27. 04. 2024 Jaroslav 20°C Polooblačno

Cestovanie s deťmi vlakom na výlet či na dovolenku

Autor: Danka, Foto: zazitky.zahoramizadolami.sk, pixabay.com, V spolupráci
Adresa: Telefón: www:stránka organizátora
Hodnotenie:
mother her child looking out window train 2

Zdroj: freepik.com

Aj vaše detičky tak milujú cestovanie vlakom? Práve preto sme si pre vás v našej redakcii pripravili pár tipov na cestovanie  s deťmi vlakom. 

Aké sú výhody cestovania vlakom?

  • Vlak sa nezdržiava v kolónach, i keď meškať samozrejme môže. Navyše je ešte aj ekologický. Človek tam má slobodu pohybu, čo ocenia hlavne rodičia pri malých detičkách. Môžete sa s nimi pokojne prejsť po vagóne, pohrať sa v kľude v kupé.
  • Pre rodičov s deťmi býva dokonca v niektorých vlakoch vyhradený samostatný vozeň, čiže na dlhších cestách si deti môžu nájsť aj kamarátov. Niektoré vlaky disponujú aj detským kupé, kde sa nachádza pár hračiek, televízor s rozprávkami. Ak cestujete na dlhšie a vo vlaku sa nachádza detské kupé, z vlastnej skúsenosti vám odporúčam si ho rezervovať. My sme išli 4 hodiny a naši drobci sa tam vyhrali s kockami a inými hračkami. Keď ich už aj tie omrzeli zapli sme im rozprávku a my sme si v kľude aspoň vypili kávu:)
  • Netreba zastavovať, ak dieťa potrebuje ísť na wc, ani keď je hladné. Keď sa minie desiata, je tu ešte stále reštauračný vozeň. Okrem toho, deti majú super zážitok z cestovania, sledujú krajinu.
  • AK máte ešte malé bábätko tak práve vlak je pre vás ideálny.  Najmä detičky, ktoré sú zvyknuté na vašu blízkosť a taktiež v autosedačkách často plačú. Vo vlaku môžete cestovať práve s bábätkom v náručí, môžete ho tak v pokoji prebaliť poprípade v kľude nadojčiť.
  • Ďalšou výhodou je sloboda pohybu na mieste, kam ste práve . Nemusíte hľadať parkovisko pre auto, obávať sa, či ho náhodou niekto neukradne, nevykradne, môžete ísť kam chcete a už sa nemusíte vrátiť na to isté miesto, ale pokojne sa presúvať ďalej.
  • Ak máte viac batožiny, stále sa dá objednať taxík, taxislužby sú už aj v menších mestách, a zväčša za prijateľné ceny.
  • Ak sa vám veľa batožiny vláčiť nechce, naučíte sa doma aspoň úsporne zbaliť, prípadne si vystačiť s málom. Niekedy je človek až prekvapený, aké je to jednoduché a koľko zbytočností sebou neraz ťaháme. My sme sa takto naučili zbaliť 2 dospelí a 2 deti do dvoch kufrov plus kočík:)

Cestovanie zážitkovými vlakmi po Banskobystrickom kraji

DSC0154

Zdroj: rabbsk.dobrykraj.sk

Baví vás cestovanie vlakom a chceli by ste zažiť so svojimi detičkami práve niečo iné? Po trati si to práve šinie motorák a vy sa už veziete nostalgickým historickým vláčikom v kraji Za horami,za dolami.  Ich cieľom nie je len odviesť vás za zážitkom, ale už zo samotnej cesty tak spraviť zážitok. Za roky fungovania si vás už mnohých omotali okolo prsta. Či to bude tým celodenným zážitkom, či pestrosťou programu pre celú rodinu, či technickými skvostami dôb minulých, či atmosférou starých vlakov a či priateľskou náladou... Pasažieri týchto jázd historickými vláčikmi vedia svoje. A vy ostatní - ak ste dosiaľ váhali, napraviť to môžete práve počas tohto leta.
DSC0260

Zdroj: rabbsk.dobrykraj.sk

Na trať sa vydá hneď 5 expresov s ktorými si zažijete kopec zábavy:

