26. 04. 2024 Jaroslava 16°C Skoro jasno

Náučné chodníky vo Vysokých Tatrách

Autor: Zuzka
Adresa:Vysoké Tatry Telefón:- www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Náučný chodník je vyznačenou turistickou trasou, ktorá priamo v prírode vysvetľuje zaujímavosti danej lokality, poskytuje informácie o faune alebo flóre na  informačných paneloch. Vo Vysokých Tatrách ich máme hneď niekoľko.

Náučný chodník Pramenisko

pramenisko sdetmi

Zdroj: sdetmi.com

Pre svoju jedinečnosť bolo Pramenisko vyhlásené za národnú prírodnú rezerváciu. Chodník začína pri Botanickej záhrade v Tatranskej Lomnici, pred ktorou nájdeme smerovník so šípkou. Samotný chodník má len 0,8 km, nájdeme tu päť informačných tabúľ. Súčasťou chodníka sú dve vyhliadkové plošiny, ktoré návštevníkom umožnia pozorovať okolie z vtáčej perspektívy. Chodník je prístupný celoročne, ale počas zimných mesiacov môžu byť tabule zasnežené, preto sa k informáciám na nich nemusíte dostať, taktiež je lepšie navštíviť chodník počas vegetačného obdobia rastlín, ktoré nám umocnia zážitok z návštevy chodníka. Celý okruh prejdete pokojnou chôdzou za necelé dve hodiny, aj menej. Je to skrátka nenáročná prechádzka.

Viac >>

 

Náučný chodník Spevavce tatranské

spevavce

Zdroj: spevavce.sk

Náučný chodník SPEVAVCE TATRANSKÉ nájdete v centrálnej časti Tatranskej Lomnice, cca 300 m od údolnej stanice sedačkovej lanovky na Skalnaté pleso, v hotelovom parku hotela Slovan. Park je voľne prístupný všetkým návštevníkom. Chodník pozostáva z 15-tich informačných panelov.  Na každom z panelov sa nachádza textová a obrazová informácia o jednotlivom vtáčom druhu. Celková dĺžka náučného chodníka je 180 m. Súčasťou je i oddychová zóna s dreveným lavičkami a viacero vtáčích búdok.  Vtáčiky sú spontánne a zvedavé a najlepšie sa cítia vo svojom prirodzenom prostredí, preto je ich pozorovanie na náučnom chodníku také jedinečné.

Viac >>

 

Náučný chodník zo Štrbského Plesa na Popradské pleso

popradske pleso nasa foto

Zdroj: sdetmi.com

Chodník vedúci zo Štrbského Plesa cez chrbát Trigana na Popradské pleso je dlhý 4 kilometre. Má 14 zastavení, počas ktorých sa turista dozvie o tom, že les nie sú iba stromy, ale aj živočíchy a rastliny žijúce v ňom. Prejsť sa dá približne za 1,5 hodiny. Na Štrbskom Plese začnete po asfaltke okolo miestnych stánkov, prejdete popod oblúkový most a hneď za ním je odbočka doprava, kde Vás už nasmeruje smerovník. Vyberiete sa po červenej značke. Cesta je nenáročná s miernym stúpaním.  Chodník je otvorený aj počas zimného obdobia (v prípade snehovej pokrývky sú turisti odklonení na zimnú trasu (zelená turistická značka) 

 

Viac >>

 

Astronomický náučný chodník

astro.sk

Zdroj: astro.sk

Astronomický náučný chodník má v Tatrách svoje miesto,  pretože v Starej Lesnej má sídlo Astronomický ústav SAV. Chodník začína pri hlavnej budove ústavu a končí pri poslednej kupole s ďalekohľadmi.  Z Tatranskej Lomnice k nemu vedie cyklochodník (cca 4 km).  Zo Starej Lesnej k nemu vedie asfaltová cesta. Môžeme sa sem priviezť aj autom a zaparkovať priamo pred budovou SAV, kde chodník začína. Dĺžka chodníka je 1 km a prejdete ho za 30 min. Chodník je prístupný celoročne. Obsahuje 13 panelov s informáciami o technike astronomického ústavu, ale aj o vesmírnych telesách. Chodník je pekne označený, tabule očíslované, ukazujúce smer vždy k nasledujúcemu stanovišťu. 

Viac >>

 

Náučný chodník k Belianskej jaskyni

naucny chodnik k Belianskej jaskyni

Zdroj: tatry.sk

Belianska jaskyňa je jediná sprístupnená vo Vysokých Tatrách a cestu k nej Vám navyše spríjemní aj náučný chodník.  Prístup do Belianskej jaskyne je po lesnej ceste z obce Tatranská Kotlina. Z obce vedie k vstupu do jaskyne žltá turistická značka. Vstup do jaskyne leží v nadmorskej výške 890m, musíte si k nemu preto vyšľapať upravený chodník do kopca, ale trasa je naštastie krátka. Cestu Vám bude náučný chodník, kde sa na  6 zastávkach venuje najmä geológii a jaskyniarstvu. Dĺžka chodníka je 1 km a cesta trvá asi 30 - 40 min ( s prehliadkou jaskyne 1,5 až 2 hod). 

Viac >>

 

 

Napíšte komentár