18. 04. 2024 Valér 12°C Prehánky

Čo zažiť, vidieť a ochutnať v Terchovej

Autor: MS, Foto: sdetmi.com
Adresa: Telefón: www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Untitled design

Terchová sa už dlhodobo stáva útočiskom mnohých Slovákov i cudzincov, ktorí čoraz častejšie trávia letnú či zimnú dovolenku na Slovensku.

Len dve hodinky cesty z Bratislavy a ste úplne v inom svete, obklopení krásnou prírodou a milými ľuďmi. Deti, ale aj tí starší tu majú možnosť vidieť, či zaspomínať si ako sa kedysi žilo, jedlo, zabávalo. Drevenice staršie ale i novšie, dotvárajú atmosféru celej Terchovej a hlavne v zime  menia Terchovú na rozprávkovú krajinu.

Veľkou výhodou obce je, že tu nájdete všetko pre peknú dovolenku – dobré jedlo, ubytovanie, turistiku a hory, stále živé tradície a zvyky, a aj keď prší, máte veľa možností kam sa vydať na výlet do okolia.


Jánošíkove diery

Kto nevidel skvost Terchovej nemôže povedať, že v Terchovej niekedy bol. Krásna prechádzka dierami, ktorú zvládnete i s deťmi, aj v horúcom lete, kedy je tam príjemný chládok, je už niekoľko rokov cieľom všetkých turistov v Terchovej. Cez víkend a v lete sa parkovisko pred hotelom Diery, odkiaľ sa do dier vchádza, plní autami rôznych značiek. Mnohí prejdú Dolnými a Hornými dierami a vracajú sa späť, časť z nich si trúfne aj na náročnejšiu túru na Rozsutec.

Viac informácii >>

11174534 828960030513820 1931710938587745767 o

Zdroj: facebook.com/JanosikoveDiery


Nová atrakcia v Terchovej - Minimodel Európa

V obci Terchová, okres Žilina, nájdete mini svet modelových vláčikov. Na viditeľnej ploche 53 m2 vybudovala partia nadšencov za 6 rokov modelové koľajisko, kde polovica koľajiska predstavuje Slovenskú stranu a druhá polovica predstavuje Českú stranu. Koľajisko obsahuje 7 staníc a zastávok, 2 skryté stanice a takmer 500 m koľajníc. Modelové koľajisko Minimodel Europa je umiestnené v interiéroch na 1. poschodí, nad predajňou potravín a je ideálnou atrakciou do každého počasia.

Viac informácii >>

MME 3

Zdroj: minimodeleuropa.sk


Lanovkou na Chleb a turistika po hrebeni Malej Fatry 

V Terchovej si môžete dopriať aj ten luxus, vyjsť na vrcholky hôr nie po svojich nohách ale lanovkou, ktorá premáva celoročne a zažiť tak jeden z krásnych výhľadov na Vrátňanskú dolinu. Vrcholová stanica lanovky je ideálnym východiskovým bodom pre turistiku, či prechádzku s deťmi po hrebeni. Pre menšie deti od 2 rokov je vhodná túra na Chatu pod Chlebom alebo potom túra na Veľký Kriváň, ktorá trvá cca 40 min. po hrebeni.

Viac informácii >>

WhatsApp Image 2020 07 30 at 14.26.26

Zdroj: sdetmi.com

Terchovský večer s Terchovskou muzikou v Hoteli Diery

Ak sa Vám žiada užiť si dobré tradičné jedlo a Terchovskú muziku, doprajte si Terchovský večer v hoteli Diery s 5 chodovou večerou, počas ktorej Vás bude naživo sprevádzať Terchovská muzika, ktorá je od decembra 2013 zapísaná do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO a zaručene sa zapíše aj do vašich sŕdc. Terchovský večer sa organizuje pravidelne počas celej zimnej sezóny.

3

Zdroj: sdetmi.com


Lanový park - Dino park Terchová

Ak vaše deti milujú prekonávanie prekážok a neboja sa výšok, môžu otestovať svoje sily v Lanovom parku v Terchovej neďaleko Penziónu Vršky a relaxačného centra Techovec.

46


Relaxačné centrum Terchovec

Po náročnej turistike, či cyklotúre dobre padne relax. Ten si môžete aj s deťmi dopriať v terchovskom vodnom svete, kde okrem plaveckého a detského bazéna, nájdete aj vírivku, či saunový svet a masáže. V športovej časti centra si môžete zahrať biliard, šípky, bowling či squash.

c374a37cbc289e539c67a495068eae3f


Múzeum Juraja Jánošíka

Už aj malé deti vedia, že náš slovenský hrdina Juraj Jánošík sa narodil v Terchovej. V múzeu sa počas krátkej projekcie dozviete všeličo zaujímavé zo života Jánošíka, ako aj z histórie obce.

EventImage 019798 kopia


Drevený Terchovský betlehem

Celoročnému drevenému Terchovskému betlehemu, ktorý nájdete v kostole sv. Cyrila a Metoda sa pripisuje druhé miesto, čo do veľkosti. A bezpochyby jeho zhliadnutie patrí k turistickým zážitkom. 

