27. 04. 2024 Jaroslav 20°C Polooblačno

Čo rodičia potrebujú vedieť o najčastejších detských úrazoch a ich prevencii

Autor: MS, PR správa

Určite to veľmi dobre poznáte, na malú chvíľku sa otočíte alebo nedávate pozor a detský plač je na svete! Aj napriek tomu, že sa každý rodič snaží svoje dieťa čo najviac chrániť pred nebezpečenstvom, ľahko sa stane, že sa potomok zraní. Detské úrazy nie sú ničím neobvyklým a môžu sa prihodiť kedykoľvek a kdekoľvek. Preto je dobré poznať najčastejšie druhy zranení a predovšetkým vedieť, ako si s nimi poradiť.

close up kid with smiley patch

Zdroj: freepik.com

Škrabance, odreniny či porezanie

Tým najčastejším detským zranením bývajú škrabance, odreniny či porezanie. Ak ide o menšie škrabance, stačí umyť vodou a ošetriť dezinfekciou. V prípade väčších odrenín je vhodné na postihnuté miesto aplikovať sterilný obväz alebo náplasť a pravidelne obmieňať. Pri detských poraneniach skúste vsadiť na náplasti s obrázkami – verte, že pre deti budú príjemným bolestným.

Ak rana krváca, pridržte na nej čistú a suchú látku, než sa krvácanie zastaví. Potom skontrolujte, či v nej nie sú akékoľvek nečistoty, napríklad od štrku alebo piesku. Ak sú, šetrne ich z rany odstráňte a až potom umyte. Na záver opäť obviažte a prelepte náplasťou.

Náš tip:

Rany sú náchylné k tvorbe infekcií, preto je veľmi dôležité ich dôkladne ošetriť! Vsaďte na spreje, ktoré minimalizujú riziko vzniku infekcie, a naviac zlepšujú rýchlosť hojenia rán. Vyberajte také výrobky, ktoré obsahujú účinné látky, ako napríklad novinka Bionect Control Sprej – obsahuje kyselinu hyalurónovú, látku podporujúcu rýchlejšie hojenie tkanív a metalické striebro, ktoré vytvára bariéru proti prieniku škodlivých baktérií.

AS Bionect Control Spray 50 ml SK

Zdroj: bionect.sk

Obľúbené detské hry veľmi často končia práve krvácaním z nosu

Ak takáto situácia nastane, v prvom rade ukľudnite dieťa a dajte mu najavo, že sa nemusí ničoho báť. Nakloňte ho dopredu, tým zabránite krvácaniu do krku a možnej nevoľnosti. Potom pridržte nos, ideálne palcom a ukazovákom, približne 10 až 15 minút. Pritom sa uistite, že neblokujete obe nosné dierky, aby mohlo dieťa pohodlne dýchať.

Krvácanie utlmíte aj pomocou studeného obkladu na čelo alebo zadnej časti hlavy. Ak aj napriek tomu krvácanie neustáva alebo sa opakuje často, kontaktujte lekára.

Náš tip: Možno ste už niekde počuli radu, že máte pri krvácaní z nosu dieťaťu zakloniť hlavu. To je však veľký mýtus! Pretože sa krv začne hrnúť smerom dole, smeruje buď do dýchacích nebo do tráviacich ciest. Dieťa môže začať zvracať a hrozí, že krv vdýchne. Naviac stratíte prehľad o tom, koľko krvi z nosu vôbec vytieklo.

Popáleniny

Dostávame sa k najbolestnejšiemu bodu, a tým sú popáleniny, ktoré môžu byť rôzne závažné. Od jemného začervenania pokožky, cez pľuzgiere, až po veľké poranenia kože. Popáleniny 1. a 2. stupňa môžete ošetriť sami, 3. a 4. stupňa zverte lekárovi.  „Ak sa dieťa popáli, dajte mu dole oblečenie, prstienky či retiazky z popálenej plochy. Miesto chlaďte asi 20 minút pod tečúcou studenou vodou. Po schladení môžete ránu namazať tenkou vrstvou Bionect krémom a prekryť sterilným obväzom. Ak je miesto väčšie alebo sa tvoria pľuzgiere, použite Bionect Control Spray a po aplikácii prekryte sterilným obväzom. Ošetrenie opakujte 2x denne,“ vysvetľuje farmaceutka Mária Bartošová.

Náš tip: Ak sa na pokožke objavia pľuzgiere, v žiadnom prípade ich neprepichujte, pretože by ste mohli ranu infikovať.

Bodnutie hmyzom

Uštipnutie osou či včelou bohužiaľ neodmysliteľne k letu patrí! Pre deti však môže byť traumatické, preto najprv potomka ukľudnite a až potom ranku ošetrite. Ak je to nutné, žihadlo vyberte ideálne pinzetou. Ak vás bodnutie prekvapí na mieste, kde pinzetu nemáte po ruke, pomôcť môže napríklad kreditná karta. Nezabudnite ju ale pred použitím poriadne očistiť! Uštipnuté miesto následne chlaďte studeným obkladom alebo ľadom a potierajte chladivým gélom, použiť môžete aj antihistaminiká.

Ak žihadlo zasiahne jazyk, krk či ústa, vyhľadajte čo nerýchlejšie lekára! Štipnuté miesto môže veľmi rýchle napuchnúť a upchať dýchacie cesty! V takejto chvíli odporúčame cucať kocku ľadu alebo piť veľmi studenú vodu.

Náš tip: Pomôcť môže aj surová cibuľa s octom. So svrbením zas obklad so slanou vodou. A v prípade že miesto bodnutia opuchne, použite rozdrvené čerstvé listy skorocelu, ktoré opuch minimalizujú.

 

Napíšte komentár