26. 04. 2024 Jaroslava 16°C Skoro jasno

Zaspievajte si s deťmi vianočné koledy

Autor: Maria Bodnarova, Foto: Pexels
ball blur bokeh 717988

Zdroj: Pexels

S vianočnými koledami sa stretávame najmä v predvianočnom a vianočnom období. Od dávna boli súčasťou našej histórie aj národného kultúrneho dedičstva. Pôvod majú už Rímskej ríši, keď sa spievali pri oslavách nového roka - calendae. Odtiaľ sa tento názov rozšíril aj do iných národov a národností a v súčastnosti majú koledy bohatú tradíciu nielen u Slovákov, ale aj ďalších slovanských národov, no tiež u Francúzov (tsalenda), Grékov (Kálanda), Nemcov i Rakúšanov (Weihnachtslied) i v anglicky hovoriacich krajinách (Christmas Carol).

Ako sa Vianoce slávia po celom svete, aj najznámejšie vianočné koledy a piesne boli prekladané do jazykov mimo svojho originálneho pôvodu. Jednou z takýchto skladieb je Tichá Noc - Stille Nacht, ktorá bola predložená snáď do všetkých jazykov na svete. Vznikla v roku 1818 a jej autormi sú Joseph Mohr a Franz Xaver Gruber.

Aj keď nám už často splýva význam slov koleda a vianočná pieseň, vianočné koledy sa viažu k sviatku narodenia Ježiša Krista, kým vianočné piesne sú koncipované širšie a viažu sa k vianočnému obdobiu. Koledy tak tvoria jednu zo súčastí vianočných piesní. 

Vychutnajte si s nami vianočnú atmosféru s krásnymi vianočnými piesňami. :) Prajeme vám zo srdca šťastné a veselé Vianoce!


Prečítajte si aj:

Napíšte komentár