19. 03. 2024 Jozef 11°C Skoro jasno

Septembrový program v Baterkárni

19.08.2022 Autor: Claudinka
Termín: 01.10.2022 a ďalšie Mesto:Trnava Zdroj:stránka organizátora
BaterkaTeam

Zdroj: FB Baterkáreň - prírodná kozmetika a drogéria, kurzy, swapy a reuse centrum

Aj v mesiaci september nás čaká bohatý program. Tešiť sa môžete na pravidelné týždne, SWAPy a množstvo kurzov. Vďaka podpore Nadácie VÚB a nadačnému fondu v Nadácií PONTIS bude časť kurzov ZDARMA, alebo za symbolické príspevky. Tešíme sa na vás!

6.9.-10.9. Pravidelný týždeň detského oblečenia
Počas tohto týždňa nájdete v priestoroch nášho reuse centra rozšírenú ponuku oblečenia a rôznych doplnkov pre deti z druhej ruky, ktoré si budete môcť osvojiť za symbolické príspevky putujúce na podporu týchto a iných aktivít nášho občianskeho združenia. V tomto týždni môžete detské oblečenie rovnako priniesť v množstve max 1 bežná taška (väčší počet z dôvodu obmedzených kapacít neprijímame)

10.9. Sobotný kurz pre deti: Ušijem si vrecko (10:00-11:30)
Ďalšou zábavnou aktivitou pre deťúchy bude ručné šitie vrecka zo zvyškového textilného materiálu. Deti sa oboznámia s ručným šitím a z kurzu si odnesú vlastnoručne ušité bavlnené vrecko na rôzne poklady. Takýmto spôsobom sa naučíme, ako vyrobiť zo starého nové a tak dávať druhú šancu veciam. Príďte stráviť príjemný čas s vašimi deťmi do priestorov komunitnej Zdieľanej dielne.
Kapacita: 8 detí
Cena: 8 € (v cene kurzu je zahrnuté lektorné, pitný režim a materiál na výrobu)
Kurz je vhodný pre deti od 8 rokov.
V prípade detí do 10 rokov je potrebný sprievod rodiča.

10.9. Pravidelný SWAP detského oblečenia (10:00-12:00)
V sobotu 9.10. prebehne SWAP (výmena) detského oblečenia. Veľmi sa tešíme, že ste si obľúbili naše výmenné podujatia, z ktorých si môžete odniesť vecičky v skvelom stave a dať im tak druhú šancu. Takýmto spôsobom šetríme nielen naše peňaženky, ale aj planétu.
VSTUPNÉ: 0 €, hradia sa odnesené veci - 1ks/1-2€. Samozrejme, stále môžete priniesť aj veci na výmenu, ktoré sú  čisté, funkčné a kompletné, v množstve max 1 bežná taška (väčší počet z dôvodu obmedzených kapacít neprijímame)!

12.9. Udržateľná domácnosť 1: Ako začať žiť udržateľnejšie 17:00-18:00
Interaktívna prednáška s diskusiou na tému Ako začať žiť udržateľne.
Je potrebné, aby sme začali meniť svoje nákupné správanie a každodenné návyky, pretože všetko, čo robíme má dopad nielen na naše zdravie, našu domácnosť či peňaženku, ale aj na životné prostredie.

Spoločne si zodpovieme (nielen) na tieto otázky:

  • Čo v domácnosti zmeniť?
  • Prečo začať žiť s väčším ohľadom na životné prostredie?
  • Aké alternatívy používať pri praní, upratovaní či varení a každodennom živote?
  • Ako sa vyhnúť greenwashingu (zavádzaniu spotrebiteľov) a impulzívnemu nakupovaniu?

Táto prednáška je vhodná pre každého, kto chce začať alebo začína žiť s väčším ohľadom na životné prostredie no i tým z vás, ktorý na svojej ceste potrebujú motiváciu a inšpiráciu.  Ak sa vám zdá, že je informácií príliš a ťažko sa v nich orientuje, určite vám odporúčame prísť a spýtať sa na všetko, čo vás zaujíma.  Venovať sa budeme témam nakupovania, stravovania, varenia, starostlivosti o domácnosť či starostlivosti o telo.  Pozrieme sa na to, ako žiť s väčším ohľadom na životné prostredie v každom jednom aspekte života. Z prednášky si odnesiete jednoduchý zoznam, ktorý vám pomôže s prechodom na udržateľnú domácnosť. Prednáška je súčasťou štvordielneho cyklu workshopov Udržateľná domácnosť.  
Kapacita kurzu: 10 ľudí
Vstup: 14,90 €
V prípade zakúpenia celého cyklu workshopov je cena za celý cyklus 20 €

13.9.-17.9. Pravidelný týždeň hračiek a hier
Od utorka do soboty v našom reuse centre nájdete ponuku hračiek pre drobcov, z ktorej si môžete odniesť rôzne hračky alebo spoločenské hry  za symbolické príspevky. Počas tohto týždňa môžete nepotrebné (no stále funkčné a čisté) hračky a hry do reuse centra i prinášať (max. 15 ks, väčší počet z dôvodu obmedzených kapacít neprijímame)! Stačí nás navštíviť kedykoľvek počas týždňa v čase otváracích hodín. Symbolické príspevky putujú na podporu činnosti centra a občianskeho združenia SaUvedom.

13.9. Kurz maľovania pre dospelých 16:30-18:00
V ponuke našich pravidelných kurzov pribudne v septembri nový kurz maľovania pre dospelých. Kurz je vhodný pre začiatočníkov bez predošlých skúseností, ale aj pre pokročilých, ktorí chcú stráviť príjemný podvečer tvorivou aktivitou. Na kurze maľovania sa oboznámime a ukážeme si základy práce s technikou akrylu. Z kurzu si každý účastník odnesie obraz, ktorým si môže skrášliť steny svojho príbytku, alebo obdarovať blízku osobu.
Kapacita kurzu: 8 osôb
Symbolický príspevok: 5 €
V cene kurzu je zahrnuté: lektorné, pomôcky na výrobu

14.9. Pravidelný SWAP kníh (11:00-17:00)
Ste milovníkmi kníh? Na našom celodennom SWAP-e si môžete povymieňať knihy, ktoré už nečítate, za knihy od iných návštevníkov. Príďte si vybrať z políc nášho reuse centra poklady v podobe kníh, ktoré potešia vás alebo vašich blízkych.

VSTUPNÉ - 0 € Platíte za to, čo si odnesiete - 1ks/1-2€. Tieto symbolické príspevky nám pomáhajú rásť. 

14.9. Kurz šitia scrunchie pre dospelých 16:00-18:00
Ani september nebude ukrátený o obľúbené kurzy šitia. Tešiť sa môžete na nový kurz šitia scrunchie. Na kurze sa naučíme, ako jednoducho a zo zvyškových textílií ušiť praktickú a milú ozdobu do vlasov. Príďte sa na kurz oboznámiť so základmi šitia na šijacom stroji, z ktorého si odnesiete milú a praktickú scrunchie gumičku vyrobenú zo zvyškových textilných materiálov. Scrunchie gumička môže byť skvelým darčekom pre kamarátku, mamu alebo sestru.
Kapacita kurzu: 4 osoby
Symbolický príspevok: 5 €
V cene kurzu je zahrnuté: lektorné, pomôcky na výrobu 

17.9. Pravidelný SWAP hračiek a hier (10:00-12:00)
V sobotu u nás prebehne SWAP hračiek a hier. V priestoroch reuse centra pre vás budú pripravené hračky a hry od iných návštevníkov, ktoré si môžete odniesť za symbolické príspevky. Ak sa u vás doma nájdu funkčné a kompletné hračky a hry, sktorými sa už nehráte, ale spravili by radosť  niekomu inému, môžete ich priniesť, v max počte 10 ks (väčší počet z dôvodu obmedzených kapacít neprijímame)!
VSTUPNÉ: 0 €, hradia sa odnesené veci - 1 ks/1 - 3 €.

