25. 04. 2024 Marek 13°C Polooblačno

Vyhnite sa jesenným soplíkom a posilnite imunitu vašich detí

Autor: Danka, Foto: pixabay.com
kid 1241817 640

Zdroj: Daniela Dimitrova Pixabay

Opäť je tu jeseň a s ňou aj väčší výskyt rôznych vírusových ochorení.  Deti idú do školy/škôlky a ich organizmus dostáva poriadnu záťaž na imunitu. Aby ste ich imunitu posilnili, vyskúšajte týchto pár overených tipov. 

Strava plná vitamínov a minerálov

fresh fruits 2305192 640

Zdroj: pixabay.com

Stravu by sme mali v tomto období obohatiť o zeleninu a ovocie, strukoviny, ryby, obilniny, mäso, vajcia a mliečne výrobky. Vitamíny a imunita spolu veľmi úzko súvisia. Vitamíny však neliečia ale umožňujú imunitnému systému fungovať správne. Avšak ak čo len jediný vitamín chýba, alebo je ho nedostatok, prejaví sa to narušením jeho funkcií ako oslabená imunita. Medzi najdôležitejšie vitamíny na imunitu patria vitamíny A, B6, C, D a E, kyselina listová, stopové prvky, včítane zinku, železa, selénu, horčíka, medi a dokonca aj omega 3 mastné kyseliny. Práve tieto živiny sa podieľajú na tom, aby imunita detičiek fungovala správne, pretože nedostatok ktorejkoľvek z nich znižuje schopnosť ich organizmu chrániť sa pred ochoreniami.
Vitamíny nájdeme v ovocí a v zelenine, a tak je veľmi dôležité jesť pestrú paletu čerstvého ovocia a surovej či varenej zeleniny. Širokú škálu vitamínov a minerálnych látok však nájdeme aj samozrejme v iných potravinách.

  • zdrojmi vitamínov skupiny B, železa, magnézia a fosforu sú predovšetkým strukoviny a celozrnné obilniny 
  • selén, mangán, meď, vitamín E a esenciálne omega-3 mastné kyseliny zas nájdeme v orechov a semienkach

Aby deti získali všetky tieto dôležité živiny a imunita detí bola tak silná, zaraďujte do ich jedálnička ovocie, zeleninu, strukoviny, celozrnné obilniny, orechy a semienka deťom každý jeden deň.

Dostatok spánku

baby 21998 640

Zdroj: pixabay.com

Na posilnenie imunity je najlepší kvalitný spánok. V spánku vyzerajú tí naši drobci ako stelesnenie pokoja. Spí však len ich myseľ, počas spánku sa regeneruje imunitný systém. Už jedna noc s nedostatkom spánku môže spôsobiť, že sa u vášho dieťatka prejaví oslabená imunita na niekoľko dní či dokonca týždňov. Doprajte preto deťom nerušený nočný spánok bez ranného budíčka, kedykoľvek je to možné. Škôlkari vo veku od 3 do 5 rokov potrebujú denne 10 – 13 hodín spánku a malí školáci vo veku od 6 do 13 rokov by mali spávať 9 – 11 hodín.

Pobyt na čerstvom vzduchu

boys 5630669 640

Zdroj: pixabay.com

Bežne sa odporúča byť s deťmi na čerstvom vzduchu aspoň 2 hodiny denne. V zime je vhodné skrátiť čas pobytu vonku, avšak je dobré počas dňa zvýšiť počet vychádzok. Kľudne choďte von aj s bábätkom (do mínus 5 °C), nezabudnite ho však teplo obliecť. Kvôli obavám z prechladnutia niektorí rodičia v zime nechcú svoje detičky púšťať von. Práve prechladnutie má nesprávny názov, nespôsobuje ho totiž chlad, ale je to vírus. Obavy z prechladnutia by preto určite nemali byť dôvodom prečo nepúšťať deti von, keď je zima. Práve pohyb je totiž pre ich organizmus veľmi dôležitý a účinný prostriedok na posilnenie imunity. Zrýchľuje cirkuláciu krvi v organizme tým zvyšuje aktivitu a tvorbu niektorých bielych krviniek. Vďaka tomu sa organizmus dieťatka stáva odolnejším, čo má významný vplyv na posilnenie imunity u detí. V zimnom období navyše práve pohyb zvyšuje produkciu hlienu v dýchacích cestách, ktoré sa tak lepšie zbavujú patogénov. Preto strávte každý deň s deťmi vonku pri rôznych aktivitách, ktoré im ponúka práve jeseň. Inšpirujte sa tipmi ako si vychutnať jeseň s deťmi.

Otužovanie

baby changing chest of drawers 4518766 640

Zdroj: pixabay.com

Malé deti ešte nemajú celkom vyvinutú termoreguláciu, teda schopnosť udržať si vnútornú teplotu. Otužovanie je pre ne veľmi vhodné, pretože si vyvinú lepšiu odolnosť voči chladu, ako aj bežným ochoreniam, ako je chrípka alebo nachladnutie, avšak posilňujú si tým svoju imunitu. So sprchovaním v studenej vode môžu začať už škôlkari, pričom vždy dávajte pozor na to, aby si nezamočili vlasy. Nato aby sme mohli začať s otužovaním, musí byť v prvom rade dieťa stopercentne zdravé. S nácvikom otužovania nemusíte však čakať až na zimu, pokojne si dieťatko môže začať  vykať už počas letných mesiacov. S deťmi je vhodné otužovať sa hrou, napríklad chôdzou naboso alebo kúpaním sa v jazere či potoku. Mladším deťom ako sú škôlkari sa však takéto cielené ochladzovanie neodporúča, no privykať na chlad si môžu prakticky už od prvého roka života. A to práve formou spánku v chladnejších miestnostiach, pravidelným vetraním miestností, v ktorých sa hrajú a samozrejme primeraným obliekaním. Veľmi častým problémom je nadmerné kúrenie a prekurovanie miestností. V spálni a v izbách, kde sa spí, by mala byť teplota do 18 °C, v ostatných miestnostiach do 22°C. Práve suchý vzduch vysušuje sliznicu, oslabuje sa tým jej obranyschopnosť a zvyšuje sa tak aj riziko infekcií.

Výživové doplnky - Rakytník a Vitamín C

sea buckthorn 2798599 640

Zdroj: pixabay.com

Vitamín C podporuje imunitu proti rôznym infekciám a pôsobí preventívne proti oparom. Bojuje voči baktériám a vírusom a skracuje dobu liečby počas nachladnutia. Ak ho užívate pravidelne s celou rodinou celý rok, dobre robíte. Chodíte s deťmi na šípky? Mali by ste. Šípky sú veľmi bohaté na vitamín C a tak si na jeseň môžete pripraviť čaj, sirup či lekvár zo šípok.  

Rakytník je taktiež mimoriadne vhodný pre deti na posilnenie ich imunity, podporu správnej činnosti zažívacieho traktu, udržanie zdravej pokožky a tiež k posilneniu činnosti srdca. Ako často môžete užívať rakytník? Vzhľadom k tomu, že vitamín C zostáva v organizme 24 - 48 hodín a nie je možné sa ním nijako predzásobiť, mal by byť práve deťom zaručený jeho každodenný prísun s tým, že odporúčaná denná dávka je:

  • pre kojencov: 50 mg
  • pre batoľatá: 50 - 60 mg
  • pre predškolákov: 60 - 70 mg
  • pre školákov: 70 - 90 mg

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Napíšte komentár