26. 04. 2024 Jaroslava 16°C Skoro jasno

Prehliadky hradiska Valy

12.06.2022 Autor: Annie
Termín: 27.08.2022 a ďalšie Mesto:Bojná Zdroj:stránka organizátora
MCH Bojna2022

Zdroj: visitnitra.eu

Komentovaný sprievod na hradisku Valy v Bojnej každú sobotu.

Nitrianska organizácia cestovného ruchu v spolupráci s obcou Bojná pozýva všetkých zažiť jedinečné sprevádzanie približujúce život na Staroslovanskom hradisku v období Veľkej Moravy. Od 11. 6. 2022 sa bude každú sobotu v obci Bojná konať komentovaný sprievod hradiska Valy.

Hradisko Valy je rekonštrukciou osídlenia Slovanov priamo v prírode a jedným z najvýznamnejších archeologických lokalít v strednej Európe. V 9. storočí bolo významným opevneným mocenským centrom, ležiacim na obchodnej ceste medzi Ponitrím a Považím, v ktorom obyvatelia prijali kresťanstvo ešte pred príchodom sv. Cyrila a Metoda.

Komentovaný sprievod na hradisku Valy sa bude konať každú sobotu o celej hodine od 12.00 do 18.00. Sprievodca návštevníkov privíta pri historickej rekonštrukcii vstupnej brány hradiska Valy. Pri vstupe na hradisko sa od sprievodcu môžete dozvedieť zaujímavé informácie o vzniku a význame hradiska. Nasledovať bude presun spoločne so sprievodcom do centra bývalého miesta života Slovanov, kde sa návštevníci okrem zaujímavostí o ich živote dozvedia aj o tom, čo predchádzalo zániku a znovu objaveniu pokladov hradiska. Okrem toho počas celého leta bude pre návštevníkov Bojnej sprístupnené Archeologické múzeum Veľkej Moravy denne v čase od 10.00 do 16.00 hodiny.

Sprevádzanie NIE JE nutné vopred rezervovať. Srdečne vás pozývame a tešíme sa na vašu návštevu!

Pravidelné sprevádzania potrvajú až do soboty 27. 8. 2022!

Napíšte komentár