26. 04. 2024 Jaroslava 13°C Polooblačno

Ako vybrať ten správny airtrack?

Autor: MS, PR správa
p0ly8s6inh550tj

Zdroj: mastersport.sk

Milujete gymnastiku, prepadli ste parkouru alebo ste zapálenými vyznávačmi bojových športov? V tom prípade by vo vašom športovom vybavení určite nemal chýbať airtrack. Podľa čoho ale vybrať ten najvhodnejší?

Airtrack je označenie pre špeciálny typ nafukovacej žinenky, ktorá výborne tlmí nárazy pri najrôznejších športových aktivitách. Veľkou výhodou je jej šírka a pružnosť, ktorá vám poskytne dostatok priestoru na ochranu celého tela. Cena tohoto vybavenia nie je zanedbateľná a tak jeho výber neuponáhľajte. Aké faktory by ste mali zohľadniť, aby ste si zvolili ten správny airtrack pre svoje potreby?

Hustota a rovný povrch žinenky

Vnútornou náplňou airtracku je stlačený vzduch a jeho dostatočná hustota tak zaisťuje rovný povrch a tým pádom lepší balans pri športe. Ak si skúsite zacvičiť na airtrackoch od viacerých výrobcov, zistíte, že sa od seba v tvrdosti a pružnosti značne odlišujú. Zistite, aká hustota vám najlepšie vyhovuje a ideálne si skúste airtrack sami vyfúknuť, zbaliť a znovu nafúknuť, aby vás doma nečakalo nejaké nepríjemné prekvapenie.

Materiál

Airtracky bývajú vyrobené z PVC pomocou technológie Drop Stitch, ktorá spája jednotlivé vrstvy veľkým množstvom nylonových vlákien. Kvalitu materiálu teda od oka či pri skúšaní posúdite iba veľmi ťažko, avšak jej ukazovateľom môže byť záručná doba, ktorá sa pri rôznych značkách často líši. Vtedy teda uprednostnite výrobok s čo najdlhšou možnou záručnou lehotou.

Ideálne rozmery

Okrem hustoty výplne hrajú podstatnú úlohu tiež všetky rozmery žinenky, teda jej výška, šírka a dĺžka. Štandardom je výška 10 cm. Tá by mala vášmu telu poskytnúť dostatočnú oporu. Ak ale hľadáte airtrack napríklad pre nácvik parkouru či iných športov s vysokými skokmi, odporúčame zvoliť žinenku s výškou minimálne 20 cm. Čo sa týka šírky, väčšinou sa stretnete s rozmerom 1 m, ktorý býva úplne dostačujúci pre väčšinu športových tréningov, je však možné zohnať aj širšie kusy, ktoré merajú od 1,5 m až po 2 m. Podobne je to aj s dĺžkou. Na bežné používanie vám postačia 2 m, nie je však problém kúpiť profesionálny airtrack dlhý až 15 m.

Ďalšie vybavenie

Určitú úlohu môže pri výbere hrať aj príslušenstvo, ktoré výrobca k produktu ponúka. Základným vybavením mnohých airtrackov býva pumpa, ktorou by sa mala dať žinenka ľahko a rýchlo nafúknuť. Ďalej sa môžete tiež stretnúť napríklad s nafukovacím klinom na trénovanie skokov, so spojovacím dielom na prepojenie viacerých airtackov alebo aj s prepravným vozíkom, ktorý oceníte pri premiestňovaní väčších a ťažších žineniek.

Napíšte komentár