27. 04. 2024 Jaroslav 20°C Polooblačno

Otvorenie parku na Račianskom mýte

22.03.2024 Autor: Laura , Foto: FB
Miesto:Park na Račianskom mýte Termín: 20.04.2024 Mesto:Bratislava Čas:10.00-20.00 Zdroj:stránka organizátora
437473958 859197556019700 3128692542744050310 n

Zdroj: FB Bratislava - Nové Mesto

Pre nepriaznivé počasie sme dospeli k rozhodnutiu zrušiť kultúrny program mestskej časti na Bratislavských mestských dňoch určený pre exteriér.

Slávnostné otvorenie parku na Račianskom mýte sa uskutoční v náhradnom termíne v máji, dátum včas upresníme.
Akcie, ktoré sú naplánované v interiéri, ostávajú v platnosti:
Nová tržnica: Špacírka pre verejnosť v sobotu o 10:00 v Novej tržnici (registrácia vopred nutná)
Nová tržnica: Špacírka pre kultúrnu obec v spolupráci s BKIS v sobotu o 17:00 v Novej tržnici (len pre registrovaných)
Divadelné predstavenie Jašter Jester spojené s prehliadkou zákulisia v nedeľu o 10:00 v SK Vajnorská
Taktiež je stále v pláne aj jarné upratovanie na Filiálke v sobotu od 9:00, akcia sa zruší len v prípade silného dažďa či vetra.
Ďakujeme za pochopenie
------------------------------------------------------------
Pozývame vás na slávnostné otvorenie revitalizovaného parku na Račianskom mýte! 
Mestská časť Bratislava - Nové Mesto pre všetky Novomeštianky i Novomešťanov pripravuje v rámci tohtoročných Bratislavských mestských dní celodenný program priamo v priestore vynoveného parku na Račianskom mýte.

10.00 h Divadlo Trieska: Dobrý deň, pán Vlk!, 45 min.
Divadlo Trieska a výborný bábkoherec Lukáš Tandara predvedú malým divákom známu rozprávku o Červenej Čiapočke v originálnom podaní.

11.00 h Zuzka Šmatláková: Yoga zvieratka, čítačka+cvičenie, 45 min.
Autorka detskej knihy Jogazvieratká, Zuzka Šmatláková, si s deťmi nielen prečíta časti zo svojej knihy, ale tiež si s deťmi zacvičí jednoduché cvičenia, ktoré deťom odporúčajú jej Joga-zvieratká.

12.00 - 14.00 Diskusné fórum 
Predstavia sa včelári zo západného Slovenska, spolok žien Živena, vietnamská spisovateľka Hoa Nguyen Thi, projekt Vysmiata duša mamky, projekt Drevenô koliesko, Rodinné centrum Kramárik a ďalší inšpirujúci ľudia a komunity.

14.00 h RC Kramárik: Detský folklórny súbor, 10 min.
Prehliadka malých talentov z rodinného centra Kramárik na folklórnu nôtu.

14.15 h Zdenek Hladík: Tón radosti - detský orchester, 45 min.
Detský orchester Zděňka Hladíka predvedie ukážky zo svojej tvorby. Hudba pre nich nie je iba koníček či krúžok, ale krásny komunikačný prostriedok, ktorý sa dá kvalitne pestovať už v tých najmenších.

15.00 h Oficiálne otvorenie parku na Račianskom mýte za účasti pána starostu Matúša Čupku a miestnych poslankýň a poslancov.

15.10 h Kultúrno-spoločenský program Vietnamskej komunity, 20 min.
Najväčšia novomestská komunita otvorí poobedňajšiu časť podujatia. Predstaví sa s tradičnými tancami v krásnych farebných kostýmoch, s autentickým hudobným happeningom s levmi a veselými sprievodnými športovými aktivitami.

15.30 h Bety, 45 min.
Bety je mladá začínajúca slovenská speváčka a skladateľka pochádzajúca z Kostolišťa. Práve pracuje na nahrávaní svojho prvého singlu, ktorý budete môcť počuť po prvýkrát práve na Otvorení Parku na Račianskom mýte. Okrem toho vám zaspieva niekoľko evergreenov, ktoré vás dostanú do pohody a spríjemnia vám deň.

16.30 h Magisterial: Kultúrno-spoločenský program Mexickej komunity, 20 min.
Ďalším etnikom, ktorý osvieži park sú členky Mexickej komunity s ich tradičnými tancami v dvoch prevedeniach. Zakladateľkou, vedúcou a choreografkou je Danka Pašteková, ktorá v roku 1990 tento súbor záložila a dodnes ho aj aktívne vedie. Už 34 rokov súbor predstavuje našim divákom mexické ľudové tance  v čo najvernejšej podobe. Zároveň približuje aj bohatú históriu, rozmanité tradície a kultúru mexických štátov. Tanečníci súboru Magisterial tancovali nielen pre divákov mnohých miest Slovenska, či európskych miest, ale už tri krát sa prezentovali aj v Mexiku, kde zožali vždy veľký úspech. 

