29. 04. 2024 Lea 25°C Skoro jasno

Centrum ekovýchovy na Kamzíku

Autor: Laura , Foto: FB
Adresa:rekreačný areál Kamzík Telefón: www:stránka organizátora
Hodnotenie:

V Mestských lesoch, konkrétne v rekreačnom areáli Kamzík, vzniklo Centrum ekovýchovy, ktoré bude slúžiť ako zázemie pre kurzy na poznávanie našej starej dobrej bratislavskej prírody. Jeho súčasťou je priestor pre prednášky, infocentrum a tiež fantastické lesnícke arborétum, kde veľké a malé deti môžu spoznávať rôzne veľké a malé druhy stromov a kríkov.

Do Centra ekovýchovy sa dostanete po červenej turistickej značke na Kamzík a na križovaní turistických značiek prejdite ešte 100 m po žltej značke.
Dostanete sa sem linkou 144 na neďalekú zastávku Kamzík.
Parkovanie je možné na bezplatných verejných parkoviskách (pri hoteli West – vzdialenosť 150 metrov, pri rekreačnom areáli Kamzík – vzdialenosť 300 metrov), prípadne na menšom parkovisku pod vysielacou vežou (vzdialenosť 130 metrov krížom cez les).
 

A otvorením sa príbeh nového Centra ekovýchovy, pochopiteľne, len začína. Ide o jeden z najväčších projektov Mestských lesov, ktorý otvára roky uzavretý areál a lesnícke arborétum verejnosti. Kurzy, školenia či odborné stretnutia, ktoré tu budete môcť zažiť, sa budú týkať tém ako je starostlivosť o les, chovanie včiel, spoznávanie drevín, živočíchov (netopiere, žaby, plazy, dravce či sovy) a myšlienok podpory biodiverzity v dotyku vzácneho prírodného územia hlavného mesta. V máji sú na programe napríklad aj kurzy včelárstva pre začiatočníkov.
 
V areáli sa nachádzajú aj zachované staré dreviny v rámci viac ako 100-ročného arboréta, ktoré dotvára celý charakter tohto miesta. „V arboréte sa zachovalo viacero vzácnych drevín ešte z pôvodnej výsadby koncom 19. a začiatkom 20. storočia. Našli sme tu najmä cyprušteky, ale aj vzácnu cryptomeriu japonskú, jedľu bielu, smrekovec opadavý, duglasku tisolistú či niekoľko krásnych starých tisov, mnoho tradičných listnatých stromov, veľkou raritou je napríklad borovica limbová.
Centrum ekovýchovy nemá štandardné nemenné otváracie hodiny. Realizujú sa v ňom aktivity pre školské (či iné) kolektívy na objednávku, prípadne je otvorené cez víkend, kedy sú tu tvorivé dielne, kurzy, prednášky.
Arborétum, ktoré nadväzuje na areál Centra ekovýchovy je prístupné denne od 13:00 do 18:00. Aktuálne bude pre verejnosť otvorené až 28. a 29. decembra 2023.

Napíšte komentár