30. 04. 2024 Anastázia 25°C Skoro jasno

Otvorenie Archeoparku v Cíferi

10.04.2024 Autor: Claudinka
Termín: 27.04.2024 Mesto:Cífer Čas:13.00 - 21.00 hod. Zdroj:stránka organizátora
program

Zdroj: fb Obec Cífer

V sobotu 27. apríla otvorí svoje brány Archeopark v Cíferi, miestnej časti Páce. Tento projekt návštevníkom prináša fascinujúci pohľad do minulosti regiónu prostredníctvom náznakovej rekonštrukcie rímsko-germánskeho osídlenia zo 4. storočia n.l. V budove zrekonštruovaného mlynu vznikla stála expozícia, ktorá mapuje najvýznamnejšie archeologické nálezy od obdobia neolitu až po skorý stredovek v katastri dnešného Cífera.

Na poslednú aprílovú sobotu je pripravený bohatý program pre všetky vekové kategórie. Hlavným lákadlom programu je vystúpenie historickej skupiny s názvom Coh•VIII Leg•X•GPF, ktorá sa zaoberá Rímskou dobou za vlády Marca Ulpia Traiana. Diváci zažijú autentickú atmosféru legionárskeho tábora prostredníctvom živých ukážok boja, tréningu, ale aj bežného života v tábore.

Výskum v lokalite Nad mlynom odhalil stopy remeselných dielní a pracovných nástrojov. Počas otvorenia bude možné vyskúšať si rôzne dobové techniky textilnej výroby, výrobu keramiky alebo dobých šperkov. Jednou z nosných tém Archeoparku je pestovanie a spracovanie plodín v minulosti. Počas dňa tak návštevníci budú mať možnosť vyskúšať celý proces spracovania obilného zrna až po prípravu jednoduchého pokrmu.

Do ešte dávnejšej minulosti návštevníkov prenesie Petr Zítka, remeselník, ktorý sa zaoberá výrobou kópií pravekých kamenných nástrojov autentickou technológiou. Pod odborným dohľadom si každý môže vyskúšať základné postupy štiepania a úpravy kamenných nástrojov, ktoré používali napríklad aj lovci mamutov.

Vstup pre návštevníkov do areálu bude možný od 13. hodiny a program bude trvať až do večerných hodín.

Napíšte komentár