živlov:


  • Hodinárov učeň (r. Jitka Rudolfová, ČR/SR 2019, 100 min., MP12)
    Nad kolískou malého Urbana stoja tri sudičky – dobrí duchovia osudu Rodovít a Rodovoj a vedľa nich zlá sudička Lichoradka. Kým Rodovít s Rodovojom hovoria o bohatstve a láske, Lichoradka o chudobe a nekonečných strastiach. Čia sudba bude silnejšia?

    Hodinárov učeň je príbeh mladého hodinárskeho učňa Urbana, ktorý na ceste za zázračnými hodinkami varujúcimi pred Smrťou prekoná vďaka svojmu dobrému srdcu a hodinárskej šikovnosti mnohé nástrahy a zachráni tak svoju milovanú Lauru. Film je okrem iného zaujímavý obsadením hercov z Dejvického divadla (J. Plodková, J. Plesl, V. Neužil, M. Krobot...) a diváci ho na Detských 4 živloch uvidia v slovenskej predpremiére za účasti tvorcov.

 

  • Tresky Plesky (r. Veronika Kocourková, SR 2018, 56 min., mládeži prístupný)
    Sedem častí z plánovaného 13-dielneho seriálu pre deti, ich rodičov a vlastne pre všetkých, ktorí sa chcú zábavnou formou niečo naučiť. Hlavnou postavou je moderátorka Kata Strofová, ktorá vo svete molekúl a častíc postupne preniká do tajomstiev prírodných javov a umožňuje tak divákom v jednoduchosti tieto procesy pochopiť. Záver každej osemminútovej epizódy tvorí chytľavá pesnička.

 

  • Veľký zlý lišiak a iné príhody + predfilm Šarkan (r. Patrick Imbert, Benjamin Renner, FR 2017, 79 min., mládeži prístupný)
    Vidiek nie je vždy taký pokojný ako sa zdá a zvieratká z tejto farmy sú nevyspytateľné: lišiak, ktorý je mamou pre trojicu kuriatok; zajac, ktorý sa hrá na bociana či kačka, ktorá chce byť Santa Clausom. Keď si myslíte, že život na vidieku je prechádzka ružovou záhradou, zamyslite sa znova! Film sa premieta spolu s krátkym predfilmom ŠARKAN Martina Smatanu.  

 

  • Šarkan (r. Martin Smatana, ČR/SR/PL 2019, 14 min., mládeži prístupný)
    Leto sa chýli ku koncu a stromy sa prehýbajú pod váhou zrelého ovocia. Dedo daruje vnukovi šarkana. Keď je chlapec vymrštený do vzduchu, dedo ho chytí. Potom popadajú listy a dedo zoslabne. Silný jesenný vietor ho vynesie až na oblačné nebo. Príde zima, príde jar, a teplý vánok ich opäť spojí. Film Šarkan je plný čarovných obrazov s bohatou štruktúrou, ktoré rozprávajú príbeh o spomínaní na tých, čo už nie sú medzi nami. Film úspešne putuje po filmových festivaloch,  získal niekoľko prestížnych ocenení (napr. Cena mladého publika v Annecy, Anča Slovak Award za najlepší slovenský krátky film na festivale Fest Anča atď). Na film Šarkan budú následne napojené dve tvorivé dielne v rámci Detských 4 živlov – piatková výtvarná a sobotňajšia animačná dielňa. 

 

  • Železný obor (r. Brad Bird, USA 1999, 86 min., MP12)
    Niečo naozaj veľkého je na obzore. Hogarth Huges práve zachránil obrovského robota, ktorý spadol z neba na zem. Malý Hogarth tak má síce veľkého priateľa, ale ešte väčší problém: ako schovať päťnásťmetrového obra, ktorého stravovací lístok je obmedzený len na pojedanie železa? A celá vec je o to komplikovanejšia, že sa na scéne objavuje zvedavý federálny agent, ktorý sa snaží vypátrať a s pomocou americkej armády aj zničiť tohto "cudzieho votrelca". Výsledkom toho všetkého je neuveriteľné dobrodružstvo plné kovu, kúziel a citov..

Film bude premietnutý po verejnej prezentácii výsledkov animačnej dielne.

Program Detských 4 živlov:

PIATOK/FRIDAY, 9. 8. 2019

  • 13:00  KC Veľký zlý lišiak a iné príhody
    (r. Patrick Imbert, Benjamin Renner, FR 2017, 79 min., MP
    + predfilm Šarkan (r. Martin Smatana, ČR/SR/PL 2019, 14 min., MP)
  • 15:30 – 17:30  Malé KC Otvorená tvorivá výtvarná dielňa

SOBOTA/SATURDAY, 10. 8. 2018

  • 10:00 – 18:00  Malé KC Tvorivá animačná dielňa (pre vopred prihlásených účastníkov)
  • 13:00 Kino Akademik Hodinárov učeň (r. Jitka Rudolfová, ČR/SR 2019, 100 min., MP12)
  • 16:00 KC Tresky Plesky (r. Veronika Kocourková, SR 2018, 56 min., MP)

NEDEĽA/SUNDAY, 11. 8. 2018

  • 14:00 KC Prezentácia výsledkov Tvorivej animačnej dielne
  • 14:30 KC Železný obor (r. Brad Bird, USA 1999, 86 min., MP12)

Zmena programu vyhradená.

 

Napíšte komentár