25. 04. 2024 Marek 13°C Polooblačno

Ako sa zabaviť s deťmi v decembri?

Autor: MS, Foto: 123rf.com, best-wallpaper.net, Pinterest, schlosshof.at, shutterstock.com, wallpaperswide.com

Ako sa zabavit s detmi v decembri2

Ale nám to ubehlo, však? Nie je to tak dávno, čo sme nafukovali bazény a vyberali tú najlepšiu a najchutnejšiu zmrzlinu na svete (samozrejme, že je to čokoládová!) a zrazu je tu December, posledné dni roka sa zúrivo dobýjajú na dvere a honba za darčekmi vypukla naplno. 

Ale aby sviatky lásky, pokoja a hojnosti skutočne pokojnými aj ostali, na okamih zvoľnite, zalejte si šálku kávy, na ktorú máte chuť už od rána a začítajte sa do tipov, kde sa dozviete, ako zabaviť neposedné a po snehu túžiace deti a ako spríjemniť im (aj sebe) dvanásty mesiac roka :


Naučte deti básničku na Mikuláša

nicholas g19f5a57a9 1280

Zdroj: pixabay.com

Každé dieťa sa teší prvé decembrové dni na sladkú odmenu, ktorú mu prinesie Mikuláš. Už aj tí najmenší si vedia nachystať a vyčistiť čižmičky a uložiť do okna. Aby čaro Mikuláša bolo ešte silnejšie, naučte ich novú básničku a porozprávajte legendu o Mikulášovi.

ájdite s deťmi na Mikuláša >> Aktuálne podujatia kam s deťmi za Mikulášom


Prejdite sa s deťmi mestom a užite si vianočnú výzdobu

262902989 4596984573718289 8027045577818381634 n

Zdroj: sdetmi.com

Vianočné trhy si ani tento rok neužijeme. Pokiaľ sa dá, užime si s deťmi aspoň prechádzku večerným mestom a kochajme sa vianočnou výzdobou. Niektoré mesta si dali naozaj záležať a tak vám do albumu spomienok na tento rok môže pribudnúť aj pekná vianočná rodinná fotka v meste.


Pripravte si adventný kalendár a veniec

advent wreath g138bcb909 1280

Zdroj: pixabay.com

Čakanie na Vianoce býva pre deti nekonečné. Odpočítavajte dni do Vianoc rýchlejšie vďaka adventnému kalendáru či voňavému adventnému vencu. Čokoládkový kalendár nájdete v každých potravinách, ale môžete si tiež vyrobiť vlastný a zaplniť ho zdravými maškrtami či drobnými hračkami. Vyskúšať môžete aj malú zmenu - obrátený adventný kalendár. Adventný veniec sa síce pletie ťažšie, ale šikovná mamička si určite poradí. Vôňa čerstvého ihličia prevonia príbytok a každú nedeľu môžete výnimočne nechať detičky zapáliť jednu sviečku. 


Zájdite na roráty

Katedrala sv. Vita roraty

Zdroj: wikimedia / Draceane

Roráty sú sväté omše, ktoré sa konajú vo vybrané dni v adventnom období v skorých ranných hodinách. Sprevádzajú ich krásne spevy a atmosféra svetla sviečok. Ich slávenie pri sviečkach pripomína očakávanie malého Ježiška narodeného v jasliach na slame. Privstaňte si a vychutnajte si tento jedinečný zážitok, ktorý inokedy v roku nezažijete. 


Na Luciu sa čaruje

candle g150d2d5f5 1280

Zdroj: pixabay.com

Lucia je v našich končinách populárne meno aj dnes, ale tradície spojené so sviatkom bosoriek pomaly upadajú do zabudnutia. Oživte si spomienky na pubertu a so svojimi dcérami si v predvečer tohto sviatku vyrobte 11 lístočkov s menami ich idolov a spolužiakov, na ktorých oslovenie ešte nenašli odvahu. Lístočky zatvorte a  položte pod vankúš, a každý večer  jeden symbolicky zničte (nemusí to byť nutne spálením). Ten, ktorý na Štedrý večer ostane, je tým šťastným mládencom, ktorý je ten Pravý. Veď nenadarmo nás naše mamy učili porekadlo: “Od Lucie do Vianoc, každá noc má svoju moc…”


Pozerajte spolu rozprávky

shutterstock 1504958996

Zdroj: Shutterstock

December je mesiac chladný, na počasie nepríjemný. Keď je vonku škaredo, jednoducho zostaňte doma v teplúčku a pustite si nesmrteľné klasiky ako S tebou ma baví svet, Popoluška, Perinbaba, Hľadá sa Nemo, Shrek, Mrázik či Tri oriešky pre Popolušku. Vráťte sa do detstva a na chvíľku uniknite od sporáka. Aj tak sa na to tešíte celý rok, však?


