26. 04. 2024 Jaroslava 16°C Skoro jasno

Top turistika s deťmi iba kúsok od Bratislavy

Autor: Danka, Foto: sdetmi.com
Adresa: Telefón: www:stránka organizátora
Hodnotenie:
turistika2

Zdroj: sdetmi.com

Chodievate s vašimi drobcami na turistiku a už neviete kam by ste sa s nimi mali vybrať na túru? Práve preto sme si pre vás pripravili týchto pár overených tipov na turistiku iba kúsok od Bratislavy.

Vrch Zárubyzaruby

Mesto: Smolenice
Najvyšší vrch Malých Karpát - Záruby - sa vypína vo výške 768 m n.m., čím garantuje nádherné výhľady na okolitú krajinu, ale i peknú, mierne náročnú turistiku s deťmi. Ciest na Záruby vedie viac, my sme si však vybrali odporúčanú pre rodiny s deťmi, zo Smoleníc.

»Viac info TU«


Rozhľadňa na vrchu Veľký Peterklínpetrklin2

Mesto: Sološnica - Veľký Peterklín

Ak s deťmi radi turistikujete, pozývame na rozhľadnu Veľký Peterklín alebo Petrklín, oba názvy sme našli na turistickom značení. Výstup je dosť prudký, takže ideálne pre už trošku skúsených malých turistovVeľký Peterklín/Petrklín sa nachádza vo výške 587 metrov nad morom. Je prístupný po modrej turistickej značke zo Sološníckej doliny v obci Sološnica. Autom sa dostanete až k turistickej tabuli, kde je už rampa a ďalej musíte peši.

»Viac info TU«


 

Vrch Vápenná
vrch vapenna2

Mesto: Sološnica alebo Plavecké Podhradie
Vrch Vápenná patrí medzi najvyššie vrchy Malých Karpát. Spolu s vrchom Záruby (767,4m), a Vysoká (754,3m)
 sa tak Vápenná so svojimi 752,2m radí na tretie miesto. Východiskových bodov na túru na vrch Vápenná je viac, či už sa vyberiete zo Sološnice alebo Plaveckého Podhradia, náročnejšie stúpanie vás neminie.

»Viac info TU«


Plavecký hradplavecky hrad2

Mesto: Plavecké Podhradie
Ak sa niekedy vyberiete do Záhorskej nížiny, určite vás upútajú do ďaleka viditeľné hradby a veže Plaveckého hradu, ktoré sa belejú uprostred sýtej zelene malokarpatských lesov. Tradícia opevnenia na mieste dnešných hradných zrúcanín siaha hlboko do minulosti.

»Viac info TU« 


Vrch Vysoká

vrch vysoka

Zdroj: sdetmi.com

Mesto: Kuchyňa
Či už v lete, alebo zime, na jar či jeseň, Malé Karpaty predstavujú vždy dobrý tip na výlet. Ak máte radi krásne výhľady, odporúčame túru na Vysokú (754 mnm). Túru na Vysokú možno začať z rôznych východiskových miest, my sme autom prišli po asfaltke až k miestu „Vývrat“. Momentálne tam prebiehala úprava horárne a sami sme zvedaví, čo tam vznikne a či to bude prístupné pre verejnosť.

»Viac info TU«


Jelenia horajelenia hora

Mesto: Plavecký Mikuláš
Rozmýšľate nad prechádzkou, či ľahšou turistikou s deťmi v okolí Bratislavy? Jelenia hora je perfektnou destináciou na výlet s krásnymi výhľadmi len kúsok od Plaveckého Mikuláša. Jelenia hora je vrch v Malých Karpatoch s nadmorskou výškou 415 m n. m. Prístup na Jeleniu horu je možný z viacerých turistických ciest, my sme však s deťmi šli tou najjednoduchšou, z Plaveckého Mikuláša najskôr po žltej a následne zelenej turistickej značke.

»Viac info TU«


Zrúcanina Dračí hrádokdraci hradok

Mesto: Borinka
Zrúcanina Dračí hrádok sa nachádza v južnej časti pohoria Malé Karpaty, na výbežku nad dolinou Stupavského potoka juhovýchodne od obce Borinka. Hrad založili v geologicky nestabilnom prostredí, čo bol zrejme jeden z hlavných dôvodov, prečo ho po poškodení neobnovili. Ako náhradu asi vybudovali neďaleko hrad Pajštún. Zachovali sa iba zbytky hranolovej veže. V terénne možno badať vyvýšeniny oddelené valom. Na vyššej z nich bol postavený hrad.

