29. 03. 2024 Miroslav 23°C Skoro jasno

Svet detskej fantázie

13.04.2023 Autor: Externý prispievateľ
Termín: 01.10.2023 a ďalšie Mesto:Martin Zdroj:stránka organizátora
plagat Kinder

Zdroj: snm.sk

Závan takejto nostalgie vám prináša výstava Svet detskej fantázie, ktorú môžete vidieť v Múzeu Andreja Kmeťa  v Martine v termíne 18. 4. – 1. 10. 2023.

V rámci nej si obzriete poriadnu zbierku hračiek z kindervajíčok. Tú vám predstaví  Ľuboš Richtárech, ktorý sa zberateľstvu venuje 30 rokov. Jeho zbierka obsahuje viac než 12 000 kúskov, pričom výzva je stále otvorená, a aj vy ju môžete doplniť.

 A ako to vôbec celé začalo?

V roku 1946 bola založená firma Ferrero, ktorá produkovala známe cukrovinky ako Mon Cherri, Nutella, Duplo a ďalšie dobroty. Neskôr zahájila produkciu výrobkov s detským prekvapením. A tak v roku 1974 vzniklo prvé Kinder – vajíčko.

Od roku 1983 bol zavedený program so sériou ručne maľovaných figúriek a k tomu priložený papierik s vyobrazením celej série, aby zberateľ vedel, čo mu ešte chýba.

Druhá časť výstavy predstavuje ilustrácie rozprávkových hrdinov pre malých aj veľkých z dielne Tomáša Dobríka. Vo svojej tvorbe sa venuje navrhovaniu detských ihrísk a oddychových zón do verejných priestorov. Orientuje sa predovšetkým na detský svet s dôrazom na hru, edukáciu a relax. Výstava zachytáva prierez tvorby posledných rokov a ukazuje celý tvorivý proces od prvej idey, cez rôzne štádiá návrhov až po finálny produkt či realizáciu.

Napíšte komentár