24. 04. 2024 Juraj 10°C Dážď

Inscenácia Dokonalé dieťa

16.11.2021 Autor: Claudinka
Termín: 22.11.2021 a ďalšie Mesto:Trnava Čas:19.00 hod. Zdroj:stránka organizátora
Dokonale dieta 3

Zdroj: DJP

Hosťujúce Dokonalé dieťa je povinnou terapiou pre rodičov

V Divadle Jána Palárika v Trnave hosťuje poprvýkrát Divadelné centrum s inscenáciou Dokonalé dieťa, ktorú odohrá v nedeľu 21.11. a v pondelok 22.11. Autorská komédia vznikla ako osobná výpoveď tvorcov Mariany Luteránovej a Jána Luterána. Je to séria neuveriteľne trefných skečov o súčasnom rodičovstve. Bio? Eko? Montessori? Krúžky? Cukor? Mlieko? Prečo sú Dánske deti šťastné? Prečo sú slovenskí rodičia nešťastní? Ako vychovať „dokonalé dieťa“? Podarilo sa to niekomu?

„Málokedy sa stáva, že jedno predstavenie ponúkne absolútne odviazanú a zároveň kultivovanú zábavu. Dokonalé dieťa odporúčam všetkým nedokonalým rodičom, ale aj ich priateľom a rodinným príslušníkom, ktorí si nad ich zúfalými a strelenými nápadmi museli neraz poklepať po hlave. A myslím si, že na svoje si prídu jednoducho všetci, ktorí niekedy navštívili internetovú platformu Modrý koník,“ vraví dramaturgička Divadla Jána Palárika Lucia Mihálová.

Dokonale dieta 4

Zdroj: DJP

V inscenácií autori hľadajú odpovede na otázky, čo znamená niekoho vychovať. Ako to ovplyvňuje osobu, rodinu, spoločnosť, ako veľmi sa podobáme na rodičov a ako sa naše deti začínajú podobať na nás. Byť rodičom v 21. storočí je dosť bizarná záležitosť. Človek je zavalený trendami, ktorým sa nedá vyhnúť. Totiž, akonáhle sa o to pokúsite, ste hneď považovaný za lenivého, nezodpovedného a sebeckého rodiča, ktorý zničil svojmu dieťaťu život. Odsúdeniahodné je všetko, čo ste spravili, aj to, čo ste nespravili a mali ste spraviť, lebo to tak trendy kážu. Inscenácia Dokonalé dieťa nie je návodom na to, ako sa stať dokonalým rodičom. Avšak je výbornou príležitosťou zasmiať sa na svojej nedokonalosti a na chvíľu vnímať všetky svoje starosti ako jeden veľký fór.

„Dokonalé dieťa je o našich deťoch, ale nie pre naše deti. Je to terapia pre všetkých unavených rodičov, ktorí potrebujú aspoň chvíľu oddychu. Bez kriku, plaču či prebaľovania,“ hovorí režisér inscenácie Ján Luterán.

Dokonale dieta 5

Zdroj: DJP

V inscenácii účinkuje herečka a stand-up komička Lujza Garajová Schrameková, členovia umeleckého Slovenského komorného divadla Martin Alena Pajtinková a Daniel Žulčák a herec Divadla Jána Palárika Michal Jánoš. Hudbu k inscenácii vytvoril Martin Geišberg. O réžiu sa postaral spoluautor hry Ján Luterán, ktorý v Divadle Jána Palárika režíroval aj úspešnú inscenáciu Futbal alebo Bílý andel v pekle.

„Spolupráca s Divadelným centrom, producentom inscenácie, je koncipovaná ako dlhodobá. V prípade, že si Dokonalé dieťa nájde cestu k trnavským divákom, bude naším stálym hosťom a verím, že bude kvalitným a príjemným spestrením našej domácej programovej ponuky,“ uzatvára riaditeľka divadla Zuzana Hekel.

(tlačová správa DJP)

Insenácia je v režime OTP!
Cena vstupenky: 17 €

Réžia: Ján Luterán
Hudba : Martin Geišberk
Výtvarná spolupráca : Diana Strauszová
Pohybová spolupráca : Lacko Cmorej
Obsadenie : Lujza Garajová Schrameková, Alena Pajtinková, Michal Jánoš, Daniel Žulčák

Dokonale dieta 7

Zdroj: DJP

Napíšte komentár