Postavte snehuliaka

shutterstock 94486876

Zdroj: Shutterstock

Oblečte si bundy, rukavice, otepľováky, nachystajte mrkvy, hrnce a hor sa von! Súťaž o to, kto postaví najkrajšieho snehuliaka nutne nemusí mať jedného víťaza. Iglu ste už skúšali? Tatinkovia zvládnu aj túto výzvu! Nech blbnú ako malí, nech sa sánkujú, guľujú, bobujú. Nechajte ich byť deťmi. :)


Napíšte list Ježiškovi

shutterstock 111034259

Zdroj: Shutterstock

Kto je ten tajomný ujo, ktorý nám vždy pod stromček nadelí darčeky? Ako sa zmestí do komína? A prečo ho nikdy nevidím, aj keď nejdem spať a čakám? Rovnaké alebo podobné otázky dostávame od detí často. Šetrite si dych, rovno tomu ujovi napíšte list! Rodičia, ktorí by sa radi dozvedeli, po čom ich miláčikovia tajne snívajú, aj tí, ktorých deťom to písanie nie a nie ísť, vezmite pero, papier a píšte! On sa to určite dozvie! Slovenská Pošta už tradične organizuje Vianočnú poštu, stačí doma napísať Ježiškovi a za známku poslať. Ježiško odpíše každému, a malý darček poteší, no nie? (minulý rok to bolo pexeso a omaľovánka).


Pečte spolu vianočné koláčiky

12974735 m

Zdroj: 123rf

Žiadna mama asi nevýska šťastím, keď sa jej deti motajú po kuchyni, ale pred Vianocami prižmúrte jedno oko a pustite ich pomáhať. Spapať si koláčiky, ktoré pomáhali sami vykrajovať, veď to je skoro ako pomenovať kapra, čo nám pláva vo vani.


Nechajte deti pomáhať vám s prípravami

shutterstock 1214729497

Zdroj: Shutterstock

Zverte poriadok v detskej izbe čisto do rúk detí. Upratať si hračky bez kriku a naháňania. Aspoň raz do roka, veď Ježiško sa pozerá a vidí!. Dovoľte im vyzdobiť dom (či byt) alebo vybrať s tatinom ten najväčší a najkrajší stromček na svete! Nechajte deti byť deťmi, nechajte ich, nech sa stanú vašimi malými - veľkými pomocníkmi, zblíži vás to viac, ako sami dúfate a deťom to dá pocit, že sú dôležité, keď ani ich neobíde predvianočná príprava. A hlavne, že sa konečne postavia od toho počítača… Aspoň kvôli tomuto tá troška neporiadku stojí za to.

Vyrábajte

shutterstock 1170180118

Zdroj: Shutterstock

Je jedno, či to bude ozdoba na stromček, girlanda z papiera, odliatky zo sadry, magnetky, darčeky pre babičku, krabička či maľované tričko alebo obrázok. Kreativite sa medze nekladú. A ktovie, možno vo svojich deťoch objavíte talent, o ktorom ste ani netušili...


Vydajte sa s deťmi na vianočný či silvestrovský výstup na blízky kopec

shutterstock 1643304511

Zdroj: Shutterstock

Vianoce, vianočné dobroty a málo pohybu nám dajú zabrať, preto nezabúdajte aj na pobyt vonku. Vezmite deti, teplo sa oblečte a do ruksaka zbaľte aj teplý čaj. Vyjdite na najbližší kopec, rozhľadňu či hrad. Užite si s deťmi sánky, korčule či len guľovačku - ak bude sneh. Pohyb vám padne dobre a pokocháte sa okolitou prírodou, ktorá, ak bude sneh, môže byť čarovná.

Napíšte komentár