24. 04. 2024 Juraj 10°C Dážď

Čo potrebuje dieťa, ak cestuje na dovolenku bez rodiča?

Autor: MS, V spolupráci
19734702 m

Zdroj: Shutterstock

Ak plánujete dovolenkovať v zahraničí, istotne viete, že vaša ratolesť sa bez cestovného pasu nezaobíde. Avšak cestovný pas nie je to jediné, čo malý cestovateľ potrebuje nato, aby dovolenkoval bez možných komplikácií.

Ako, kde a za koľko vybavíte cestovný pas pre dieťa? Čítajte tu:    

Rozvedení rodičia to majú zložitejšie...

Áno, majú. Avšak len v tom, že v prípade, ak ste rozvedení rodičia, resp. spolu nežijete a necestujete s dieťaťom ako rodičia spolu, je potrebné, aby o tom, že s dieťaťom chcete vycestovať do zahraničia, napríklad k moru alebo na lyžovačku, mal vedieť druhý rodič, ako zákonný zástupca maloletého. Hoci by sa zdalo, že netreba žiaden súhlas.

V takomto prípade si vždy vyžiadajte, a pamätajte nato ešte pred samotným vycestovaním, písomný súhlas druhého rodiča o tom, že dieťa cestuje do zahraničia. Dokonca existuje aj akýsi cestovateľský sprievodca, ktorý presne uvádza, čo je do akej krajiny potrebné. Nájdete ho tu.     

Dieťa cestovateľ a starí rodičia? Skvelá kombinácia, ale...

Čo si budeme nahovárať, aj zmena je život a niekedy na dovolenku cestuje s našim dieťaťom napríklad babka a dedko alebo iná osoba, tzv. sprievod, ktorá vôbec nemusí byť príbuzným a podobne. Aj v takejto situácií, ak dieťa oddychuje a dovolenkuje bez vás, rodičov, je potrebný súhlas rodičov, ale už oboch, nie len jedného z nich, nakoľko ani jeden s dieťaťom necestuje

Rodný list si pribaľte radšej vždy

Má vaše dieťa iné priezvisko ako vy ako matka alebo ako otec? No, aj toto môže byť kameňom úrazu na nejednej dovolenke, ak nedajbože, nastane sporná situácia. Práve nato, aby ste preukázali, že síce nemáte zhodné priezviská, ale malý cestovateľ je vaším dieťaťom, pribaľte si aj rodný list dieťaťa. Môže sa vám zísť, verte. Zdanlivo zbytočný dokument vie zachrániť nemálo nepríjemností na inak príjemnej dovolenke.  

Ako sa určuje priezvisko dieťatka, ak......? Čítajte tu.

Overené podpisy rodičov a v anglickom jazyku

Formalita je formalita. A nepustí ani to, že súhlas rodiča, resp. oboch rodičov, musí byť pri niektorých krajinách aj overený a celý súhlas – splnomocnenie na sprevádzanie dieťatka napísaný v anglickom jazyku, aby ho bolo možné identifikovať ale najmä, aby mu rozumeli v oficiálne uznávanom jazyku pre cestovanie, najčastejšie anglickom.

Ako napísať splnomocnenie, súhlas na sprevádzanie dieťaťa? Nie je to až také zložité, avšak musíte presne identifikovať dieťa (meno, priezvisko, rodné číslo, číslo pasu a pod), osobu, ktorej udeľujete súhlas na sprevádzanie a seba ako rodiča, tými istými náležitosťami ako u dieťaťa. Taktiež uvediete, na akú dobu splnomocnenie udeľujete, do akej krajiny a ako dlho bude pobyt trvať. Vzor nájdete tu.

Ak si predsa len neviete poradiť s tým ako napísať splnomocnenie, poradiť vám môžu na notárskom úrade alebo advokátska kancelária, aby malo splnomocnenie všetky náležitosti aké sú potrebné.

Prajeme krásnu dovolenku bez starostí.        

>> Všetky články z rubriky Právna poradňa 


Spokojni rodicia spokojne deti. S touto odvekou pravdou pracujeme dnes a denne v nasej advokatskej kancelarii. Vieme ze rodina a praca predstavuju klucove piliere zivot nas vsetkych. Prave v ob 1

Napíšte komentár