  • Zbojnícky expres - k zážitkom spojených s nostalgickými vlakmi v kraji Za horami, za dolami neodmysliteľne patrí ozubnicová železničná trať Tisovec - Zbojská - Pohronská Polhora po ktorej sa premáva Zbojnícky expres. Zavedie vás po stopách zbojníka Jakuba Surovca z Rimavskej Soboty do sedla Zbojská. Vašimi spolucestujúcimi budú samotní zbojníci z jeho družiny a samozrejme nebude chýbať ani sám Jakub Surovec.
  • Horehronský expres - Z Brezna, či zo Zvolena do Dediniek si to šinie nostalgická Singrovka. To Horehronský expres brázdi svoju trať železným Horehroním. Nenastúpite? Vyklonení z historického vozňa míňate horehronské dediny, lapáte vietor vo vlasoch i papierové vlajočky. Čierni pasažieri ako vystrihnutí z dôb železných hút či cirkusových manéží vás zabávajú počas jazdy. Zamávate Kráľovej holi, pocítite chlad, stúpanie a tmu Telgártskej slučky, modrozelenou farbou vás privíta vznešená Palcmanská maša a na 5 hodín vám bude robiť spoločnosť. 
  • Expres 34 tunelov - už samotný názov tohto vlaku naznačuje, že cesta z Banskej Bystrice do Kremnice, bude určená pre odvážlivcov a nadšencov inžinierskych skvostov. Jej azda najznámejším tunelom je tunel Skalica pri Starej Kremničke. Fakt si myslíte že tých tunelov bude až 34? Počas dňa však nemusíte len počítať, objavíte krásnu Kremnicu a ochutnáte jedinečné a originálne Kremnické krumple. Pozor však, nedajte sa zmiasť ich názvom. 
  • Sklársky expres - kde bolo tam bolo, kde sa voda sypala a piesok sa lial… To nie je začiatok žiadnej rozprávky, ale výrobný proces skla, ktoré sa preslávilo v najlepších časoch nielen po Slovensku, ale i po celom svete. Nasadnite na historický vláčik, ktorý vás prevezie za históriou sklárstva do regiónu, kde táto tradícia pretrváva už viac ako 215 rokov. Objavte diela majstrov, ktoré boli cenné v celom svete. Cestou vás bude sprevádzať samotný gróf Anton Forgáč, ten, ktorý dal už v 18. storočí v Utekáči postaviť sklárne a priviedol sklárskych odborníkov. Odmenou na konci cesty bude tradičné remeselné folklórne podujatie Koliesko v Kokave nad Rimavicou.
  • Vypravíme aj Banícky expres, ktorému sa zapáčila nová trať. Vydajte sa spolu s nami do kraja vynálezov a priemyslu. Spoznajte nevídané banské lokality, unikátne technické pamiatky a čaro pôvabných prírodných scenérii. Chvíle, pri ktorých sa budete kochať pohľadom na Štiavnické vrchy a pohorie Vtáčnik, vám spríjemní samotný Isaac Potter. Prezradí vám aj to, že bol svojho času slávnejší ako jeho menovec s čarovným prútikom. Nech sa páči, ráčte nastúpiť, vlak odchádza zo stanice Za horami, za dolami za dobrodružstvom.

 S finančnou podporou Ministerstva Dopravy Slovenskej republiky.Ministerstvo dopravy SR nove SK PNG modre

Viac informácií nájdete TU.


Cestovanie do okolitých veľkomiest v zahraničí

train 4681674 960 720

Zdroj: pixabay.com

Ak vás neláka more, ale nechce sa vám tiež šoférovať a lietadlo vám nevonia, využite vlakovú dopravu na cestovanie na dovolenku. Vlakom sa tak pohodlne dopravíte za pár hodín do zahraničia. Vďaka zlepšeným prípojom môžete cestovať do Prahy alebo Budapešti ešte jednoduchšie ako doteraz.

