19. 04. 2024 Jela 12°C Prehánky

Tradície slovenského vidieka

08.08.2021 Autor: Annie
Termín: 22.08.2021 a ďalšie Mesto:Nitra Zdroj:stránka organizátora
229394243 10159975023162868 5678616551692614989 n

Zdroj: agrokomplex.sk

Chcete svojim deťom ukázať, čo všetko bolo potrebné kedysi spraviť, aby si mohli pochutnať na chlebíku s maslom a džemom? Ako sa mlela múka, vyrábali syry, spracovávalo ovocie, listoval olej a aké zvyky sú s vidiekom spojené? V termíne 19. - 22. augusta 2021 môžete na výstavisku Agrokomplex znovu objaviť krásu slovenských tradícií.
Odovzdávanie tradícií z generácie na generáciu je nesmierne dôležité pre zachovanie kultúrneho dedičstva národa. A práve to je cieľom podujatia Tradície slovenského vidieka, ktoré sa uskutoční v krásnom areáli Slovenského poľnohospodárskeho múzea. Program podujatia sa zameriava na históriu a tradície v poľnohospodárstve, potravinárstve a ich prepojenie na súčasnosť. Cieľom podujatia je vzbudiť záujem verejnosti o poľnohospodárstvo, vidiek, prírodu a bohaté slovenské tradície. Podujatie edukačného charakteru, ktoré má za cieľ poukázať na históriu a tradície v poľnohospodárstve a potravinárstve s prepojením na súčasnosť.

 

Návštevníkom budú sprístupnené všetky náučné expozície múzea t. j. Mliečnica, Čistička osív, Mlyn, Voštinársky záboj, Lisovňa oleja, Pálenica, Pekáreň, Konzum, Poľnohospodárstvo, Hajloch, Včelárstvo, v ktorých im lektori múzea radi vysvetlia tradičný spôsob pestovania poľnohospodárskych plodín, ich zber a následne spracovanie. Uvidia ukážky mletia múky, pečenia chleba, spracovania mlieka, ktoré budú zároveň spojené aj s ochutnávkou. Súčasťou výstavy bude aj remeselný jarmok spojený s ukážkou tradičných remesiel.

Neoddeliteľnou súčasťou Slovenského poľnohospodárskeho múzea je Nitrianska poľná železnica, ktorá je najdlhšie zachovanou poľnou železnicou na území Slovenska. Vozne budú ťahané impozantnou parnou lokomotívou.

V časti živočíšna výroba budú mať návštevníci možnosť vidieť hovädzí dobytok (holštajnské a pinzgauské plemeno kráv), kone, ovce valašky, kozy, prasiatka a drobnochov – teda sliepky, zajace, morky, prepelice a kuriatka.

V piatok 20. augusta sa v časti živočíšna výroba uskutoční Memoriál Egona Gyarmathyho – hodnotenie capov.

V sobotu 21. augusta sú naplánované preteky v kosení kosou „Kosenie pod Zoborom“, ktoré organizuje občianske združenie Slovenský kosecký spolok.

Pre deti je pripravený bohatý sprievodný program, ktorý ponúkne zábavu aj poučenie.

V areáli Slovenského poľnohospodárskeho múzea - Expozícia živočíšnej výroby - Pavilón C, Dlhá 92

Základné vstupné 5 €, zľavnené 3 €.

Napíšte komentár