29. 03. 2024 Miroslav 18°C Oblačno

Oživené remeslá

07.07.2021 Autor: Zuzka
Termín: 22.08.2021 a ďalšie Mesto:Humenné Zdroj:stránka organizátora
19698 pozvanka full

Zdroj: Vihorlatské múzeum Humenné

Kedy: 11. 7 - 22. 8.2021
Kde: Vihorlatské múzeum Humenné

Múzejné nedele ponúkajú zážitok s tradíciami, folklórom a kreativitou pre celú rodinu. Oživené remeslá vo Vihorlatskom múzeu v Humennom.

Vihorlatské múzeum v Humennom a regionálni nositelia tradičnej kultúry horného Zemplína otvárajú pre rodiny a milovníkov tradícií a folklóru pokračovanie veľkého prázdninového event-programu spoznávania a oživovania tradičných remesiel. Program sa koná počas piatich letných nedieľ vždy od 14. do 18. hodiny. 

Počas dvoch júlových a troch augustových nedieľ pozýva múzeum na stretnutie s remeslami, ktoré v skanzene prezentujú tradičné prírodné materiály. Drevo, koža, hlina, konope, slama, rohovina, vlna a neskôr i železo po stáročia utvárali priestor pre tradičné remeslá, akými boli rohovinárstvo, remenárstvo, kováčstvo a podkúvanie koní, tkanie plátna, plstenie, korytárstvo, hrnčiarstvo, spracovanie slamy pre výrobu strešnej krytiny a výroba tradičných drevených šindľov. Múzejný program podpory regionálnej ľudovej slovesnosti a tradičných remesiel ponúka širokej verejnosti ukážky deviatich tradičných remesiel, remeselných techník, nástrojov a výrobkov, ktorých výrobu si môžu návštevníci vyskúšať priamo v skanzene. Sprievodným programom jednotlivých remeselných dní budú názorné ukážky výučby techniky plieskania bičom, hry na gajdách, rekreačnej jazdy na koni, kosenia, spracovávania slamy a ďalšie zážitkové aktivity.

Neoddeliteľnou súčasťou programovej ponuky je prehliadka skanzenu.

 

Napíšte komentár