29. 04. 2024 Lea 25°C Skoro jasno

Tipy na miesta uprostred prírody, kde sa okúpete zadarmo

Autor: Danka, Foto: liptovskyjan.eu, serbak.blog.sme.sk, banskastiavnica.travel, virtualna-banska-stiavnica.sk, kosiceregion.com, e-obce.sk, bratislava-rusovce.sk, pixabay.com, sdetmi.com, kupaliska.sk
Adresa: Telefón: www:stránka organizátora
Hodnotenie:
tajchy

Zdroj: pixabay.com

Horúčavy sú opäť tu, tak sme sa v našej redakcii rozhodli prirpaviť článok s tipmi na miesta uprostred prírody, kde sa vykúpete úplne zadarmo.

 

Beňatinske jazero

Košický kraj
691b6b425bb2b88ff4addbfb0489a4fc crop center 650 410 ffffff

Zdroj: serbak.blog.sme.sk

Lom pri obci Beňatina slúžil na ťažbu vápenca približne štyri desaťročia. Po ukončení ťažby sa následne na povrch vytlačila spodná voda, ktorá vytvorila krásnu prírodnú scenériu, ktorá pripomína Plitvické jazerá v Chorvátsku. Tyrkysové sfarbenie vody v Beňatinskom lome zapríčiňuje neustály prítok a odtok vody pomedzi farbistý vápenec. Toto romantické miesto sa postupom času stalo často vyhľadávanou lokalitou turistov a rekreantov. Kúpanie v jazierku je však na vlastnú zodpovednosť, keďže hĺbka vody v strede jazierka je až 8 metrov, mali by ste pred vstupom do vody zvážiť svoje plavecké schopnosti.

Trasa:Jazero sa nachádza v polovici cesty na trase Beňatina - Inovce, na pravej strane. Obec Beňatina patrí do okresu Sobrance, ktorého východná hranica okresu je zároveň slovensko-ukrajinskou hranicou.


 

Palcmanská Maša

Košický kraj
palcmanska

Zdroj: kosiceregion.com

Táto vodná nádrž má rozlohu približne 85 ha a možno sa v nej kúpať, člnkovať ale aj pestovať vodné športy a rybolov. V okolí sa nachádza aj dostatok ubytovacích a stravovacích zariadení. Vodná nádrž Palcmanská Maša sa nachádza pri obci Dedinky, ktorá je významným strediskom cestovného ruchu južnej časti Slovenského raja. Je to zároveň najväčšia vodná plocha v Slovenskom raji.

Trasa: pri obci Dedinky


 

Vodná nádrž Úhorná

Košický kraj
kosice

Zdroj: kosiceregion.com

Príjemný chládok, na vlhkosť bohatý vzduch, čisté jazero- to je Smolnícky tajch. Ten okrem iného zachytával dažďovú vodu z okolitých vrchov, čím zabránil častým povodniam a zaplaveniu banských priestorov. Sypaná hrádza je dlhá 190 metrov a vysoká 16 metrov. Jazero je obľúbeným oddychovým miestom, vyhľadávaným pre relax, kúpanie, člnkovanie, rybárčenie, alebo príjemnou zastávkou na osvieženie pre peších aj cykloturistov. V súčasnosti je rajom pre rybárov, tento revír je bohatý najmä na pstruhy, kapre a šťuky. Pri jazere sa nachádza vynovená lodenica, kde si môžete požičať loďku, kajak či bránicu.

Trasa: nachádza sa 4 kilometre juhozápadne od obce Smolník a 2 kilometre severovýchodne od obce Úhorná.


Klinger

Banskobystrický kraj
klinger

Zdroj: banskastiavnica.travel

Vychádzka s trvaním okolo 1,5 hodiny je pomerne pohodlnou prechádzkou typickou štiavnickou montánnou krajinou. Vychádzka k vodnej nádrži Klinger patrí medzi najobľúbenejšiu medzi Štiavničanmi aj návštevníkmi mesta. V rámci tejto prechádzky sa môžete okúpať a  dopriať si tak príjemný odpočinok pri vode.Hoci si voda si príliš slnka neužije a teda nepatrí práve k najteplejším. Z mesta k nemu vedie romantický chodník lesom, je častým miestom prechádzok. Viac informácií o Štiavnickych Tajchoch nájdete tu.

Trasa: Začína sa na Námestí sv. Trojice, prejde sa okolo posledného zachovanému zvyšku vonkajšieho opevnenia mesta, renesančno-barokovej Piargskej bráne a cez ňu trasa pokračuje prudším stúpaním až k vodnej nádrži Klinger. 


 

Kolpašské jazerá

Banskobystrický kraj
kolspasske

Zdroj: virtualna-banska-stiavnica.sk

V obci Banský Studenec sa nachádzajú dve tesne vedľa seba ležiace jazerá – tzv. Kolpašské. Sú to umelé vybudované tajchy,  ktoré boli vytvorené pre potreby banskej ťažby. Teraz sa využívajú hlavne na rybolov , ale aj letnú rekreáciu (najmä väčšie z nich). Tieto tajchy patria k najteplejším banskoštiavnickým tajchom. Voda v nich je kontrolovaná, takže sa v nej môžete pokojne okúpať. Na brehoch Veľkého Kolpašského jazera nájdete aj prezliekacie kabínky.

Trasa:  pri obci Banský Studenec - asi 7 km východne od Banskej Štiavnice.


Tajch Počúvadlo

Banskobystrický kraj
pocuvadlo

Zdroj: kupaliska.sk

Je najväčší, a patrí medzi najkrajšie a najnavštevovanejšie z tajchov. Od jeho brehov sa dá za 1,5 hodiny vystúpiť na legendárne Sitno. Dá sa tu kúpať aj s deťmi, navštíviť miestnu gazdovskú mini-zoo, člnkovať, najesť aj ubytovať. Je to obľúbené a často navštevované miesto, predsa si zachovalo svoju krásu a romantiku.

Počúvadlo - vodná nádrž s rozlohou 12 ha bola postavená v roku 1775 podľa projektu Jozefa Karola Hella. Pozostáva z piatich hrádzí, čo je určitou raritou.

Trasa: nachádza sa pri obci Počúvadlo

 


 

Kaďa v Liptovskom Jáne

Žilinský kraj
kada

Zdroj: liptovskyjan.eu

Prírodný kráter nazývaný Kaďa je miesto kde sa môžete celoročne okúpať v minerálnych a termálnych prameňoch. Voda má liečivé účinky pri reumatických chorobách, ochoreniach ženských orgánov, kožných ochoreniach, chorobách pohybového ústrojenstva. Kúpanie je bezplatné a okolitý areál je pekne udržiavaný.Hneď vedľa kade sa nachádza vyhĺbené jazierko, ktoré je tvorené tromi pôvodne samostatnými prameňmi vyvierajúcimi zo zeme. Hĺbka jazierka je 0,5 – 1,5 m a teplota vody je 16 – 23 °C. Kúpanie je bezplatné a v blízkosti krátera nájdete aj minerálny prameň Teplica, z ktorého sa môžete kedykoľvek občerstviť. 

Trasa: koniec obce Liptovský Ján


 

Kalameny

Žilinský kraj
kalameny

Zdroj: kalameny.sk

Termálny prameň v Kalamenoch tvorí umelý vrt z roku 1991 - 92 s teplou vodou – približne 33°C. Okolo vrtu bolo vybudované umelé jazierko s rozmermi 20×10 metrov, čo umožňuje bezplatné kúpanie aj mimo letného obdobia. Voda je iba slabo mineralizovaná, má silný sírny zápach a jej sfarbenie je jemne oranžové. Výver vody na povrchu vytvára fontánku, okolo ktorej je možné sa posadiť a nechať sa týmto tlakovým prúdom masírovať. Neďaleko jazierka sa nachádza aj ohnisko s posedením a niekoľko lavičiek na oddych. Okolie dýcha pravou lesnou atmosférou.

Trasa: Termálny prameň Kalameny sa nachádza v Kalamenskej doline, v Chočských vrchoch, asi 1 km severne od obce Kalameny. 


Jazero Plavecký Štvrtok

Bratislavský krajsdetmi

V lete predstavuje ideálne miesto pre nenáročné rodiny s deťmi - pláže sú čisto pieskové, s pozvoľným vstupom do jazera. Voda je v letných mesiacoch prehriata, príjemné prostredie i pre menšie deti. Pre menšie deti odporúčame pláž z druhej strany (ďalej od koľajníc).

Trasa: Hneď za prechodom cez železničnú trať odbočíte doľava, pokračujete rovno až k veľkému parkovisku. Tu je možné zaparkovať a prejsť sa, prípadne prejsť autom až priamo k jazeru.


Vodná nádrž Lozorno

Bratislavský kraj
lozorno

Zdroj: sdetmi.com

Vodná nádrž sa nachádza 25 km od Bratislavy nad príjemnou malokarpatskou obcou Lozorno a je príjemným miestom na  letné kupanie alebo jesenné a zimné prechádzky.

Samotná vodná nádrž je vhodná na člnkovanie, kúpanie, či rybolov a okolie ponúka výborné podmienky na pešiu túru, cykloturistiku  alebo si môžete len tak posedieť na brehu a kochať sa pohľadom na vodnú plochu a okolitú prírodu.  

Trasa:
 
Autom, bicyklom:  Vodná nádrž v Lozorne je veľmi rýchlo dostupná po diaľnici D2.  Priehrada je od Bratislavy vzdialená 25 km. Asfaltka z obce vedie priamo až k priehrade, kde je možné bezplatne zaparkovať. 

Autobusom: Do Lozorna sa pohodlne dopravíte autobusom, nádrž sa nachádza približne kilometer od hornej autobusovej zastávky.


 

Rusovské jazero

Bratislavský kraj
rusovce

Zdroj: bratislava-rusovce.sk

Rusovské jazero má štrkopieskové podložie a čistú vodu. Nachádza sa v príjemnom prostredí lužných lesov. Jazero sa nachádza v blízkosti bratislavskej mestskej časti - Rusovce, a patrí teda k dobre dostupným rekreačným zónam. Pláž je prevažne trávnatá a nájdete tu pomerne aj veľa vyznávačov nudizmu. Vďaka bezprostrednej blízkosti pri hrádze je vyhľadávaným miestom aj pre cyklistov a inline korčuliarov, ktorí sa sem prichádzajú osviežiť v letných mesiacoch. Voda z jazera je kontrolovaná Regionálnym úradom verejného zdravotníctva Bratislava.

Trasa: Autom sa nedá k jazerám dostať úplne. Je potrebné ho odstaviť ďalej. Odporúčame však prechádzku cez lesík priamo z Rusoviec.
 

 

Prečítajte si aj:
Tipy na prechádzky s deťmi k vodopádom
Kam na prírodné kúpaliská a jazerá s deťmi v Bratislave a okolí
Kam s deťmi v Banskej Štiavnici a okolí
Spravte si s deťmi výlet do Trenčína

Napíšte komentár