28. 04. 2024 Jarmila 24°C Jasno

Noc hudby – Fête de la Musique

19.06.2023 Autor: Laura , Foto: FB
Termín: 21.06.2023 Mesto:Bratislava Zdroj:stránka organizátora
354602589 635406768633237 3665641734443022081 n

Zdroj: FB

V stredu 21. júna rozozvučí ulice Bratislavy pouličný festival Noc hudby – Fête de la Musique.

Desiatky muzikantiek a muzikantov vystúpia na viacerých miestach v centre, aby spoločne oslávili sviatok hudby hraním. Festival, ktorý má korene vo Francúzsku, sa v rovnakom dátume koná vo viac ako 120 krajinách sveta.

V jeden večer môžete objavovať nepoznané hudobné mená a zažiť žánrovo rôznorodé hudobné vystúpenia na zaujímavých miestach. Bratislava sa tak pridá k stovkám svetových miest, kde sa v deň letného slnovratu oslavuje hudba.

Oslavujte hudbu v uliciach Bratislavy!
Jednodňový pouličný festival rozozvučí ulice mesta. V jeden večer môžete objavovať nepoznané hudobné mená a zažiť žánrovo rôznorodé hudobné vystúpenia. Zaznie elektrické tango, jazz, reggae, indie, vážna hudba, folk, blues aj rock.
Kapely, sólo muzikantky a muzikanti zahrajú na zaujímavých miestach. Ich jediným cieľom bude osláviť hudbu spoločným hraním. Festival má korene vo francúzskom podujatí Fête de la Musique, ktoré sa v rovnakom dátume každoročne koná už vo viac ako 120 krajinách sveta. Bratislava sa tak pridá k stovkám svetových miest, kde sa v deň letného slnovratu oslavuje hudba.

História Fête de la Musique
Príbeh festivalu začal pred vyše 30 rokmi vo Francúzsku. V roku 1982 uskutočnilo tamojšie Ministerstvo kultúry prieskum. Odhalil, že päť miliónov ľudí v krajine a zároveň takmer každý druhý mladý človek ovláda hru na nejakom hudobnom nástroji. Vtedajší minister preto inicioval podujatie, ktoré umožní hudobníčkam a hudobníkom prejaviť svoj talent. Vyzval obyvateľky a obyvateľov, aby hrali hudbu vonku vo svojich štvrtiach, parkoch, či verejných priestranstvách. Výsledok prekonal všetky očakávania. Hralo sa na uliciach, námestiach, dvoroch, záhradách, staniciach, námestiach a tisíce ľudí sa túlali ulicami v dobrej atmosfére až do neskorej noci. Z Fête de la Musique sa stal fenomén, ktorý prevzali viaceré mestá v Európe a postupne sa etabloval aj v Amerike, Afrike, či Austrálii.

Program
Hlavné námestie
  • 16:00 – 16:30 Jamadan

Nádvorie Pálffyho paláca, Galéria Mesta Bratislavy
  • 16:30 – 17:30 Kiero Grande
  • 18:30 – 19:30 Blanch
  • 20:30 – 21:10 Katarín Zima

Altánok na Hviezdoslavovom námestií
  • 17:00 – 17:30 Červený Bicykel
  • 18:00 – 18:30 Duo Irrepetible
  • 19:00 – 19:30 Straky a nálezy
  • 20:00 – 20:30 The AnyOne
  • 21:00 – 22:00 Wakanda Wision

Schody na Klariskej ulici
  • 17:00 – 18:00 Novo ft. Lenka Molčányová
  • 19:00 – 20:00 The Blues Newborns
  • 21:00 – 22:00 Mattia Müller

Nádvorie Starej Radnice, Múzeum mesta Bratislavy
  • 17:00 – 17:45 Dávid Arnold + Rasťo Kotal
  • 18:00 – 18:45 Michal Vejprava (ČR)
  • 19:00 – 19:45 Omrvinky
  • 20:00 – 20:45 Matúš Lauko
  • 21:00 – 22:00 Zvuky vedomia

Z Komenského námestie pred Historickú budovu SND na Hviezdoslavovom námestí
19:00 – 19:30 Maribondo - bubnová šou

PINK WHALE (Nábrežie armádneho generála Ludvíka Svobodu)
19:00 Vyššie Sféry

Šafko Klub (Šafárikovo námestie 7)
21:00 – 03:00 AFTERPARTY
▪ 22:00 – 23:30 Trevor Horny
▪ 23:30 – 01:00 Italo Mario Italo
▪ 01:00 – 2:00 Maikl Knight a Daniu

A ďalšie prekvapivé miesta v centre mesta ako Rázusovo nábrežie, Rudnayovo námestie, Námestie Nežnej revolúcie, Námestie Ľudovíta Štúra, Michalská brána, Šafárikovo námestie, Ventúrska ulica a Nádvorie Biela na Bielej ulici 6.
Na týchto lokalitách uvidíte viacerých pouličných umelcov a umelkyne – Adam Mieroslav Magula, Anton Malík, Peter Burza, Bertalan Varady, Ivan Holinka, Jan Johny Bodlák, Laco Zach, Lucia Svetlana Danišová, Ladislav Boldy a ďalší.


