18. 04. 2024 Valér 12°C Prehánky

Nevie sa vaše dieťa rozhodnúť, na akú strednú školu podať prihlášku?

Autor: Claudinka
Miesto:ahoj@mojespravnemiesto.sk
MSM

Zdroj: mojespravnemiesto.sk

Máte doma deviataka? 20. marec 2023 je pre deviatakov termínom na podanie prihlášky na strednú školu. Čo však ak vaše dieťa nevie, akú školu si vybrať a ktorým smerom sa uberať?  Možností, ako svojmu dieťaťu pomôcť s výberom je niekoľko: konzultácia s výchovným poradcom školy/školským psychológom, absolvovanie rôznych osobnostných testov, dokonca i mobilná aplikácia Ministerstva školstva pre výber strednej školy.

My sme boli vyskúšať novú hravú intuitívnu techniku na ujasnenie životného smerovania s názvom Moje správne miesto™. Podľa jej autorky Bronislavy Poul je výber strednej školy jedným z najdôležitejších rozhodnutí v živote človeka, nakoľko ovplyvňuje jeho ďalšie životné smerovanie, preto by sme mu mali venovať dostatočnú pozornosť, nerozhodovať sa za svoje ratolesti, ale nechať výber na nich.

Na rozdiel od klasických metód je technika Moje správne miesto™ objavným zážitkovým procesom, v ktorom sa využívajú prvky hry, intuícia a predstavivosť klienta, čo umožňuje eliminovať obmedzené logické myslenie a nájsť pre neho nové možnosti. Klient je hlavným hrdinom svojej hry a rozhoduje sa sám za seba na základe vlastných pocitov. Objavuje zákutia štyroch rôznych svetov a vyberá si z nich tie časti, v ktorých sa cíti dobre a ktoré s nim rezonujú. Celým procesom ho sprevádza Broňa, ktorá mu kladie doplňujúce otázky, vďaka ktorým si uvedomuje svoje túžby, hodnoty ale i zaujímavé prepojenia či nové zistenia o sebe samom. Postupne si klient v procese vyskladá svoj vlastný „ideálny svet“, v ktorom sa cíti dobre a v ktorom môže naplno prejaviť sám seba, tj. svoje správne miesto.

274346533 343712744300123 4119933714065194387 n

Zdroj: mojespravnemiesto.sk

Na stretnutie sa netreba vopred nejak špeciálne pripravovať. Potrebné je byť otvorený procesu sebapoznania a načúvaniu signálov tela. Rovnako je dôležité vyčleniť si na stretnutie dostatočný čas ideálne doobeda, kedy telo nie je ešte unavené.

Technika je určená pre tínedžerov od 14 rokov, ak nemajú jasno v tom, akú školu si vybrať a čo by ich bavilo, prípadne ak majú pochybnosti, či ich výber školy bol správny. Rovnako ju môžu absolvovať aj dospelí, ktorí túžia vykonávať prácu, ktorá im dáva zmysel alebo zvažujú kariérnu zmenu, no nevedia si poradiť, akým smerom sa presne vybrať. 

Stretnutie je možné absolvovať osobne v Bratislave, ale i online. Celý proces trvá v prípade tínedžera približne 1,5 až 2 hodiny, u dospelých cca 3 hodiny. Rodič na stretnutí prítomný nie je, o výsledku stretnutia je však následne oboznámený a to i formou písomnej správy.

298461814 427366546083449 280946983583355922 n

Zdroj: mojespravnemiesto.sk

Za našu redakciu oceňujeme:

  • technika hravou formou je ideálna pre tých, ktorý často a veľa premýšľajú, tu sa musia nechať viesť svojou intuíciou a Broňa ich vie nasmerovať
  • počas stretnutia máte zatvorené oči, preto ide bokom ostych a hanblivosť a odpovedá tak, akoby bol v miestnosti sám
  • otázky sú univerzálne pre tínedžerov aj dospelých
  • aha momenty, vďaka ktorým si uvedomíte prepojenia, ktoré vám predtým nenapadli
  • žiadna príprava pred stretnutím, netreba si nič priniesť
  • časová nenáročnosť - už po jednom stretnutí máte výsledky
  • stretnutie sa podobá masáži či návšteve psychológova - odídete z neho spokojní a o poznanie múdrejší
  • pomoc v oblasti kariéry a Broňa zo svojej pozície vie trefne svojimi otázkami nasmerovať a pýtať sa tak, aby ste sa zamysleli a našli to, kde sa viete ukotviť a kde sa vám páči
  • spomienkový sentimentalizmus v podobe vlastností hrdinu z detstva či osôb, ktoré obdivujem v súčasnosti, bol veľmi príjemný
  • odkaz môjho staršieho ja môjmu mladšiemu ja bol rovnako inšpiratívny
  • správa zo stretnutia, ku ktorej sa môžete kedykoľvek vrátiť a pripomenúť si, aký svet ste si vyskladali a čo je pre vás v živote dôležité

Viac informácií nájdete na www.mojespravnemiesto.sk.

Napíšte komentár