Rýchlovlakom do Zürichu

Využite sieť vysokorýchlostných vlakov kategórie Railjet xpress (RJX) a cestujte tak bez prestupu medzi Bratislavou a Zürichom. Medzi Bratislavou a Zürichom môžete tak cestovať denne vysokorýchlostným vlakom kategórie Railjet xpress (skrátene RJX). Toto pohodlné cestovanie pri maximálnej rýchlosti 230 km/h vám zaručia vozne typu Viaggio, pričom do Zürichu dorazíte už za menej ako 10 hodín.

Za výletom do Prahy

Rozhodli ste sa cestovať s vašimi drobcami na výlet do Prahy? Nechce sa vám šoférovať, ale chcete si v kľude prečítať knižku, pozrieť poprípade film alebo len tak oddychovať? Práve pre vás je tu priame vlakové spojenie do Prahy. Nastúpiť môžete vo viacerých mestách na Slovensku, záleží akým vlakom a v akom čase budete chcieť cestovať.  Využite tak nový, kvalitnejší a pohodlnejší spôsob cestovania vlakom. Počas jazdy tak môžete využiť množstvo komfortných služieb, ktoré sa nachádzajú vo vlaku. 

Cestovanie vlakom do Európy už aj z východného Slovenska

Z Košíc môžete už dnes taktiež cestovať vlakom priamo do Mukačeva, s prípojmi v Košiciach na nočný vlak z alebo do Prahy či Bratislavy. Využite tak dva páry regionálnych rýchlikov z Košíc cez Čiernu nad Tisou do Čopu a ďalej až do Mukačeva bez prestupu s možnosťou prepravy bicyklov. Taktiež z Košíc do Viedne cestujete  priamym vlakom ešte rýchlejšie - priame spojenie 1x denne, bezplatná Wi-Fi, obsluha mobilbarom a ďalšie služby vo vlaku.

Za výletom do Viedne

Aj tu deti do 6 rokov cestujú bezplatne, taktiež preprava bicyklov je zahrnutá v cene lístkov EUROPA REGIONAL (výnimkou je len skupinový lístok pre mládež). V rámci celej regionálnej dopravy ÖBB (vlaky s označením Os, REX a S-Bahn) je celoplošne zavedený samoobslužný výpravný systém. Znamená to, že do vlakov môžete nastúpiť len s platným cestovným lístkom. Výnimku tvoria iba prípady, ak sa na nástupnej stanici nenachádza osobná pokladnica alebo automat na cestovné doklady ÖBB. V takom prípade sa treba hneď prihlásiť u vlakového personálu alebo si lístok kúpiť v automate vo vlaku. 

Využite frekventované vlakové spojenia z bratislavskej hlavnej stanice alebo z Bratislavy-Petržalky do Viedne, ako aj priamy vlak InterCity Košice – Viedeň.


Vlakom k moru už za pár hodín

wave g322f65fbe 640

Zdroj: pixabay.com

Zvažujete dovolenku v Chorvátsku a nechce sa vám šoférovať?  Práve pre vás je tu bezstarostná cesta vlakom k moru.  Nečakajú na vás žiadne dopravné obmedzenia, dlhé čakanie na hraniciach ani únava po niekoľkých hodinách za volantom. Ráno prídete do chorvátskeho Splitu oddýchnutí, a hurá rovno na pláž. Čakajú na vás chutné raňajky, lôžkový vozeň či možnosť prepraviť auto, motorku alebo aj domáceho miláčika. Vyberte si na dovolenku vlakovú dopravu a objavte tak skutočne pohodlné a ekologické cestovanie.

Počas letnej sezóny 2023 je vlak vypravený do Chorvátska dokonca častejšie z Bratislavskej hlavnej stanice – až 3x do týždňa od 3. mája 2023 do 7. októbra 2023.

croatia g29bbcd82e 640

Zdroj: pixabay.com

Ak nechcete ísť len do Splitu, môžete využiť aj tento rok služby Regiojet. Čaká na vás veľa obľúbených destinácií, kde tak môžete stráviť svoju vysnívanú dovolenku. Nastúpite večer a ráno si už vychutnávate výhľad na more. Nastúpite v stanici Bratislava - Nové Mesto a dostanete sa tak priamo a hlavne pohodlne do  do Rijeky, Ogulinu alebo Záhrebu. Do ďalších destinácií vás potom odvezú nadväzujúce autobusy.

 

Napíšte komentár