»Viac info TU«


Zrúcanina hradu Pajštúnpajstun3

Mesto: Borinka
Pajštún je zrúcanina hradu na západnom Slovensku pri obci Borinka. Pajštúnsky hrad patril do sústavy pohraničných hradov. Od r.1809, keď ho zdemolovali napoleonské vojská, leží v ruinách. Vychádzku na hrad odporúčame začať pri kostole v obci Borinka.

»Viac info TU«


Zrúcanina hradu Biely Kameňbiely kamen

Mesto: Svätý Jur
Zrúcanina stredovekého hradu, ktorý nahradil rozľahlé veľkomoravské hradisko na protiľahlom kopci. Hrad bol postavený svätojurskými grófmi asi v rokoch 1270-1295. Zničený bol v roku 1663 po tureckom plienení, po ktorom už nebol obnovený.

»Viac info TU«


Zámčisko nad Modrou

zamcisko

Zdroj: sdetmi.com

Mesto: Modra
Ak zvažujete kratší výlet, pozývame na peknú vyhliadku nad Modru. Zámčisko sa nachádza v nadmorskej výške 468m, v Malých Karpatoch nad Modrou-Harmóniou.  Prístup je veľmi nenáročný, i keď prístupových ciest je viac, my sme šli od Harmónie, po asfaltovej ceste miernym stúpaním až k turistickej značke Pod Zámčiskom.

»Viac info TU«


Konské hlavykonske hlavy

Mesto: Pezinská Baba
Pekná prechádzka lesnou cestou vhodná i pre menších turistov. Cieľ - Konské hlavy - nájdete ľahko - v lese vás prekvapia skutočne tri konské hlavy. Našu prechádzku sme začali na parkovisku Pezinská Baba, kde bez problémov zaparkujete. Stačí nájsť turistickú tabuľu a tá vás nasmeruje na červenú turistickú značku smer Konské hlavy.

»Viac info TU«


Čmeľok - Čertov kopec - Skalnatá

skalnata

Zdroj: sdetmi.com

Mesto: Pezinská Baba
Pekná turistika s deťmi v Malých Karpatoch? Pozývame na okruh troch "sedemstoviek" - Čmeľok, Čertov kopec a Skalnatá. 

»Viac info TU«


Biely krížbiely kriz

Mesto: Bratislava
Biely kríž je už niekoľko rokov veľmi obľúbeným cieľom na turistiku, či cyklovýlety v Bratislave. Je prístupný z viacerým miest, či už z Rače, zo Železnej studničky, či napríklad od Borinky a Dračieho Hrádku. Nájdete tu hneď dva bufety, naše deti milujú pagáče v horskej chate Klinec, či skvelé polievky, ktoré vás zaručene zasýtia. Keď neviete čo variť, spravte si túru na Biely kríž.

»Viac info TU«


Prameň riečky Vydricavydrica

Mesto: Bratislava
Poznáte potok Vydrica, ktorý preteká rekreačnou oblasťou Železná studnička? Viete kde pramení? Ak nie, spravte si s deťmi niekedy výlet. Vydrica pramení len kúsok za obľúbenou turistickou destináciou Biely kríž. Ak sa sem s deťmi vyberiete, v bufete na Bielom kríži sa môžete posilniť a odtiaľ to je naozaj len kúsok. 

»Viac info TU«


Kačín

kacin

Mesto: Bratislava
Kačín je obľúbenou destináciou nielen cyklistov, ale aj rodín s deťmi. Priamo na Kačíne sa nachádza rozsiahly areál s viacerými posedeniami a možnosťami opekať. Súčasťou areálu je aj detské ihrisko, len pár metrov ďalej je futbalové ihrisko s ping-pongovým stolom. Na Kačíne je návštevníkom k dispozícii aj celoročne otvorený bufet.