Untitled design 4

Zdroj: sdetmi.com


Socha Jánošíka

Terchovčania nechali zvečniť svojho hrdinu do monumentálnej oceľovej sochy, ktorá sa nachádza pri vstupe do doliny Vrátna. Autorom 7 a pol metra vysokej sochy je akademický sochár Ján Kulich. Prechádzku k nej zvládnu aj najmenšie deti. V zime sa tu deti rady bobujú a spúšťajú na sánkach.

Untitled design 5

Zdroj: sdetmi.com


Rozhľadňa Terchovské srdce s fotosrdiečkom

K turistickej atrakcii v Terchovej vedie po už existujúcom lesnom chodníku nová trasa s informačnými tabuľami, ktoré približujú faunu a flóru v Terchovskej doline. Bezbariérový chodník zabezpečí prístup aj imobilným turistom a mamičkám s deťmi. Pri rozhľadni pribudlo aj fotosrdiečko vďaka ktorému si môžete spraviť krásnu foto s výhľadom na Terchovú.

Viac informácii >>

Untitled design 3

Zdroj: sdetmi.com


Terchovský vláčik

Okrem aktívneho výletu si čaro prírody môžete vychutnať aj prostredníctvom vyhliadkovej jazdy Terchovským vláčikom. Jazdí celý rok podľa aktuálneho cestovného poriadku. 

Viac informácii tu >>

terchovsky vlacik 001

Zdroj: terchovskyvlacik.sk


Konajú sa tu rôzne obľúbené a vysoko navštevované podujatia:
  • Preteky gazdovských koní
  • Cyrilometodské dni 
  • Halušky Terchová
  • Medzinárodné stretnutie zbojníkov 
  • Jánošíkove dni 
  • Terchovský Budzogáň 

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Kamila 06.01.2023, 22:50

    V Terchovej je to určite aj na niekoľko dní. Je to krásna dedina.

  • Štefan 06.01.2023, 21:57

    Naposledy sme tu boli lyžovať vo Vrátnej a navštívili sme aj Betlehem. Veľmi pekný určite odporúčam pri návšteve Terchovej ho nevynechajte.

  • Lenka 28.11.2022, 13:49

    niektoré "možnosti" z článku už nie sú aktuálne, resp. nestoja za návštevu. Odporúčam klasiku - diery, Vrátna, socha Jánošíka, Terchovské srdce

  • Ivana 07.01.2022, 15:01

    Prejsť Jánošíkove diery v lete alebo zime je zážitok. Vždy sa tam radi vraciame

  • Katarina 28.12.2021, 23:35

    Rada sa tu zastavím pozrieť čo je zase nové… naposledy rozhľadňa. V pohode výstup, pekný výhľad.

  • Natalia 06.01.2021, 08:58

    Navštívili sme Jánošíkove Diery a potom ochutnali výborne bryndzové halušky.

  • Zuzana 20.11.2020, 21:47

    Tento rok sme tam boli 2krat, krásne túry, vhodné aj pre deti. Tešíme sa, ako ich tam vezmeme keď budú starší a dáme aj ťažšie trasy.

  • otec 28.06.2018, 14:52

    Aktualizacia jun 2018:
    Mini ZOO a detske ihrisko pri hoteli Gold nefunkcne a zatvorene.
    Mini ZOO pri Starom Majeri cestou do vratnej zatvorene ako aj restauracia v tyzdni - cez vikend neviem neboli sme.
    Terchovsky vlacik len cez vikend.
    Pri hoteli Diery je pekne detske ihrisko, maju aj detsky kutik. Parkovne je 5e/auto/den.
    Obe pizzerie v Terchovej otvorene len cez vikend (Natalia od stvrtku).
    Haluskaren nema detsky kutik a neda sa platit kartou.
    Cukraren Folk Cafe ma detsky kutik.
    Janosikova koliba nema detsky kutik (na dolnom poschodi, na hornom sme neboli), vonku je male ihrisko.
    Kvalita jedal vyrazne zhorsena oproti minulym rokom, haluskaren najhorsie, aj hotel Diery nic moc (bryndzove halusky okolo zemiakov ani nesli - mucne)... Ak sa chcete dobre najest, odporucam Janosikovu kolibu (ta je vsak uz mimo Terchovej smerom na Biely potok), alebo ak naozaj pochutit a mat aj gurmansky zazitok tak odporucam Syrex Zazrivu - krasne prostredie, salas, posedenie vonku, detske ihrisko.
    Vratna lanovka spiatocny 11e/osoba a deti do 6 rokov zdarma.

  • eMJe 17.05.2018, 18:43

    Drevenice v Terchovej bude navstevik hladat tažko, neviem kde ich autor clanku videl, alebo ktore mysli (moderne drevodomy snad nie). Kolobezky su adrenalin hlavne preto ze ich trasa je vlastne frekventovana hlavna cesta
    este by som doplnil:
    -terchovsky vlacik
    - rozhladna nad Terchovou
    - diviačia obora pri pod Bobotami
    -dinopark

  • Ivana 12.12.2014, 20:34

    Boli sme tam neraz-úžasná,krásna príroda (y)
    Samozrejme, aj služby, hlavne každoročný festival, varenie halušiek...
    Niet čo dodať (y)

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár