18. 04. 2024 Valér 12°C Prehánky

Gýmeš

Autor: Petula , Foto: gymes.sk
Adresa:Gýmeš Telefón:- www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Na Hrad Gýmeš je najrýchlejšia cesta z priľahlých dedín Kostoľany pod Tríbečom a Jelenec – Remitáž.


Odporúčame žltú trasu z Kostolian vyznačenú na mape, následne sa napojiť z južnej strany na zelenú značku. Odtiaľ je to na hrad už len 10 minút.  Cela túra by mala trvať približne 45 minút.

Túra sa začína pri železničnej stanici v Jelenci (198 m), odkiaľ pokračujeme po modrej turistickej značke (2426) okolo barokového kaštieľa z roku 1722 (štýlová reštaurácia) a kostola k zastávke autobusu. Tu odbočíme z hlavnej cesty pomedzi domy na mierne stúpajúcu ulicu, ktorá nás privedie na okraj obce. Okrajom lesa a polí (výhľady na Studený hrad a Gýmeš) zídeme do údolia Jeleneckého potoka. V blízkosti sa nachádza vodná nádrž využívaná rybármi. Z rázcestia pred branou autokempingu Remitáž pokračujeme asfaltovou cestou označenou červenou, modrou a žltou turistickou značkou po miesto, kde žltá značka (8135) odbočuje vpravo. Sledujeme jej priebeh a vystúpime príjemnou lesnou cestou na rázcestie Pod Studeným hradom, na ktorom odbočíme k vyhliadke Studený hrad (tvarová žltá turistická značka, 8135). Z najvyššieho miesta kremencových brál, ktoré využívajú horolezci ako cvičný terén, sú vynikajúce výhľady na zalesnený hrebeň Tribeča, Žibricu a Žitavskú pahorkatinu.

Na rázcestie Pod Studeným hradom sa vrátime rovnakou cestou. Po žltej turistickej značke čoskoro prídeme na rázcestie v Sedle pod Gýmešom. Odbočíme vľavo na zelenú turistickú značku (5129), ktorá nás povedie severným smerom lesom a lúkou k zrúcanine hradu Gýmeš (513,8).

Hrad dal postaviť pravdepodobne v r. 1253 – 1270 na mieste starého hradiska Ivankov syn Ondrej, účastník bitky pri Slanej. Najstaršie jadro hradu vymedzoval hradobný múr neskororománske opevnenia, ktoré uzatváralo trojuholníkové nádvorie. Na južnej strane, na vyvýšenine bola hranolová veža s obytnou a obrannou funkciou. Koncom 13. storočia pristavali ďalšiu vežu. Medzi veže postavili potom paláce v spoločnom opevnení. V tejto podobe poznal hrad Matúš Čák Trenčiansky a takto stál až do 15. storočia

O pôvode názvu hradu resp. obce Gýmeš sa vytvorilo viacero teorií. Najčastejšie sa uvádza, že názov je vytvorený zo slova „gím“, čo v staršej „uhorštine (?)“ znamenalo Jeleň. Slovenský „jeleň“ má v maďarskom jazyku ekvivalent „szarvas“. Podľa jeleňa – Jelenec si poslovenčil názov obce až 1.X.1948. V ľudovej tradícií sa zachovalo vraj aj pomenovanie podľa kopca s pôvodným názvom „Dym“, z ktorého dostala pomenovanie najprv obec Dymeš neskôr Gýmeš a o nejaké storočia pozdejšie aj hrad Gýmeš.

Dobre viditeľný kopec Dúň má vyvýšené bradlo, kde bol prvý drevený hrad, z ktorého dymom signalizovali hroziace nebezpečenstvo do centra starých Slovákov starobylej Nitry. Kopec “Dým“ a od neho „dymíš“ a od slovesa použitím Gy- namiesto Dy- čiže skomelením na Gýmeš. Sú to len povesti založené na dohadoch, ale tie môžu, ale aj nemusia byť pravdivé. Zaujímavosťou ale je, že v roku 1920 sa Kostolany pod Tríbčom nazývali Dýmeš Kostolany. Hradisko bolo aj neďaleko na Lysci a to z ml.doby halštatskej, takže bude ťažko identifikovať historické údaje bez archeologického výskumu.

Mapa: N 48° 24′ 41″ E 18° 13′ 21″

Mapa sa nahráva...

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Mirka 22.12.2020, 23:29

    Trošku neznámy hrad, prirovnala by som ho k Brekovu na vychode Slovenska, ale to len tak odľahčene povedané, keďže každý hrad je jedinečný svojim pribehom. Jednoduchá turistika.

  • Hana 20.11.2020, 19:55

    Nenáročna turistika, zvládnu aj menšie deti, krasna príroda a ešte krajšie výhľady

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár