28. 04. 2024 Jarmila 24°C Jasno

5 kníh pre deti, ktoré ich počas leta určite zabavia

Autor: MS, V spolupráci
detske knihy 2

Zdroj: bux.sk

Knihy o kúzlach, hľadaní pokladu, ale aj o zvieratkách, priateľstve, láske a rodine. Vydavatelia nezabúdajú na detských čitateľov ani počas leta a prinášajú príbehy plné dobrodružstiev a napätia. Vybrali sme pre vás 5 kníh od kamošky Stonožky.

1. Miška a jej malí pacienti 15: Škola v prírode

Skola v prirode

Zdroj: bux.sk

Začnime mimoriadne obľúbenou sériou Miška a jej malí pacienti o sympatickej Miške, ktorá má v korune košatej lipy veterinárnu kliniku a pomáha zvieratkám. V sérii práve vyšla 15.kniha s názvom Škola v prírode.
Miška do nej cestuje so spolužiakmi a tam stretne sokola, ktorý sa zranil a nemôže lietať, aj osamelého muflóna, ktorého oddelili od stáda. A samozrejme, snaží sa im pomôcť spolu so svojím priateľom psíkom Popíkom. Tiež zachraňujú škrečka, ktorý sa ocitol v rukách nezodpovedných majiteľov, takže tak ako v predošlých dieloch – opäť 3 krátke príbehy o zvieratkách v núdzi a šikovnej Miške.
Knižka pre deti od 4 rokov.

2. Petronela Jabĺčková. Kúzla a krtince

Petronela

Zdroj: bux.sk

Ďalšia séria, ktorú milujú najmä deti od 8 rokov – Petronela Jabĺčková, čo je malá čarodejnica, ktorá má na starosti jablone a ako sa patrí, žije v jednom takom jabĺčku. Práve vyšiel ôsmy diel Kúzla a krtince.

Je leto a dvojčatá Olívia a Oliver majú narodeniny. V záhrade chystajú veľkú oslavu, na ktorej nebudú chýbať kúzla ani kúzelník. Petronela, ktorá sa s deťmi kamaráti, si vymyslela nezvyčajný darček: čarami ich zmenší na veľkosť chrobákov a vezme na výlet do svojej záhrady. Je to úžasné dobrodružstvo, deti si to užívajú, dážďovky a kvety sú zrazu obrovské, zažívajú vzrušujúce chvíle a práve vtedy malú čarodejnicu poprosí o pomoc krtia rodinka. Otec krt sa už niekoľko dní nevrátil domov a tak sa Petronela s kamarátmi púšťa do pátrania v tmavých podzemných chodbičkách.

3. Knižky o Oliverovi

Oliver

Zdroj: bux.sk

Dve leporelá pre najmenších drobcov od dvoch rokov o malom tvrdohlavom jazvecovi Oliverovi.
Séria Malý jazvec Oliver.
Jedna knižka sa volá Oliver, nezlosti sa a druhá Oliver, choď už spať. Sú to roztomilé príbehy pre deti, ktoré sa povedzme často hnevajú, kričia, sú nezbedné a vy chcete, aby sa už nezlostili. Alebo ak sa im nechce spať, vyskakujú z postele, nedovolia vám odísť – tak pre ne je ten druhý príbeh. Veľké krásne obrázky a trošku textu, ktorý má výchovno-vzdelávací rozmer.

4. Poklady prírody

Poklady prirody

Zdroj: bux.sk

Kamkoľvek na svete sa pozriete, všade nájdete poklady prírody. Len sa treba naozaj dívať a vnímať okolie. Presne o tom je detská encyklopédia Poklady prírody z prestížneho vydavateľstva Dorling Kindersley.

Je to kniha o fascinujúcich zaujímavostiach zo sveta rastlín, živočíchov i hornín. Nájdete tam nádherné pierka, pichľavé ovocie, pozoruhodné vajíčka, mešec morskej víly, trblietavé drahokamy, starodávne skameneliny, aj vybuchujúce semená, či mimoriadne lepkavé pavučiny.
Každá pozoruhodná vec zobrazená v tejto knihe má vlastný príbeh a čím dlhšie pozorujeme okolitý svet, tým viac vecí si všímame a viac sa učíme. Postupne budete zisťovať, že príroda je plná pokladov, hoci si to často ani neuvedomujeme.
Nájdete tu viac ako stovku pútavých opisov a obrázkov, fotografií, odhalíte skryté aj známe vlastnosti rastlín a živočíchov. A som si istý, že vaše deti, ale aj vy - nech už máte akýkoľvek vek - objavíte vďaka tejto knihe ďalšie nádherné podoby prírody.

5.Hľadanie pokladu

Hladanie pokladu

Zdroj: bux.sk

A ešte tip z obľúbenej série Kamaráti z lesa, ktorá je vhodná pre deti od 5-6 rokov. Práve vyšiel piaty diel s názvom Hľadanie pokladu. Opäť sa stretávame so štvoricou zvieratiek, ktoré neodradí pred dobrodružstvom ani hustý dážď!
V Medovníkovom lese prší ako z krhly. Preto sa lesní hrdinovia rozhodnú, že zaženú nudu a nakreslia si mapu k vlastnému pokladu. Keď sa však mapa dostane do rúk ich kamarátom z lesnej škôlky, strhne sa zmätok – najskôr predsa musia poklad dobre schovať!
Rudko, Kvetka, Eliška a Félix si pre deti pripravili napínavé hľadanie. A to ešte nikto ani len netuší, že na prvý pohľad neužitočné smeti pohodené v lese sa môžu zmeniť na niečo jedinečné.
Hľadanie pokladu je ďalší veselý príbeh z Medovníkového lesa so zvieratkami a s nezbednými škôlkarmi, ktorý nádherne ilustrovala Carola Sieverding.

Milan Buno, knižný publicista

Napíšte komentár