27. 04. 2024 Jaroslav 20°C Polooblačno

Zrúcanina hradu Ostrý Kameň

Autor: Simona, Foto: sdetmi.com
Adresa:Ostrý Kameň, Buková Telefón:- www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Veľmi pekný výlet s nádychom histórie, turistikou, ktorú zvládnu aj menšie deti a výhľadmi na okolitú krajinu.

Ostrý Kameň je hradná zrúcanina, ktorá sa týči vo výške 576 m n. m. pri obci Buková v okrese Trnava na strmom ostrohu Zárub, najvyššieho vrchu Malých Karpát. Bol to pohraničný hrad postavený na ochranu Českej cesty v 13. storočí. Po poškodení za Rákociho povstania sa hrad zmenil na ruiny. Dnes sa tu nachádza len turistická náučná tabuľa s históriou hradu.

Prístup na hrad je z viacerých strán, či už od Zárub (ak prichádzate od Smoleníc), najjednoduchšia je cesta od obce Buková, alebo priehrady Buková.

My sme si vybrali prístup od priehrady, kde sme bez problémov zaparkovali a vybrali sa smer hrad, ktorý prakticky od parkoviska celý čas máte pred nosom. Na prvý pohľad sa zdá, že pri hrade ste do pár minút, miernym tempom však prechádzka trvala približne hodinu.

Za bufetom pri priehrade sledujte žltú turistickú značku, ktorá vás povedie popri poli až smerom k lesu, kde na jar hojne rastie medvedí cesnak. Na rázcestí pod Ostrým Kameňom sa žltá spája so zelenou a červenou a vy sa po červenej miernym stúpaním vyberiete lesom smer hrad. Značenie hovorí, že nás čaká približne 40 minút do cieľa. Turistika je najskôr jednoduchá, len mierne stúpanie. Následne začína "stupák", ktorý však s prestávkami zvládnu aj menšie deti. Značenie neklamalo a približne o trištvrte hodinu sme už obdivovali výhľady zo zrúcaniny na všetky strany. Krásne je vidieť Malé Karpaty, ale aj celú priehradu Buková.
IMG 20220418 152213007

Určite odporúčame zobrať si dostatok tekutín, či malé občerstvenie ako motiváciu pre malých turistov. Turistika nie je vhodná pre kočíky.

Články, ktoré by vás mohli tiež zaujímať:

Mapa: N 48° 31′ 19″ E 17° 22′ 16″

Mapa sa nahráva...

Napíšte komentár