26. 04. 2024 Jaroslava 16°C Skoro jasno

10 najčastejších mýtov o tehotenstve

Autor: Danka, Foto:
tehotenstvo

Zdroj: pixabay.com

Každá mamička nám dá za pravdu, že mýtov o tehotenstve, ktorými ju strašia, je milión. Viete však, ktoré sú najčastejšie? Práve preto si prečítajte náš článok.

Mýtus č. 1: Ak máte doma mačku a zistili ste, že ste tehotná, mali by ste ju dať preč

macka

Zdroj: pixabay.com

Všetci dobre vieme, čo je Toxoplazmóza. Po nakazení hrozí najmä v rannom tehotenstve deformácia plodu. Práve preto, ak ako tehotná poviete, že máte doma mačku, hneď vám začnú niektorí ľudia radiť, aby ste ju dali preč. Faktom je, že túto chorobu neprenášajú iba mačky. Preto sa nemusíte zbytočne obávať a hľadať vašej mačičke hneď nový domov. Stačí, ak budete dodržiavať pár pravidiel – vyhnite sa  jej kŕmeniu a dbajte na to, aby bolo mäso vždy dostatočne tepelne upravené. Samozrejme sa vyhnite aj výkalom a ich vyhadzovaniu - poproste niekoho z domácnosti, nech to zatiaľ robí namiesto vás. Ak bývate sama, používajte rukavice a dbajte na dôkladné umývanie rúk. Ja osobne som mala mačku počas celého tehotenstva a žiadnu toxoplazmózu som nedostala. Dodržiavala som tieto zásady a narodil sa nám krásny zdravý chlapec.


Mýtus č. 2: Káve počas tehotenstva by ste sa mali vyhnúť

coffee 2714970 960 720

Zdroj: pixabay.com

Kávu piť môžete, ale v obmedzenom množstve. Nemali by ste presiahnuť množstvo 200 g kofeínu za deň. Čiže kľudne si môžete dať 2 malé espressa za deň alebo capuccino.


Mýtus č.3: Nefarbite si vlasy

hair 1744959 960 720

Zdroj: pixabay.com

Farbenie vlasov sa veľmi dlho považovalo za škodlivé. Avšak dnešné farby, ktoré sa používajú  v kaderníckych salónoch, sú menej škodlivé.


Mýtus č. 4: Pálenie záhy = vlasaté dieťa

baby 740167 960 720

Zdroj: pixabay.com

Ďalším obľúbeným mýtom je, že ak vás počas tehotenstva páli záha, budete mať určite vlasaté bábätko. Pálenie záhy sa objaví v druhej polovici tehotenstva takmer u každej tehotnej. Dôvodom je tlak bábätka na žalúdok a stále sa zväčšujúca maternica.


Mýtus č. 5: Jedzte za dvoch

vegetables 1006694 960 720

Zdroj: pixabay.com

Aj táto fráza je len mýtus. NIektoré tehotné si takto ospravedlňujú svoje prejedanie sa. V skutočnosti je dôležitejšie obohatiť svoj jedálniček o veľa zeleniny, vlákniny a ovocia. 


 

Mýtus č. 6: Nemôžete otehotnieť po pôrode, ani keď ešte kojíte

mother 2605133 960 720

Zdroj: pixabay.com

To, že ste bábätko práve porodili neznamená, že nemôžete znova otehotnieť. Ľudské telo a jeho regenerácia po pôrode je neuveriteľná. Väčšina žien sa spolieha práve na to, že počas šestonedelia či kojenia sú chránené a nemôžu tak otehotnieť. Otehotnieť však môžete už počas svojej prvej ovulácie po pôrode. Takisto ani dojčenie nie je najspoľahlivejším prostriedkom práve proti otehotneniu. Ak netúžite hneď po ďalšom bábätku, myslite tak na dostatočnú a vhodnú ochranu pred ďalším tehotenstvom.


 

Mýtus č. 7: Na cvičenie počas tehotenstva zabudnite

people 2568410 960 720

Zdroj: pixabay.com

Väčšina ľudí si myslí, že keď je žena tehotná, musí sa šetriť a nesmie cvičiť, aby sa bábätku náhodou niečo nestalo. Väčšina z nich zabudlo na to, že ste tehotná, a nie chorá. Máte žiť tak ako doteraz, len s menšími obmedzeniami a prispôsobeniami súčasnému stavu, neplatí to však pri rizikovom tehotenstve. Práve cvičenie je v tehotenstve veľmi prospešné a pomáha udržať telo v dobrej kondícii. Cvičte toľko, koľko vám vlastné telo dovolí. Zbytočne sa nepresilujte a robte si častejšie a dlhšie pauzy. Ako sa hovorí - všetko s mierou. Nesmiete zabudnúť však na pitný režim a následný dostatočný oddych. 


 

Mýtus č. 8: Kupovanie výbavičky pred pôrodom prináša nešťastie

baby shower 1983101 960 720

Zdroj: pixabay.com

Dlho sa verilo a niektorí ešte stále veria, že kúpa kočíka a výbavičky pred pôrodom prinesie nastávajúcej mamičke nešťastie. Úplne s kľudným svedomím zabudnite na túto poveru a zaobstarajte si výbavičku ešte pred odchodom do pôrodnice. Po narodení bábätka budete mať naozaj kopec iných starostí ako nakupovať výbavičku pre bábätko. Z vlastnej skúsenosti viem, že prichystané veci pre bábätko vopred je na nezaplatenie. Po príchode domov z pôrodnice som sa tak mohla venovať len tomu nášmu drobcovi, a nemusela som riešiť starosti, kde čo mám ešte nakúpiť.


 

Mýtus č. 9: Počas tehotenstva sa nesmiete kúpať v teplej vode

woman 6687280 960 720

Zdroj: pixabay.com

Ktorá žena nemá rada upokojujúci voňavý kúpeľ s kopou peny? Hlavne v období tehotenstva môže byť rovnako príjemný nielen pre vás, ale aj vaše bábätko. Pobyt vo vode okolo 37°C a menej si pokojne doprajte. Na kúpeľ s vyššou teplotou ako je 37°C si však radšej počkajte po pôrode. Horúca voda môže zvýšiť teplotu v okolí panvy a uvoľniť tak svalstvo maternice, čo je nebezpečné najmä v prvom trimestri tehotenstva.


 

Mýtus č. 10: Konzumácií rýb sa úplne vyhnite

salmon 774482 960 720

Zdroj: pixabay.com

Ryby si samozrejme dopriať môžete. Sú prospešné z hľadiska omega-3 mastných kyselín. Pozor by ste si ale mali dať na konzumovanie surových rýb, ktoré nie sú počas tehotenstva vhodné.

 

Mohlo by vás zaujímať:

Napíšte komentár