27. 04. 2024 Jaroslav 20°C Polooblačno

Marcové Smeťobranie

14.03.2024 Autor: Claudinka
Termín: 24.03.2024 a ďalšie Mesto:Sereď Zdroj:stránka organizátora
smetobranie 2024

Zdroj: seredskenovinky.sk

Pri príležitosti svetového Dňa Zeme sa v Seredi opäť uskutoční Smeťobranie. Jeho štvrté pokračovanie v našom meste (prvé sa konalo na jar 2021) spojí obyvateľov a zúročí spoločnú energiu v prospech čistoty našich verejných priestorov, sídlisk a prírody.

40 dní pre Zem
Jar sa tento rok hlási podstatne skôr a počasie láka tráviť na čerstvom vzduchu čo najviac voľného času. Príroda sa zazelená skôr, a tak by sa odpadky mohli stratiť v rozbujnenej zeleni. Tohtoročné Smeťobranie preto radnica naplánovala skôr a dokonca v dvoch etapách. Prvá predveľkonočná (1.3. - 24.3.) pripraví Sereď na sviatky jari a druhá v tradičnom termíne (12.4. - 28. 4.) bude pre potešenie Matičky Zeme k je aprílovému sviatku (22.4.).

Smeťobranie 2024 v Seredi tak potrvá spolu až 40 dní. Toto číslo je pritom zároveň aj symbolické pre očisťovanie sa akéhokoľvek druhu.

Hlásenia zo Smeťobrania
Ak sa rozhodnete venovať vyčisteniu zeme (Zeme) v Seredi niekoľko minút a vyzbierate napríklad vrece odpadu, môžete ho uložiť do ktoréhokoľvek voľného kontajnerového stojiska. Ak by ste spolu s partiou rovnako zapálených známych vyzbierali väčšie objemy odpadov, bezpečne ich uložte vedľa kontajnerového stojiska (zaviazané, aby obsah nerozfúkal vietor) a nahláste túto adresu mestskému úradu.
Ak ste sa rozhodli vyzbierať niektorú prírodnú lokalitu, napríklad okolie Váhu, plné vrecia odfoťte a spolu s informáciou o lokalite nahláste mestskému úradu na mail smetobranie@sered.sk alebo cez aplikáciu Sereď – modul „Napíšte primátorovi“ a radnica zabezpečí odpratanie odpadov. Môžete zaslať aj svoju smeťozberačskú fotografiu.

Čisté vrecia dostanete na úrade
Prázdne vrecia pred brigádou si môžete vyzdvihnúť na oddelení životného prostredia mestského úradu. Mestský úrad Sereď podporí akúkoľvek aktivitu zameranú na udržanie čistoty prírody v našom okolí a mesta samotného aj mimo termínu Smeťobrania. Stačí vlastné podujatie vopred nahlásiť a dohodnúť sa s mestským úradom na súčinnosti.

Začať treba od.... seba
Ak si niekto myslí, že samospráva dokážu svojim servisom dosiahnuť permanentnú čistotu mesta, tak sa mýli. Ani armáda smeťozberačov denne v teréne nevyrieši odpadky úmyselne zastrčené v kríkoch, obaly z cukríkov po ihriskách, rozfúkané smeti okolo nezatvorených kontajnerov, bločky a igelitové rukavice zo supermarketov rozlietané v širokom okolí, či ohorky z cigariet pod oknami bytov. Toto si vyriešime len my sami: v prvom rade vo svojich hlavách. Možno stačí po sebe lepšie zatvoriť čiernu zberovú smetnú nádobu, aby smeti neodvial silný vietor, uložiť svoj domový odpad do nádoby na to určenej a nie do malého mestského koša, ktorý máte pri vchode do činžiaku, odsledovať si vlastné deti na ihrisku, či náhodou po nich neostáva neporiadok. Príkladov by sa našlo viac.

Deň Zeme je o nás
Nielen zberom odpadkov sa dá osláviť Deň Zeme. Naša matka Zem nám poskytuj domov, vodu, vzduch, jedlo, zeleň, priestor na život a nekonečné možnosti na tvorenie. Našej planéte preto môžeme pomôcť aj tým, že si uvedomíme, kde plytváme jej zdrojmi. Možno je to jedlo, voda, nákupy čohokoľvek. Možno mrháme časom, príležitosťami, alebo talentom na dobré veci. Začať musíme každý od seba.

Napíšte komentár