24. 04. 2024 Juraj 10°C Dážď

Slovenské opálové bane

29.04.2021 Autor: Zuzka
Termín: 09.05.2021 a ďalšie Mesto:Prešov Zdroj:stránka organizátora
opalove bane

Zdroj: slovenskeopalovebane.sk

Od 1. Mája 2021 môžete opäť navštíviť Slovenské opálové bane.

Na ceste podzemím o dĺžke 1 km, kde sa spája história, povesti a legendy začína fascinujúci príbeh pokladu slovenských hôr. Čaká vás tajuplná atmosféra dávnych dôb, množstvo minerálov, opálové žily, no spoznáte aj techniku ťažby a jej postupný vývoj. 
Prehliadka základného okruhu, nachádzajúceho sa v štôlni Jozef (jedna z hlavných štôlní) Vás oboznámi so starodávnymi technikami ťažby vzácneho opálu. Zistíte, ako ho baníci hľadali a aké náradie používali. Spoznáte desiatky sprievodných minerálov opálu a uvidíte aj opálové žily. Oboznámime vás s históriou tohto svetového unikátu. Môžete zažiť  aj chodbu ponorenú do úplnej tmy, kde sa orientuje len podľa hmatu a lana pripevneného na stene. Uvidíte nielen banské chodby ale aj veľké sály, schody aj medziobzory. Stretnete aj permoníkov a uvidíte mnohé zvláštnosti.

Pred vstupom do bane vám bezplatne zapožičiame prilby a svietidlá a to aj pre tých najmenších návštevníkov. 

Základný okruh je nenáročný terén, bez prevýšení, ktorý bez problémov zvládajú dospelí aj deti. Skvelý tip na rodinný výlet! 

V Slovenských opálových baniach je stála teplota od +4°C do +6°C, preto odporúčame teplé oblečenie a ideálne pevnú obuv.

 

Napíšte komentár