24. 04. 2024 Juraj 10°C Dážď

Čutkovská dolina

Autor: MS, Foto: sdetmi.com, visitliptov.sk
Adresa:Čutkovská dolina, Ružomberok Telefón: www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Jedna z krásnych dolín Veľkej Fatry sa nachádza v blízkosti Ružomberka v Národnom parku Veľká Fatra a jej stredom preteká potok Čutkovo. Na začiatku doliny sa nachádzajú koliby, ktoré ponúkajú ubytovacie a reštauračné služby. Pri nich sú aj ihriská, na ktorých sa môžu zabaviť deti. 

Deti sa v letnom období môžu vyšantiť aj v detskom zábavnom parku Obrovo. Nájdu tu trampolínu, preliezačku, priestor vyhradený na lukostreľbu a ďalšie atrakcie.

Dospelí si môžu zašportovať na multifunkčnom, prípadne prírodnom ihrisku. Deti sa môžu takisto potešiť pohľadom na ovečky a diviakov, ktoré tu taktiež majú svoje útočisko. Je tu aj malé jazierko, v ktorom môžeme pozorovať pstruhov.

Asi 2 km od ústia sa nachádza priehrada, v ktorej môžme taktiež pri troche šťastia spozorovať ryby. Neďaleko od nej je lúka, na ktorej sú lavičky a ohniská. V doline sú aj 4 studničky s pitnou vodou. Hlbšie v doline sa nachádza Chata pod Kozím, odkiaľ sa môžeme prejsť v Vyšnému Pálenickému vodopádu. V jej blízkosti je aj malá lúka s ihriskom s drevenými futbalovými bránkami. Sú tu taktiež kŕmidlá pre lesnú zver.

V úvode odbočuje z doliny červeno značený turistický chodník na Tlstú horu, ktorý sa potom napojí na chodník, ktorý prechádza hlavným veľkofatranským hrebeňom. Dolinou vedie modro značený turistický chodník, ktorý nás dovedie do sedla pod Vtáčnikom.

Z Čutkova je možné prejsť sa na bicykli po cyklotrase do blízkej Hrabovskej doliny, ktorá taktiež ponúka množstvo atrakcií. Zdatnejší cyklisti sa môžu previezť buď po zeleno značenej trase smerujúcej do Ľubochnianskej doliny, prípadne po žlto značenej trase, ktorá smeruje do sedla pod Vtáčnikom.

Čutkovskej doline vytvorili nadšenci a turisti z Černovej náučný chodník pod názvom ZNÁMA – NEZNÁMA Čutkovská dolina. Chodník je dlhý 6,1 kilometra a má 10 tabúľ, 6 mostíkov a 3 lavičky na sedenie. Najväčšími lákadlami sú až 24 metrov vysoký vodopád a 64 metrov dlhá tiesňava.

Desať náučných tabúľ po celej dĺžke doliny odhaľuje tajomstvá tunajšej fauny a flóry. Tri tabule sa nachádzajú v ťažšie prístupnom lesnom teréne, takpovediac v divočine. Ukazujú turistom doslova klenoty, ktorými sú čarovné vodopády, tiesňavy, husté lesy pripomínajúce pralesy. Najvyšším bodom chodníka je tiesňava v nadmorskej výške 850 metrov.Samotný kaňon tiesňavy meria úctyhodných 64 metov a vytvoril ho Čutkovský potok.

nch cutkovska doli 1

Mapa: N 49° 5′ 12″ E 19° 16′ 1″

Mapa sa nahráva...

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Katarína 07.01.2022, 11:27

    Obrovo naše deti vôbec nezaujalo, ale najskôr to bude asi vekom. Odporúčam ho preto pre deti max. do 8 rokov, našťastie to zachránila Obrova žinka Zipline a napodiv potom bavilo deti preliezať obyčajné preliezky popri chatách, ktorých je v okolí viac a hojdať sa na hojdačkách. Príroda inak krásna.

  • Katarina 27.12.2021, 19:33

    Prešli sme sa až na Jelení vodopád, pekná prechádzka.

  • Števka 27.11.2021, 07:33

    Boli sme už dvakrát a veľmi sa nám páčilo, krásna príroda, samá zeleň, malej sa páčilo hlavne Obrovo, vyšantila sa tam..

  • Veronika 07.01.2020, 15:15

    Krásna dolina na prechádzku. Zobrali sme synovi aj bicykel, ale žiaľ neskôr je dolina strmá a museli sme ho tlačiť.

  • Katy 12.12.2018, 22:10

    Pre deti je veľmi zaujímavá obrova cesta, kde obor postrácal rôzne predmety a krásna prechádzka lesom nás priviedla od ubytovania, až k salašu, kde sme si dali dobrý obed, deti sa pohrali a odniesli sme si krásne zážitky so sebou.

  • Maťo 07.01.2018, 18:38

    Prostredie ako z rozprávky. Deťom sa najviac páčili ihriska, zvieratká a krmenie pstruhov, nám drevenice, kľud, pohoda, čerstvý vzduch, romantika.... A skvelo sme sa k tomu všetkému aj najedli

  • Naty 03.01.2018, 00:21

    Moja rodina navštívila toto miesto a veľmi si chválila. V novembri sme spoločne prechádzali okolo a zastavili sme sa tu na super obed, turistika sa nekonala pršalo :-( snáď nabudúce

  • Martina 08.12.2017, 11:48

    Super vybeh pre deti, jedlo OK. Prostredie nadherne. Urcite navstime znova.

  • dada 08.12.2017, 11:35

    Nádherné prostredie. Nájdu si svoje všetci - od bábatiek po starých rodičov. Krásna príroda, všetko po ruke, milí a ochotní ľudia. V Obrove sa nám veľmi páčilo a určite sa prídeme pozrieť zas, čo nové Obrovi pribudlo. V kolibe sme sa výborne najedli, pre mňa naozaj gastronomický zážitok :). Hneď za kolibou bola možnosť povoziť sa na koníkovi. Nabudúce chceme ísť viac do prírody aspoň k vodopádu.

  • Katarina 31.12.2016, 18:02

    Tak túto dolinu sme si nechali na viackrát. Na prvýkrát sme si vyšliapali na Jelení vodopád. Úžasné prostredie. :) :)

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár