25. 04. 2024 Marek 13°C Polooblačno

Hrad Uhrovec

Autor: Simona, Foto: sdetmi.com
Adresa:Uhrovské Podhradie Telefón:+421 907 786173 www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Poznáte všetky hrady a zámky, či zrúcaniny v Trenčianskom kraji? Čo tak spraviť si výlet na obľúbený hrad Uhrovec?

O hrade

Hrad Uhrovec leží v odľahlej polohe Strážovských vrchov, 10 km severovýchodne od Bánoviec nad Bebravou. Hoci je v ruinálnom stave viac ako 150 rokov, po architektonickej stránke k najhodnotnejším hradom Slovenska. Má zachovanú neskororománsku kaplnku a veže, rozsiahly renesančný palác s mnohými architektonickými detailami, krbmi, záchodmi, cisternami, ktoré sa na iných hradných zrúcaninách nezachovali. 

Prístup k hradu

Najlepší prístup k hradu je z obce Uhrovské Podhradie. Na jej konci (pri kameňolome) nájdete veľké parkovisko a informačnú tabuľu. Vydáte sa po zelenej značke a o približne 45 minút (s deťmi) ste hore. Vstup na hrad je bezplatný a celoročný, ale určite odporúčame podporiť hrad aspoň kúpou suvenírov na pokračovanie už začatých prác.
IMG 20210108 WA0001

História hradu

Uhrovec vznikol ako refugiálny hrad v priebehu 60. rokov 13. storočia. Jeho výstavba sa pripisuje trenčianskemu županovi Bášovi, ktorý nadobudol vokolí rozsiahle majetky a mohol túto stavbu realizovať. Prvou písomnou správou o existencii už vybudovaného hradu a panstva je listina Ostrihomskej kapituly z roku 1295. 

Najstaršia fotografia hradu okolo roku 1870 pochádza od známeho trenčianskeho fotografa Maxa Sterna. Prvé pohľadnice hradu vznikli pred rokom 1900. Cenné sú pohľadnice s pohľadom na hrad z juhu, na ktorých ešte stojí južný palác dolného nádvoria.

Aktuálne prebieha projekt zameraný na zastavenie procesu degradácie hradu, spôsobený najmä poveternostnými vplyvmi ako aj snaha sanovať a konzervovať najohrozenejšie a najvzácnejšie časti hradu; doplniť klenby, strechy, reštaurovať architektonické detaily - všetko vďaka OZ Hrad Uhrovec.

Občianske združenie Hrad Uhrovec

Občianske združenie Hrad Uhrovec vzniklo v roku 2015. Poslaním združenia je nadviazať na prácu NPZKD, a to snahou o záchranu a obnovu nehnuteľnej národnej kultúrnej pamiatky, zrúcaniny hradu Uhrovec. Zduženie pracuje ako informačné, propagačné a organizačné centrum, ktoré poskytuje informácie o hrade Uhrovec. Plánuje usporadúvať kultúrne podujatia, vykonávať publikačnú a edičnú činnosť v oblasti svojho pôsobenia. Neoddeliteľnou súčasťou je podpora vedecko-výskumnej činnosti, spojenej s hradom Uhrovec. Garanciou OzHU je jeho členská základňa tvorená dobrovoľníkmi ako aj odborníkmi z oblasti ochrany pamiatok na Slovensku. Veríme že naša činnosť bude úspešným dielom do záchrannej mozaiky hradu. Radi privítame ďalších nadšencov ktorý by chceli stráviť plodný čas obkolesení hradnými múrmi.

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Mapa: N 48° 45′ 15″ E 18° 23′ 29″

Mapa sa nahráva...

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Majka 24.11.2022, 20:56

    Navštívila som už druhý krát a je vidieť,že na hrade sa pracuje. Zaslúži si záchranu. Z hradu i okolia sú krásne výhľady.

  • Julka 22.11.2022, 20:18

    Som veľmi očarená samotným miestom, výhľadom a prírodou. Zbožňujem to tam. Celkovo mám rada tieto zrúcaniny na Slovensku. Človek sa vráti v čase a dozvie sa niečo nové.

  • Daniela 19.11.2022, 20:07

    Jedna z najkrajších a najlepšie zachovaných hradných zrúcanín na Slovensku. Navštívila som už veľa slovenských

  • Naty 08.01.2022, 18:45

    Pekný výstup, cestou sme stretli dosť ľudí.

  • Domča 01.01.2022, 14:30

    Krásne miesto vhodné aj pre malé deti. Páčia sa mi triedené eko koše.

  • Vik Vik 24.12.2021, 14:33

    Hrad ma svoju kvalitu, škoda, že tam nechodí viac turistov

  • Ivana 12.12.2021, 22:39

    Veľmi pekná prechádzka na zrúcaninu hradu ktorú, sa snažia zachovať miestni nadšenci.
    Z hradu sú krásne výhľady na okolitú prírodu.

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár