28. 04. 2024 Jarmila 24°C Jasno

Štýl Japandi z Pinterestu dobýva interiéry – čo je to za trend?

Autor: MS, PR správa
styljapandizpinterestapodbijawnetrza naczympolegatentrend

Zdroj: agatanabytok.sk

Osem tisíc kilometrov – toľko delí Japonsko a Škandináviu, a napriek tomu tieto dve kultúrne si vzdialené miesta majú veľa spoločného: oceňujú jednoduchosť a funkčnosť, lásku k prírodným materiálom a rešpekt k remeslu. Tieto podobnosti viedli k vytvoreniu štýlu japandi, ktorý rýchlo ovládol Pinterest. Dnes sa mu prizrieme bližšie.

Japandi, alebo keď sa hygge stretáva s wabi-sabi

Ak si myslíte, že japandi je len ďalší interiérový trend, mýlite sa. Je to filozofia, ktorá zdôrazňuje nadčasový charakter určitých hodnôt. Dáni milujú „hygge“, to znamená všetko to, čo považujeme za pohodlné, príjemné a útulné a čo nám dáva pocit šťastia. Taký istý by mal byť dom – útulný, aby ste mali chuť sa doňho vracať a aby ste sa v ňom cítili šťastní.

Japonci majú trochu iný vkus, oceňujú krásu nedokonalých vecí, čiže „wabi-sabi”. Keď sa tieto dve filozofie stretnú v interiéri, dostaneme neobyčajnú harmóniu a pokoj. Prvky zo sveta prírody, často aj tie, ktoré majú ďaleko k dokonalosti, sa spájajú s prítomnosťou a robia interiér jedinečným.

Japandi, čiže japonská estetika a škandinávsky minimalizmus

Štýl japandi čerpá to najlepšie z japonskej aj škandinávskej estetiky. Za svoje jednoduché tvary, geometrické línie a úspornosť foriem vďačí minimalizmu. Zo severských krajín si požičiava jednoduchosť, lásku k prírodným materiálom a tónovanej farebnosti. Celok je vyjadrením pravidla „menej znamená viac”. Táto kompozícia uvoľňuje, pomáha relaxovať, je priaznivá pre oddych a regeneráciu preťažených zmyslov.

Radi by ste pozvali štýl japandi do vášho domova? Máme v zálohe niekoľko zaujímavých inšpirácií s obrovským potenciálom. Môžete si ich ľahko začleniť do života vďaka sortimentu populárneho obchodu s nábytkom agatanabytok.sk.

Agata je poľská značka s dlhoročnými skúsenosťami. V Poľsku funguje ako sieť veľkoplošných kamenných predajní, aj ako rozvinutý online obchod. Táto značka nedávno rozšírila svoj okruh pôsobnosti a umožnila pohodlné nakupovanie bez opustenia domova aj zákazníkom na Slovensku.

Hľadajte štíhle, vizuálne ľahké nábytky s jednoduchými líniami

Vzdajte sa bohato zdobených skríň, políc, stoličiek alebo kresiel. Uprednostnite drevo – môžete použiť nábytok vyrobený úplne alebo čiastočne z tohto materiálu. Vhodné sú dubové stoly alebo police. Vítané sú aj nízke nábytky, ktoré svojou formou odkazujú na zvyky obyvateľov Krajiny kvitnúcej višne. V ich kultúre sa jedlo konzumuje najčastejšie v polohe nazývanej seiza – v kľaku, sediac súčasne na pätách. Túto atmosféru dokonale vystihujú kávové stolíky alebo čalúnený nábytok na krátkych nožičkách.

Japandi – kúzlo je v detailoch

Svetlé steny v tlmených farbách a tmavé alebo svetlé drevo v interiéroch v štýle japandi vytvárajú atraktívne pozadie pre dekorácie. Používa sa ich málo, ale predstavujú čerešničku na torte. Doplnky by mali upútať pozornosť tvarom, textúrou a farbou. Krásna kompozícia kvetov alebo sušených vetvičiek v keramickej váze, veľké okrúhle zrkadlo, prírodou inšpirované ozdoby na stene, sú len niektorými z návrhov. Ak chcete zdôrazniť „hygge” v interiéri, siahnite po veľkom teplom koberci, najlepšie jednofarebnom. Model s plyšovou štruktúrou vyvolá v interiéri útulný dojem a v žiadnom prípade nenaruší pokoj aranžmánu. Nezabudnite na miesto, kde odpočívate. Rohová sedačka alebo pohovka získa na vzhľade, ak na ňu položíte zamatovú prikrývku alebo mäkké vankúše. Avšak pamätajte, aby ste to s ich množstvom neprehnali.

Stačí dodržať mieru, správnu farebnosť, jednoduchosť nábytku a váš interiér v štýle japandi si získa srdce každého, kto vás navštívi. Však je to celkom jednoduché?

Napíšte komentár