»Viac info TU«


Biele skaly nad Dúbravkou

biele skaly

Zdroj: sdetmi.com

Mesto: Bratislava
Ďalšie unikátne miesto, ktoré sa oplatí navštíviť! Biele skaly sú medzi miestnymi známe hlavne vďaka indiánskym totemom, ktoré sa na mieste nachádzajú. Okrem nich tu nájdete ohniská, viaceré sedenia, či rebríky na lepšie prebádanie lokality. Žiaľ, Biele skaly - ako turistická destinácia - nie sú dobre značené a nájsť ich bude pre veľa turistov oriešok. Odporúčame použiť navigáciu alebo sa pripraviť na skutočné "bádanie a hľadanie". Internet ponúka viaceré možnosti, ako sa tam dostať, či už od Technického skla v Dúbravke, alebo z Dúbravskej Hlavice.

»Viac info TU«


Rozhľadňa na Kamzíku 

kamzik

Zdroj: sdetmi.com

Mesto: Bratislava
Areál Amerického námestia na Kamzíku je jeden z najkrajších a najvyhľadávanejších miest v okolí a práve sem umiestnili novú turistickú rozhľadňu, z ktorej si návštevníci môžu  pozrieť Bratislavu s neuveriteľným výhľadom. K rozhľadni sa dostanete napríklad z Partizánskej lúky alebo priamo z Koliby.

»Viac info TU«


Devínska Kobyla

kobyla

Zdroj: sdetmi.com

Mesto: Bratislava
Devínska Kobyla je malokarpatský vrch v Bratislave, medzi Devínom, Devínskou Novou Vsou a Dúbravkou. S výškou 514 m n. m. je najvyšší bod Devínskych Karpát a Bratislavy.Na vrchole sa nachádza objekt bývalých kasární, ktoré sú od roku 1996 nefunkčné. Slúžili ako rádiotechnická hláska protivzdušnej obrany štátu. Len kúsok ďalej nájdete prístrešok s posedením, ohnisko a krásnym výhľadom na Devínsky hrad a Rakúsko.

»Viac info TU«


Lesopark - U Slivuu slivu

Mesto: Bratislava
Pekná prechádzka uprostred bratislavských lesov popri riečke Vydrica, vhodná aj pre bicykle, kolobežky, či odrážadlá. Asi všetci rodičia poznajú Partizánsku lúku, či Železnú studničku. Väčšina z nás už pravdepodobne navštívila aj ihrisko pod lanovkou na Kamzík, ale kam vedie cesta ďalej? Autobus (linka č.43 - pozor, aby ste nenastúpili na linku smerujúcu na Kačín) vás odvezie až na konečnú zastávku Lesopark. Tu začína naša prechádzka približne 4,5 km po asfalte smerom "ku Slivovi".

»Viac info TU«


Zrúcanina hradu Ostrý Kameň

IMG 20220418 152213007Mesto: Buková
Ostrý Kameň je hradná zrúcanina, ktorá sa týči vo výške 576 m n. m. pri obci Buková na strmom ostrohu Zárub, najvyššieho vrchu Malých Karpát. Bol to pohraničný hrad postavený na ochranu Českej cesty v 13. storočí. Po poškodení za Rákociho povstania sa hrad zmenil na ruiny. Dnes sa tu nachádza len turistická náučná tabuľa s históriou hradu. Prístup na hrad je z viacerých strán, či už od Zárub (ak prichádzate od Smoleníc), najjednoduchšia je cesta od obce Buková, alebo priehrady Buková.

»Viac info TU«


Turistika Zochova chata - Medvedia skala

431148157 659120792954281 6118139505412196321 n

Zdroj: sdetmi.com

Mesto: Modra
S deťmi sme už v Malých Karpatoch, či v bratislavských mestských lesoch pochodili naozaj veľa, a tak máme s čím porovnávať. Turistika o ktorej napíšeme dnes zaručene patrí jednej z najkrajších a zároveň najzaujímavejším, ktorú zvládnete aj s menšími deťmi a určite sa pri tom všetci zabavíte.Výhodou tejto trasy je, že ju môžete začať od (plateného) parkoviska na Zochovej chate a zísť približne tri kilometre dole k Medvedej skale po červenej turistickej značke miernym klesaním, nenáročným lesným chodníčkom s množstvom dreveným mostíkov popri a ponad Vištuckým potokom. 

»Viac info TU«

Užite si výlet s deťmi a inšpirujte sa aj v našich ďalších tipoch:

Napíšte komentár