26. 04. 2024 Jaroslava 16°C Skoro jasno

Kamenné dvojkreslo s výhľadom na Lietavský hrad

Autor: MS, Foto: sdetmi.com
Adresa:Lietava Telefón: www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Dvojkreslo je unikátne dielo starovekého kamenárskeho majstra v Lietave, v miestnej časti Majer. Je to krátka prechádzka. Kreslo sa nachádza blízko nad cestou. Avšak ak budete pokračovať cestičkou ďalej dostanete sa na polia a cez odbočku doľava sa peknou cestičkou s výhľadom na hrad Lietava dostanete až k miestnemu kostolíku.

2021 05 08 14.27.04

Zdroj: sdetmi.com

Odkiaľ sa tam vzalo?

Dvojkreslo je otočené čelom k východu a nie k hradu Lietava, a preto Dr. V. G. Bukovinský vyslovil domienku, že ide o kultový objekt súvisiaci so starovekým kultom Slnka. 
Podobné dvojkreslo sa nachádza v Malej Ázii na planine Midasovho mesta, v odbornej literatúre je známe pod názvom – Frýgický oltár. Starovekí Frýgovia počas svojich kultových slávností ukladali na kreslo figúrky bohyne Kybely a jej syna Attysa. Najstaršie sídla Frýgoch sa nachádzali na území južných Čiech.  Nápadná podobnosť uvedených kamenných dvojkresiel oprávňuje vysloviť predpoklad, že Frýgovia pri svojej púti Európou sa v Lietavskej doline dlhšie zdržali a to vďaka miestnemu, nikdy nezamrzajúcemu a na pstruhov bohatému potoku. Za tohto pobytu do osamelého zlepencového skaliska vytesali aj oltár. Jeho vek môže presahovať až 4 tisíc rokov. 

Mapa: N 49° 10′ 10″ E 18° 41′ 37″

Mapa sa nahráva...

Napíšte komentár