O účinkujúcich
The AnyOne – mladá bratislavská kapela vychádzajúca zo 60. rokov, avšak s fresh zvukom a osobitým prejavom
Wakanda Wision – africké trio žijúce a tvoriace v Bratislave, pohybujúce sa v žánri reggea, zaznamenalo aj veľký úspech na festivale Uprising
Straky a nálezy – formácia spievajúca v slovenskom jazyku s precíznou gitarovou technikou je známkou kvality
Novo – rockovo ladené zoskupenie v spolupráci so špičkovou saxofonistkou Lenkou Molčányovou
Mattia Müller Band – jazzfusion v spojení s indiepop, RnB a rockom v prevedení mladého talentovaného bubeníka Mattiu Mullera a jeho spoluhráčov; držiteľ ocenenia Jazz Start Up
Červený Bicykel - je folk rocková kapela, ktorá pedáluje krajinou s cieľom rozdávať radosť
Blanch – akustická tvorba sólovej speváčky a autorky piesní s nádychom melancholického indie folku a soulu
Duo Irrepetible – elektrické tango a jazz priamo z Cordoby
Katarín Zima – medzižánrová violončelistka Katarína Zimová sa pohybuje od improvizácie spojenenej s loopingom, až po klasiku a súčasnú hudbu
The Blues Newborns - je nové zoskupenie starých tvárí domácej nezávislej hudobnej scény. Ich repertoár oživuje tradičnú líniu blues, boogie a hill country blues v energických aj sústredenejších polohách.
David Arnold - bratislavsky pesničkár, známy piesňou „My deti zo stanice ZOO“.
Italo Mario Italo - Dj projekt nevyspytateľného Mária Bezáka. Jeho mixy sú plné rôznych hudobných štýlov, od prapodivného italo diska cez funk až po šialené popové a housové skladby.
Matúš Lauko - prešiel s gitarou v rukách viacerými žánrami, počnúc metalom, hardrockom a folkom až po aktuálne najviac preferované bluesové podžánre.
Michal Vejprava - najväčšou inšpiráciou sú pre neho piesne Jaroslava Nohavicu, Karla Kryla a bratov Nedvědov. Jeho tvorba smeruje do oblasti folk & blues.
Omrvinky - bratislavské folkové trio, ktoré vzniklo pred nedávnom a hneď získalo prvé miesto v oblastnom kole Porta Svitavy.
Rasťo Kotál - vydal už svoj druhý album s názvom "Dumky a balady", kde reflektuje svoje spomienky na minulosť, ale opisuje aj dnešné skutočné problémy.
Trevor Horny - Dj Peal, ale inak. Pod týmto menom hrá kvalitný pop z 80’s - 90’s, house classics, ranné elektronické a rave vypalováky až po súčastný pop a hyperpop.
Kiero Grande - etablovaným zoskupením na československej bluesovej scéne. Podľa vlastných slov hrajú progresívny bluesrock, búrajúci schémy tradičných žánrov.
Maribondo - bubenícka kapela pôsobiaca v Bratislave, ktorá prináša energiu a hudbu slnečnej Brazílie. Nechajte sa strhnúť rytmami samba reggae a samba afro.
Zvuky vedomia - skupina hudobníkov s netradičným zoskupením nástrojov
Jamadan - skupina bubeníkov a perkusionistov, ktorí hrajú rytmy Západnej Afriky od roku 2004. Bohaté aranžmány, pódiová show a pestrá paleta nástrojov od rozlične naladených bubnov až po balafón (africký xylofón).
Maikl Knight a Daniu - DJsko-producentské duo hrajúce mix afrobeatu, R&B, amapiano, baile funku a editov. V ich sete započuješ tvrdé beaty z južnej Afriky a Brazílie, ale aj groovy edity tvojich obľúbených trackov. 

Vstup voľný 
Bezbariérový vstup 
Vhodné pre nevidiacich 

Napíšte komentár