26. 04. 2024 Jaroslava 16°C Skoro jasno

Môžem popri materskej alebo rodičovskej pracovať? Prídem o nárok na materskú a rodičovskú?

Autor: MS, V spolupráci
332273 P9SM1Z 355

Zdroj: Shutterstock

Mnohé mamičky, ale aj oteckovia zistia, že dennodenná rutina a kolotoč povinností okolo starostlivosti o dieťa, si vyžaduje zmenu. A práve takouto zmenou v zabehnutých dňoch sa mnohokrát stáva hobby či záľuba, ktoré môže byť zdrojom peňazí pre rodinu.

Niekedy je naozaj skvelé vrátiť sa aspoň mysľou a na pár hodín do práce a nechať myšlienky na domácnosť doma a pritom si privyrobiť.  

Nie jedna mamička pečie koláče, torty, vyšíva, háčkuje, predáva svoje diela, vedie účtovníctvo... Otec programuje, montuje, ...aj z týchto vecí sa dá spraviť úspešné podnikanie, veď internet je plný takýchto príbehov. Prečo nezačať popri materskej, či rodičovskej pracovať, alebo podnikať?

Pracovať popri materskej alebo rodičovskej môžete. Má to len jedno POZOR

Áno, pracovať ale aj podnikať popri materskej či rodičovskej dovolenke môžete. A to kľudne. Žiaden právny predpis vám to nezakazuje. Ak sa rozhodnete založiť si živnosť, resp. napríklad s.r.o. alebo pracovať na základe pracovného pomeru či dohody, o dávku vo forme materskej alebo rodičovskej neprídete. Tieto dávky vám budú bežať naďalej.

Je tu len jedna výnimka. A síce taká, že pozor si teba dávať v prípade, ak si chcete uzatvoriť pracovný pomer, resp. dohodu u toho istého zamestnávateľa, z pomeru ktorého vám je vyplácané materské. 

Aké sú podmienky na nárok na materskú? Spĺňate ich ?

O tomto sme písali v našom skoršom článku - nájdete ho tu.Tento rok je vyššia rodičovská, o koľko? Čítajte tu. 

Môžem mať pracovný pomer, resp. dohodu aj u toho istého zamestnávateľa kde mi plynie MD, RD?

Áno, ale...a to ALE je podstatné. Môžete sa počas materskej či rodičovskej dovolenky zamestnať aj u vášho doterajšieho zamestnávateľa (u ktorého ste momentálne na MD, RD), avšak na inú, teda novú pracovnú zmluvu, resp. dohodu, s inou pracovnou pozíciou než je vaša pôvodná pozícia a zmluva, z ktorej vám plynie materské alebo rodičovské.  Na toto si dajte pozor, je to dôležité.

Môžem mať pracovný pomer, resp. dohodu aj u iného zamestnávateľa, než u zamestnávateľa, z pracovnej zmluvy ktorej mi plynie MD, RD?

Áno, ale...a to ALE je podstatné aj tu. V takomto prípade si musíte uvedomiť, že ak chcete uzatvoriť pracovnú zmluvu, resp. dohodu u iného zamestnávateľa, musíte vedieť či táto vaša práca nebude mať konkurenčný charakter k pôvodnému zamestnávateľovi.

Čo je to konkurenčný charakter?

Zamestnanec môže popri svojom zamestnaní vykonávanom v pracovnom pomere vykonávať inú zárobkovú činnosť, ktorá má k predmetu činnosti zamestnávateľa konkurenčný charakter, len s predchádzajúcim písomným súhlasom zamestnávateľa. Ak sa zamestnávateľ nevyjadrí do 15 dní od doručenia žiadosti zamestnanca, platí, že súhlas udelil. Súhlas zamestnávateľa podľa odseku 1 sa nevyžaduje na výkon vedeckej, pedagogickej, publicistickej, lektorskej, prednášateľskej, literárnej a umeleckej činnosti ( § 83 Zákonníka práce)

Ak sa zamestnám, prídem o materské alebo rodičovské?

Nie, neprídete. Tieto štátne dávky vám budú plynúť ďalej. Akurát pri rešpektovaní toho, že pôvodný pracovný pomer (pôvodnú pracovnú zmluvu), nebudete prerušovať alebo končiť, teda nebudete do tohto nijako zasahovať. Táto bude bežať u pôvodného zamestnávateľa ďalej a navyše si týmto môžete zvýšiť vašu budúcu materskú.

>> Všetky články z rubriky Právna poradňa 

vizitka

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Martina 05.05.2021, 14:12

    Ja by som sa chcela opýtať,kde v akej právnej norme je uvedené,že nemôžem popri rodičovskej dovolenke začať pracovať u svojho pôvodného zamestnávateľa a poberať rodičovský príspevok naďalej?dakujem pekne.

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár