24. 04. 2024 Juraj 10°C Dážď

Barokový most Jarovská bažantnica

Autor: Claudinka
jarovska bazantnica most SDETMI 3

Zdroj: sdetmi.com

Adresa:Bratislava Telefón:+421 www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Prístupov k bažantnici je viacero, my sme vyrazili z petržalskej lokality Slnečnice, kde tí šikovnejší zaparkujú zadarmo popri ceste, ak nájdete voľné miesto alebo potom pred Slnečnice market. K mostu sa dá dostať aj bicyklom či kočíkom, terén je prejazdný, i keď je potrebné sa pripraviť na to, že tam môže byť pár popadaných stromov v strede cesty, ktoré bude treba buď obchádzať alebo preskakovať.

Baroková bažantnica je chránený krajinný areál so 4. stupňom ochrany. V tomto areáli je pravdepodobne viac vecí, čo sa dá vidieť, my sme sa však rozhodli na prechádzku dosť neskoro, tak sme išli iba čisto smer most a naspäť - nabudúce prelúskame.

Dostať sa na trasu smer most je spoza Slnečnice trch (market) smer k vlakovej koľaji, prejsť cez ňu a je tam jeden jediný chodník. Začiatok cesty lemujú stromy, na ktorých nájdete vysoko umiestnené búdky pre vtáčiky. Idete stále rovno popri poliach, až kým neprídete k mostu, ktorým prejdete na druhú (skoro rakúsku) stranu, pod mostom uvidíte dve pumpy, ktoré sú v smere z a do Maďarska. A už ste v Jarovskej bažantnici.

My sme odbočili na prvej odbočke za mostom vľavo (najprv rovno a potom sme sa vracali - viď. mapka v galérii), lemovali sme vlastne diaľnicu, ktorá bola po ľavej strane a vtedy sme teda moc nepočuli, o čom sa rozprávame. A na prvej možnej odbočke sme odbočili doprava, kde sa nám rozvinul akoby divý prales, bolo to zaujímavé i strašidelné zároveň. Ale pravidelne sme stretli tu i tam nejakých cyklistov, tak sme sa necítili až tak opustene. Po chvíli chôdze sme prišli na taký akoby stred, kde bolo viacero cestičiek spletitých a vybrali sme sa šikmo doprava.

A po chvíľke sme naozaj k mostu prišli! Momentálne je oplotený - plánuje sa jeho obnova. Čo si samozrejme táto národná kultúrna pamiatka určite zaslúži. Most je v zlom stave, jeho klenby sa pod náporom koreňov stromov rozpadávajú. Naspäť sme sa chceli vrátiť popri poli, ktoré je kúsok, ale bolo veľmi zarastené, tak sme sa radšej vrátili pôvodnou trasou. Keď tam pôjdeme najbližšie, odfotíme viac.

Spolu to mohlo byť okolo 6,5 km a 90 minút prechádzky :)

Článok napísaný a výlet sa konal 10.5.2022.

Napíšte komentár