20.9.-24.9.  Pravidelný týždeň oblečenia pre dospelých
Od utorka do soboty v našom reuse centre nájdete rozšírenú ponuku oblečenia a doplnkov pre dospelých, kde na vás budú čakať kúsky za symbolické príspevky.  Počas tohto týždňa môžete nepotrebné (no stále funkčné a čisté) oblečenie do reuse centra i prinášať (v max. počte 1 bežná taška, väčší počet z dôvodu obmedzených kapacít neprijímame).  Stačí nás navštíviť kedykoľvek počas týždňa v čase otváracích hodín. Symbolické príspevky putujú na podporu činnosti centra a občianskeho združenia SaUvedom.

21.9. Detský kurz Ušijem si vrecko 16:00-17:30
Ďalšou zábavnou aktivitou pre deťúchy bude ručné šitie vrecka zo zvyškového textilného materiálu.
Deti sa oboznámia s ručným šitím a z kurzu si odnesú vlastnoručne ušité bavlnené vrecko na rôzne poklady. Takýmto spôsobom sa naučíme, ako vyrobiť zo starého nové a tak dávať druhú šancu veciam. Príďte stráviť príjemný čas s vašimi deťmi do priestorov komunitnej Zdieľanej dielne.
Kapacita: 8 detí
Cena: 8 €
V cene kurzu je zahrnuté lektorné, pitný režim a materiál na výrobu.
Kurz je vhodný pre deti od 8 rokov.
V prípade detí do 10 rokov je potrebný sprievod rodiča

24.9. Pravidelný SWAP oblečenia pre dospelých (10:00-12:00)

SWAP oblečenia pre dospelých sa vracia! Bude sa konať v sobotu 25.6. od 10:00 do 12:00. Príďte si do priestorov nášho reuse centra vybrať oblečenie a dať tak šancu kúskom, ktorými si obnovíte šatník bez zbytočného nakupovania nového oblečenia. Rovnako aj vy môžete priniesť na výmenu čisté, funkčné, kompletné a stále nositeľné oblečenie v množstve max 1 bežná taška (väčší počet z dôvodu obmedzených kapacít neprijímame)!
VSTUPNÉ: 0 €, hradia sa odnesené veci - 1ks/1-3€.

26.9. Udržateľná domácnosť 2: Kurz šetrného prania 17:00-18:00
Pranie sa môže zdať byť jednoduchou a banálnou záležitosťou, no pri tejto každodennej činnosti denne používame toxické látky a látky, ktoré nás dráždia. Okrem toho prispievame k nadmernému plytvaniu zdrojmi a k zväčšujúcemu sa odpadu na skládkach.
Na kurze sa dozviete aj:

  • Ako k praniu pristupovať inak a ako začať prať s väčším ohľadom na zdravie, peňaženku a životné prostredie?
  • Ako čítať etikety na pracích prostriedkoch?
  • Ako jednoducho odstraňovať škvrny bez agresívnych látok?
  • Ako si vyrobiť jednoduché pracie prostriedky doma, lacno a rýchlo?

