27. 07. 2024 Božena 34°C Jasno

Jún v Ekoncentre

24.05.2023 Autor: Externý prispievateľ, Foto: ekocentrum
Termín: 30.06.2023 a ďalšie Mesto:Stupava Zdroj:stránka organizátora
plagat jun

Zdroj: FB

Jún už u nás bude v znamení exteriérových aktivít, prichádzajúcich prázdnin a výletov do okolia. Hneď v úvode júna nás čaká Víkend otvorených parkov a záhrad v Stupave, počas ktorého sa dozviete niečo z histórie, botaniky parku, zabavíte sa pri hudobných koncertoch či workshopoch a budete môcť navštíviť kvetinovú farmu a permakultúrnu záhradu. Okrem toho nás čaká napríklad workshop o fermentovaných jedlých bylinách, výroba voskových obrúskov, Návšteva včelnice, Splav Moravy s prírodovedcom či praktický workshop Bylinky slnovratu a výroba oleja. Vždy počas soboty si u nás môžete požičať aj športové vybavenie, knihy s prírodnou tematikou či piknikovú deku a stráviť príjemný deň pod korunami stromov.  

Víkend otvorených parkov a záhrad

Sobota 3. júna 

  • 11.00 Tradície v piesni
    Hudobné predstavenie tradícií s folklórnym súborom Nevädza.
  • 14.00 História Ekocentra a Malého parku
    Komentovaná prechádzka s architektom Ivanom Klasom o histórii, význame a architektúre Malého parku, skleníkov či budovy ekocentra. Nebudú chýbať zaujímavé informácie z čias grófov, sprevádzanie historickými premenami a dozviete sa aj o krokoch, ktoré viedli k dnešnej podobe tohto priestoru.
  • 16.00 Zvuky zvierat
    Prírodovedné stretnutie nás prevedie hlasmi zvierat, dozvieme sa, kedy ich počuť, či súvisí zvukový prejav s veľkosťou tela a či vieme podľa hlasu rozoznávať konkrétne jedince.

 Nedeľa 4. júna

  • 11.00 Hudobný workshop
    Séria 20 minútových workshopov hry na WoodPack, rytmicko – melodickom hudobnom nástroji z vysoko rezonančného dreva. Deti aj dospelí si tak vyskúšajú znenie tónov priamo pod korunami stromov.
  • 15.00 Komentovaná prechádzka parkom
    Stupavský park patrí z historického i prírodovedného hľadiska k najvýznamnejším na Slovensku. Na príjemnej prechádzke pod korunami stromov budete mať možnosť spoznať zaujímavé exotické i domáce dreviny. Mnohé z nich pamätajú ešte slávny rod Károlyiovcov, ktorí sa zaslúžili o výsadbu a zveľadenie parku. Sprevádzať budú Iveta Škodová a Pavol Mereďa z Botanického ústavu SAV.
  • 17.00 Bubnovanie pod stromami
    Hudobná session pre začiatočníkov aj pokročilých, počas ktorej si ukážeme, že rytmus máme v sebe úplne všetci. 

Celý víkend: športy pre všetkých a piknik pred Ekocentrom. Okrem nás môžete počas víkendu navštíviť aj certifikovanú prírodnú Záhrada pod dubmi či kvetinovú farmu La Borinka.

 

10. júna 

  • 11.00  Jedlé byliny vo fermentovaných nápojoch a zelenine/Fermentiš/workshop (dospelí/*)
    Zoznámite sa s netradičným využitím lokálne rastúcej "buriny" v sezónnych fermentoch. Ochutnáte špeciálne kvasené zelé či divoké limonády, ktoré skvelo doplnia letné grilovačky.
  • 14.00 Výroba voskovaných obrúškov / Včelobal/tvorivý workshop (deti aj dospelí/* )
    Naučíte sa vyrobiť si praktický obal na desiatu z látky a včelieho vosku. 

 

Sobota 17. jún 

  • 10.00 Návšteva včelnice/František Suchý / exkurzia
    Na návšteve včelnice uvidíte životný cyklus včely, fungovanie včelieho spoločenstva a jeho úlohy. Nazrieme aj do úľa, takže spoznáte trúdov, robotnice či matku, ale aj plod včely, peľ či zásoby. Na exkurziu je potrebné sa prihlásiť na ekocentrum@stupava.sk, následne vám zašleme potrebné inštrukcie. Podujatie nie je vhodné pre ľudí s alergiou na bodnutie či včelie produkty. 
  • 11.00 Háčkovanie pre mierne pokročilých 
    Spoločne si uháčkujeme malú chobotničku. 
  • 14.00 Tvorenie z prírodného materiálu 
    Ku Dňu otcov si u nás deti s rodičmi zmajstrujú malý darček pre tatina.  

24. jún 

  • 8.00 -12.00 Exkurzia a brigáda na Vrchnej hore/BROZ*
    Spoznávanie vzácnej lokality spojené s brigádou. Budeme kosiť plochy s nežiaducimi rastlinami, pohrabeme a povieme si o výnimočnosti Vrchnej hory. Vítané sú aj rodiny s deťmi, vyrážame o 8.00 spred Ekocentra, aby sme sa vyhli poludnému slniečku. 
  • 10.00 Splav Moravy s prírodovedcom
    Splav Moravy sprevádzaný interaktívnou prednáškou Juraja Čačaného zameranou na riečnu krajinu, spojený s pozorovaním a poznávaním rastlín a živočíchov. Splav z Vysokej pri Morave po Devín je ideálny pre rodiny s deťmi, ktoré budú mať možnosť zblízka spoznávať mnoho druhov. Cena za loď pre 2 deti a 2 dospelých je 70 €, doprava nie je zabezpečená, je možné ju zvlášť dohodnúť. Počet miest je limitovaný, prihlásiť sa je potrebné na ekocentrum@stupava.sk. 
  • 14.00 Bylinky slnovratu/Katarína Klimová/workshop
    Čas letného slnovratu bol pre bylinkárov vždy veľmi intenzívnym obdobím, liečivky vtedy totiž majú najväčšiu moc. Na workshope s botaničkou, ochranárkou a permakultúrnou záhradkárkou sa dozviete praktické informácie o spracovaní aj využití bylín, rukami vám prejde mnoho druhov liečiviek a vyrobíte si svoj vlastný slnovratový olej. V časoch, keď bude slnka menej, v ňom nájdete zachovanú vôňu a silu leta. Kapacita je limitovaná, cena 30 €/3 hodiny vrátane materiálu a vybavenia, prihlasovanie na ekocentrum@stupava.sk. 

 

Napíšte komentár