17.00 h Greta Pogany, 45 min. 
Greta Pogany je mladá slovenská speváčka a skladateľka pochádzajúca z Bratislavy. Hudbe a tancu sa venovala už od útleho detstva a už v štyroch rokoch začala tancovať v tanečnej skupine Clis, s ktorou sa stala dvojnásobnou majsterkou sveta. Okrem toho sa tiež venuje hre na klavíri, ukulele,  woodpacku, komponovaniu skladieb a písaniu textov. Študovala spev u renomovaných pedagógov, ako sú Alena Čermáková, Mirka Marčeková a Jana Daňová. Objavila sa tiež v niekoľkých televíznych seriáloch a napríklad aj v predstavení „Punk Rock“ na Novej Scéne. Na konte má debutové EP s rovnomenným názvom Greta Pogany, ktoré produkoval producent Domi Stoff, autorsky na ňom spolupracovali Michal Neffe, Martin Krížik a Domi Stoff. So skladbou „Leon“, ktorá sa dostala do hranosti Rádia FM sa dostala do finálnej nominácie na Objav Roka 2023 v rámci ocenenia Radio Head Awards.V rámci Radio Head Awards za rok 2023 získala špeciálne ocenenie Nadácie ADVANCE INVESTMENTS.

18.00 h Kultúrno-spoločenský program Ukrajinskej komunity, 20 min.
Novomestskou komunitou sú už druhým rokom aj odídenci z Ukrajiny, ktorí našli u nás zázemie. Ukrajinská komunita predstaví ich tradičné tance, piesne a tradície. 

18.45 h Bad Karma Boy, 45 min. 
Kapela Bad Karma Boy patrí medzi najzvučnejšie mená slovenskej indie scény. Projekt vznikol v roku 2013 a kapela sa hneď zaradila medzi to najzaujímavejšie na domácej scéne hrajúc na pomedzí žánrov indie-rock, indie-pop či psychadelic pop. Vydali tri albumy, no najmä tretí album Prekrásny nový svet priniesol formácií výraznejší prelom a to vďaka značnému štýlovému posunu a odvahe experimentovať. Trojročná príprava platne priniesla na domáce pomery svetovú kvalitu a kritici sa predbiehali v superlatívoch. Na albume spolupracoval producent Pišta Kráľovič (FVLCRVM, Nvmeri) a k psychadelickým tónom tak pribudlo viac elektroniky.
"Kto zažil ich koncert, môže konštatovať, že sa nejedná o rutinu. Ich svetelné a zvukovo vypiplané predstavenia sú skutočne elektrizujúcim zážitkom.”

20.00 h Záver podujatia
 

Športové podujatia

10.00 - 15.00 h Športové ihrisko: Futbalový turnaj.
Futbalový turnaj komunít z mestskej časti Bratislava  - Nové Mesto na zrekonštruovanom multifunkčnom ihrisku. Môžete sa tešiť na zápasy vo formáte futbalových pravidiel. 

11.00 - 12.00 h Chillout zóna: Cvičenie pre mamičky.
Cvičenie pre mamičky zamerané na časti tela, ktoré je potrebné pravidelne posilňovať. Nezabudnite si priniesť vlastnú fľašu na vodu a podložku na cvičenie. O všetko ostatné sa postará náš tím s lektorkou Darinou Trstenovič.

11.00 - 12.00 h Cvičiaca zóna: Posilňovacie cvičenie pre mužov.
Posiľňovacie cvičenie nielen pre oteckov s využitím nových cvičebných prvkov v parku na Račianskom mýte. Prineste si  vlastnú fľašu na vodu a podložku na cvičenie. O všetko ostatné sa postará náš tím s lektorom.

14.00 - 15.00 h Chillout zóna: Cvičenie pre seniorov.
Cvičenie na správne držanie tela zamerané presne pre potreby seniorov. Nezabudnite si priniesť vlastnú fľašu na vodu a podložku na cvičenie. O všetko ostatné sa postará náš tím s lektorkou Darinou Trstenovič

15.00 - 17.00 h Petang pre seniorov.
Miestno-častné kolo petangového turnaja v spolupráci s Jednotou dôchodcov Slovenska  za účasti tímov novomestských denných centier seniorov.

Bližšie informácie o športových podujatiach získate na sport@banm.sk
 

Sprievodné podujatia

10.00 - 20.00 h Gastronomická zóna. 
Pripravené sú pre vás rôznorodé kulinárske stánky. 

10.00 - 16.00 h Stan mestskej časti: Otvorený úrad.
Informačný stánok, kde vedenie a zástupcovia mestskej časti diskutujú o živote a potrebách obyvateľov mestskej časti.  

10.00 - 18.00 h Antikvariát Olejár Books.
Príďte si vybrať knihu, ktorú nemôžete nikde zohnať, alebo len tak na spestrenie letných večerov či ako výnimočný darček.

10.00 - 18.00 h Antikvariát Olejár Platne.
Vinyly sú opäť cool a ani u vás doma či v kancelárii nemôže chýbať autentický zvuk z platní.
 

Rodinná zóna

10.00 - 14.00 h Tvorivá manufaktúra zo Strediska kultúry Vajnorská. 
Akad. soch. Magdaléna Burmeková už druhú sezónu pripravuje v rámci projektu “Novomestské rodinné nedele” kreatívne tvorivé dielničky. Teraz prichádza s tvorivou náladou za vami, pod modrú oblohu.

14.00 - 16.00 h Drevenô koliesko: tvorivé dielne a interaktívne hry
Sociálny podnik DREVENO Koliesko zamestnáva ľudí v ťažkých životných situáciach. Tvorivá činnosť pre druhých im pomáha nadýchnuť, nabrať silu žiť a znova sa postaviť na nohy. Príďte ich podporiť.

 

Napíšte komentár