Ak ešte so šetrnejším praním nemáte žiadne skúsenosti, čaká vás zaujímavá cesta plná zaujímavých zistení. Na túto cestu sa treba vydať s otvorenou mysľou a sedliackym rozumom. Ak už s takýmto praním skúsenosti máte, existuje šanca, že nie sú práve najpozitívnejšie. Možno ste neboli spokojní s výsledkami a po pár pokusoch ste to vzdali. A možno, práve naopak, sa pre vás šetrné pranie stalo súčasťou vášho udržateľného života. Ku ktorejkoľvek skupine patríte, náš Kurz šetrného prania vám poskytne pár tipov ako so šetrným praním začať a najmä, ako to nevzdať. Často sa stretávame s tým, že „eko“ pranie nefunguje a prírodné výrobky nie sú dostatočne účinné. Nie je to však pravda, no pranie s takýmito prostriedkami si vyžaduje určité znalosti, aby šlo všetko hladko. Na kurze vám povieme a ukážeme ako na to a odpovieme na všetky vaše otázky. Taktiež si ukážeme, ako si vyrobiť pracie prostriedky z jednoduchých surovín doma, rýchlo a lacno. Výroba domácich prostriedkov na pranie sa môže zdať byť komplikovaná a časovo náročná, no nie vždy je to naozaj tak. Áno, vlastnoručná výroba je niekedy tak trocha alchýmiou, no nejde o nič, čo by sa nedalo naučiť a zautomatizovať.
Kapacita kurzu: 10 ľudí
VSTUP: 14,90 €
V prípade zakúpenia celého cyklu workshopov je cena za celý cyklus 20 €
Kapacita kurzu: 10 osôb

27.9.-1.10. Týždeň domácich potrieb
Počas tohto týždňa v Baterkárni nájdete rozšírenú ponuku rôznych doplnkov a potrieb do domácnosti, z ktorej si môžete odniesť všetky predmety za symbolické príspevky. Počas týchto dní môžete nepotrebné (no stále funkčné a čisté) predmety do nášho reuse centra i prinášať (max. 10ks). Vecičky k nám môžete priniesť a rovnako tak si prísť aj vybrať kedykoľvek počas našich otváracích hodín. Symbolické príspevky putujú na činnosť nášho OZ SaUvedom.

28.9. Kurz výroby pánskej kozmetiky 17:00-18:00
V pestrej ponuke našich kurzov v septembri pribudne nový kurz výroby pánskej kozmetiky. Na kurze si prakticky ukážeme, aké alternatívy bežných produktov používať a ako si kozmetiku vyrobiť doma rýchlo a lacno. Na kurze si vyrobíme 2 produkty starostlivosti o pánsku pleť či bradu.. Výrobky z kurzu môžu byť skvelým darčekom pre manžela, otca alebo brata. Príďte stráviť podvečer do príjemného prostredia Zdieľanej dielne a naučiť sa novým zručnostiam.
Kapacita kurzu: 10 osôb
Symbolický príspevok: 5€
V cene kurzu je zahrnuté: lektorné, pomôcky na výrobu 

 

28.9. Pravidelný SWAP rastliniek a pestovateľských potrieb (11:00-17:00)
Ak máte doma rastlinky, sadeničky, klíčky nazvyš a radi by ste ich niekomu podarovali, prineste ich na náš SWAP. Čakať na vás budú nielen rastlinky, ale aj rôzne pestovateľské potreby od iných návštevníkov, ktoré si za symbolické príspevky budete môcť osvojiť. Taktiež môžete priniesť aj nepotrebné črepníky, či rôzne iné, pre vás nepotrebné pestovateľské potreby, ktoré si nájdu nových majiteľov. Tešíme sa na Vás!

1.10. Jesenný Barter market (10:00-12:00)
Ďalší zo série Barter Marketov vám prinášame prvý októbrový deň. Na našom Barter markete si budete môcť vybrať spomedzi oblečenia, obuvi, hračiek, kníh, potrieb do domácnosti, dekorácií, rastliniek, no skrátka úplne všetkého. Na Barter Markete sa na rozdiel od našich SWAPov vstupné PLATÍ. Pri vstupe každý z účastníkov zaplatí symbolické 2€, v rámci ktorých si môže odniesť 1 až 3 ks z vystavených predmetov. V prípade, že si účastník/čka vyberie viac kusov, dopláca za ne nasledovne: 4-10 ks - doplatok 5€, 11-30 ks - doplatok 10€.

Viac sa o podujatiach a aktivitách dozviete na stránke www.baterkaren.sk v sekcii PROGRAM. Pre novinky zo sveta Baterkárne nás nezabudnite sledovať na sociálnych sieťach.

Napíšte komentár