20. 04. 2024 Marcel 13°C Občasný dážď

14 tipov, čo robiť s deťmi v septembri

Autor: Maria Bodnarova

Prázdniny skončili, september klope na dvere a s ním aj kopec nových zážitkov...


Cez leto sme si poriadne oddýchli, načerpali nových síl a plní energie sa môžeme vybrať v ústrety novému školskému roku. Aj ten nasledujúci má pre vás pripravených množstvo nových zážitkov, radostí, kamarátov a ďalších fantastických vecí. Tak sa poriadne nadýchnite a vychutnajte si ich plnými dúškami. :)

1. Vyprevaďte školáčikov do školy a škôlkárov do škôlky

Nový školský rok sa oficiálne začína 2. septembra. Tento deň je výnimočný hlavne pre malých prváčikov v škole i škôlke. Nachystajte si parádne oblečenie, tašku s vecami, učešte vlásky, umyte zúbky, vezmite za ruku mamku a tatka a vykročte pravou nohou s úsmevom na tvári. :)

sentimental school essentials

Zdroj: Shutterstock

2. Zapíšte sa na krúžky

Práve teraz je ten správny čas vybrať si mimoškolské aktivity, ktoré budú vaše deti zabávať i učiť počas niekoľkých ďalších mesiacov. Vyberte si z bohatej ponuky školských krúžkov, voľnočasových centier, športových klubov či jazykových škôl. Poraďte sa vopred s dieťaťom, čo by sa mu páčilo a čo ho baví, aby bol preň strávený čas nie len učením, ale aj zábavou.

hands 2847508 1920

Zdroj: Pixabay

3. Vybavte si preukaz do knižnice

Či už radi čítate všemožné knihy alebo len občas potrebujete požičať knižku do školy, vybavte si v septembri preukaz do miestnej knižnice. Mnohé práve v tomto období zapisujú žiakov i študentov bezplatne, takže sa to oplatí o to viac. :) Okrem toho si nezabudnite pozrieť aj mesačné programy, ktoré knižnice pravidelne organizujú pre veľkých i malých. Možno si nájdete aj ten svoj...

blur 1283865 1920

Zdroj: Pixabay

4. Vychutnávajte si posledné letné dni

Leto sa pomaličky chýli ku koncu, dni sa skracujú a slniečka ubúda. Vychutnávajte si ho ešte kým môžete. Využite víkendovú návštevu kúpaliska, navštívte zvieratká v ZOO alebo na farme, relaxujte na detskom ihrisku - hojdajte sa na hojdačke alebo stavajte hrady z piesku, bicyklujte sa, korčuľujte na kolieskový korčuliach alebo sa len tak prejdite na zmrzlinu.

family 2485714 1920

Zdroj: Pixabay

5. Zbierajte úrodu zo záhradky

Ovocie i zeleninka na záhrade už končí svoje dozrievanie. Nazbierajte si z nej, čo sa dá. Cibuľu, zemiaky, mrkvičku či jabĺčka a hrušky uložte so starými rodičmi do chladnej pivnice, v ktorej vydržia takmer celú zimu. Nezabudnite ani na orechy, tie začnú onedlho padať zo stromov. Uchovajte ich na suchom a chladnom mieste a počas zimy si z nich budete môcť kedykoľvek natĺcť a nalúpať.

cornucopia 1789664 1920

Zdroj: Pixabay

6. Zavárajte

Pripravte si práve teraz zásoby na zimu. Čo sa nezmestí alebo nevydrží v pivnici, zamrazte, vysušte alebo zavarte. Do pohárov môžete zakonzervovať takmer čokoľvek. Pomôžte mamičke umyť poháre a naložiť do nich ovocie, zeleninu či huby. A keď budete mať chuť na nejakú pochúťku, budete ju mať kedykoľvek poruke. :)

jam 4521023 1920

Zdroj: Pixabay

7. Zájdite na hodové slávnosti

Pravá jarmočná atmosféra, zemiakové lokše, klobásky a bohatý program pre všetky vekové kategórie - to všetko na vás čaká na jesenných hodových slávnostiach. Neváhajte a nájdite si čas na niektorú vo vašom okolí, určite neoľutujete.

IMG 1825

Zdroj: marylyn

8. Privítajte novú divadelnú sezónu

Okrem škôl otvárajú svoje brány pre verejnosť v novej sezóne aj divadlá. Rezervujte si už teraz lístky na vaše obľúbené divadelné predstavenie a nechajte sa unášať nezabudnuteľným kultúrnym zážitkom. Programy divadiel nájdete na našich stránkach v sekcii podujatia. :)

people dance child childhood kids sports 607430 pxhere.com

Zdroj: pxhere.com

9. Oslávte Medzinárodný deň čokolády

Vedeli ste, že 13. september je Medzinárodným dňom čokolády? Je oslavou najpopulárnejšej sladkosti na svete. Čokoláda je okamžitým zdrojom energie pre telo i dušu, pomáha odstraňovať napätie a stres a zároveň vyvoláva v človeku príjemné pocity a pokoj. Tento deň je zároveň aj Dňom pozitívneho myslenia. Takže si výnimočne doprajte sladkú maškrtu, vyčarujte na tvári úsmev a nalaďte sa na veselú nôtu. :) 

heart food produce chocolate baking dessert 782043 pxhere.com

Zdroj: Pixabay

10. Nasadnite na bicykel

22. september je Dňom bez áut, kedy by sme mali dopravu autom vymeniť za niektorú z ekologických foriem dopravy ako je pešia, cyklistická či verejná doprava a troška tak prispieť k ochrane životného prostredia. Ak sa to dá, prehovorte tatka, aby vás do školy odprevadil peši, na bicykli alebo sa tam odvezte električkou.

shutterstock 107757644

Zdroj: Shutterstock

11. Hrajte sa s loptou

Lopta je kamarátkou hádam všetkých, malých aj veľkých. Vezmite si ju so sebou na výlet či ihrisko a zahrajte si spoločne s rodinou či kamarátmi futbal, volejbal či vybíjanú. 

kid happy smiling

Zdroj: pxhere.com

12. Prejdite sa po parku či po lese

Vonku sa nám začína "sfarebnievať". Vyrazte si na prechádzku do lesa či parku a vychutnávajte si krásnu prírodu. Nazbierajte si jesenné kvietky, fúkajte odrastené púpavy, dýchajte čerstvý vzduch. Nazbierajte si šípky popri lese a huby v ňom. :) Ak poznáte bylinky, môžete si ich nazbierať tiež a nasušiť na čaj.

boy and girl friendship cute wallpaper 768x480

Zdroj: bhmpics.com

13. Vyberte zo skríň teplejšie oblečenie

Aj keď sa môže zdať, že je vonku ešte teplo, rána a večery bývajú chladnejšie. Vyberte si zo skrine teplý svetrík alebo bundičku a tenkú čiapočku, ktorá vám ochráni ušká. Vymeňte sandálky za tenisky a nezabudnite na pršiplášť a gumáčiky, ak náhodou začne pršať, nič vás nezastaví! :)

autumn 2967752 1920

Zdroj: Pixabay

14. Pripravte sa na jeseň

V septembri sa oficiálne začína ďalšie ročné obdobie - jeseň. Jesenná rovnodennosť pripadá tento rok na 22. septembra a odštartuje jedno najkrajších období v roku. Zbierajte lístie a hrajte sa s ním, nechajte sa inšpirovať našimi tipmi na hry. :) Alebo si vyberte niektorú z obľúbených jesenných aktivít, ktorá vás zabaví i zahreje. 

boy sitting in park in fall

Zdroj: Pixabay

 

 

Napíšte komentár