23. 04. 2024 Vojtech 15°C Zamračené

Merkur na hrade Modrý Kameň

28.05.2021 Autor: Annie
Termín: 26.09.2021 a ďalšie Mesto:Modrý Kameň Zdroj:stránka organizátora
192277322 4629722867061179 275937643954077117 n

Zdroj: snm.sk

Výstava MERKUR je určená pre malých aj veľkých, ktorí si chcú zaspomínať na svoje detstvo. Kovová stavebnica so 100 ročnou históriu je českým fenoménom známym nielen u nás, ale na celom svete. Jej nadčasovosť podčiarkuje fakt, že sa na hračkárskom trhu aj dnes teší veľkej popularite. Základ stavebnice tvoria farebné kovové pliešky rôznych rozmerov s dierami o priemere 1 cm. Do nich zapadajú skrutky a matice, pomocou ktorých sa z Merkuru dá postaviť naozaj čokoľvek. Niektoré modely stavebnice sú obohatené o kolesá, hriadele ... a dokonca aj elektromotory. Hra s Merkurom okrem zábavnej funkcie podporuje mechanické, strojárske a elektrotechnické vlohy detí. V minulosti bola stavebnica využívaná na školách ako pomôcka pri vyučovaní mechaniky. Súčasný výrobca MERKUR TOYS s.r.o. sa zameriava tiež aj na výrobu edukačných pomôcok cielených na mechatroniku a robotiku. Na vysokých školách sa stavebnica vyžíva pri vyučovaní statiky, dynamiky a kinematiky.

Vystavené exponáty pochádzajú zo súkromnej zbierky pána Jiřího Mládka, zberateľa a historika z Českej republiky. Svojmu koníčku – detskej stavebnici – sa venuje od roku 1975. Jeho jedinečná zbierka je najväčšia svojho druhu, ktorá okrem legendárnej stavebnice MERKUR dokumentuje aj históriu výroby kovových stavebníc na území Čiech. J. Mládek bol jedným z iniciátorov založenia múzea MERKURU (2006) v Polici nad Metuji. V ňom sa nachádza aj najväčší model zložený zo stavebnice Merkur, tvz. „Oceľové mesto“ ( zapísaný v Guinessovej knihe rekordov) vytvorený podľa predstáv Julesa Verna. Celá zbierka Jiřího Mládka váži dve tony.

Návštevník výstavy sa oboznámi s históriou kovovej stavebnice Merkur ( 1920 - ), získa zaujímavé informácie o ďalších významných výrobcoch tejto geniálnej konštrukčnej hračky z medzivojnového obdobia. Môže obdivovať zložené modely rôznych rozmerov. Súčasťou výstavy sú malé funkčné mechanizmy, strojčeky, dopravné prostriedky : autá, lietadlá, vláčiky..., kolotoče a nadrozmerné technické konštrukcie.

Napíšte komentár