20. 04. 2024 Marcel 13°C Občasný dážď

Ergonomický nosič alebo šatku?

Autor: Danka, Foto: Photobac/shutterstock.com, Halfpoint/shutterstock.com, PR správa

ergonomicky nosic

Rozhodli ste sa, že použitie nosiča pre vaše dieťa je pre vás to pravé.  Ale čo sa týka dizajnu, kde začať? Kúpa nosiča alebo šatky pre dieťa môže byť nervy drásajúcim zážitkom, pretože výber je obrovský. Vďaka žargónu klasický, ring sling, alebo rebozo ťažko vedieť, ktorý z nich si zvoliť. Ak ešte len začínate skúmať aké sú možnosti, alebo už ste veľkým fanúšikom, ale chcete sa dozvedieť viac, je čas sa bližšie pozrieť na dva najobľúbenejšie štýly nosičov dieťaťa a porovnať zavinovací a ergonomický nosič pre dieťa, aby ste zistili, čo každý z nich ponúka, aby ste sa mohli rozhodnúť, čo je pre vás to pravé.

Ergonomický nosič

matka s dietatom v nosici

Zdroj: Photobac/shutterstock.com

Ergonomické detské nosiče sú pravdepodobne najpopulárnejším a najbežnejším typom. Prichádzajú v rôznych štýloch, ale v zásade majú všetky rovnaký dizajn. Všetky sú založené na mäkkej čalúnenej štruktúre, ktorá podopiera hlavu, chrbát a zadoček dieťaťa a sú okolo tela zaistené sponami a nastaviteľnými popruhmi.

Prečo sa rozhodnúť pre ergonomický nosič?

  • nie sú také útulné ako šatky, ale obliekajú sa rýchlejšie.

  • nosiče s polstrovanými popruhmi a opaskami poskytujú väčšiu oporu pri nosení staršieho (a ťažšieho) dieťaťa.

  • niektoré je možné používať od narodenia bez dodatočnej vložky.

  • u niektorých nosičov je k dispozícii možnosť smerovania dopredu pre zvedavé deti, ktoré chcú vykuknúť.

  • vyššie hmotnostné limity umožňujú, aby ste svojho drobca nosili dlhšie, dokonca až po batoľatá.

Faktory na zváženie

  • Aj keď ergonomické nosiče môžu byť vynikajúcou a ľahkou voľbou, je treba vziať do úvahy niekoľko vecí. Bývajú drahšie, pretože ich „myšlienka“, ktorá sa týka ergonomického dizajnu a multifunkčných prvkov,
  • Sú tiež oveľa objemnejšie, keď sa ich na cestách pokúsite zabaliť do prebaľovacej tašky alebo batožiny. (Niektoré modely v súčasnosti  prichádzajú s praktickými cestovnými taškami alebo sa šikovne sklopia do seba do skrytého vrecka.)
  • Ďalšou vecou,  je zabezpečenie toho, aby váš nosič mohol byť použitý od novorodenca, ak ho chcete použiť okamžite. Nie všetky nosiče sú určené na prepravu novorodencov, preto si to pred zakúpením dvakrát skontrolujte.Ak dieťa nie je schopné samo si podopierať krk, musíte sa uistiť, že je nosič adekvátne navrhnutý na podporu novorodenca.
  • Pri výbere ergonomického nosiča hľadajte taký, ktorý sedí dostatočne vysoko, aby ste dieťaťu mohli bozkávať temeno. Toto je najbezpečnejšia poloha. Skontrolujte tiež, či má nosič široké alebo nastaviteľné sedadlo. Pomáha rozložiť váhu dieťaťa a udržuje jeho panvu počas rastu v správnej polohe. Rozhodnite sa, v ktorých polohách chcete svoje dieťa nosiť, a hľadajte nosič, ktorý tieto polohy podporuje.

Šatka na nosenie detí

dietatko v satke

Zdroj: Halfpoint/shutterstock.com

Šatka  na nosenie detí je dlhý kus látky, ktorý rôznymi spôsobmi obalíte a zaviažete okolo tela. Látka sa zvyčajne omotáva cez plecia a cez trup. Má to rozložiť váhu dieťaťa na plecia a boky. Na rozdiel od iných nosičov neexistujú spony, krúžky alebo pracky ktoré by sa  mohli zabodnúť do tela vám alebo  dieťaťu. Každá šatka je viac-menej rovnaká, Jedinými variáciami sú použitá materiálová tkanina a dizajn potlače.

Prichádzajú hlavne v 2 rôznych štýloch; pružné( elastické látky napr. jersey - ideálne pre nováčikov) alebo tkané šatky( zvyknú používať sebaistejší používatelia nosičov alebo rodičia so staršími deťmi. pevnejší materiál lepšie funguje u ťažších batoliat). 

Prečo sa rozhodnúť pre šatku?

Šatky na nosenie majú veľkú základňu fanúšikov. Hlavným dôvodom je, že je ťažké konkurovať pocitu blízkosti a útulnosti, ktorý šatka prináša.  Môžete ich skrútiť, zavinúť a posunúť ktorýmkoľvek smerom, aby ste mohli dieťa nosiť v rôznych polohách. Šatky si môžete vybrať z rôznych zábavných vzorov a majú tak mierne nižšiu cenu.

  • šatka pripomína „dizajn“ maternice, ktorú novorodenci milujú

  • pre staršie deti môže byť tesné upevnenie príliš obmedzujúce

  • naučiť sa, ako správne skladať látkové záhyby, si vyžaduje veľa opakovaní tutoriálu YouTube 

  • väčšina šatiek má univerzálnu veľkosť a ľahko sa prispôsobí rôznym typom postavy

  • pružná šatka neponúka veľkú podporu. Najvhodnejšie je používať ju v  štádiu novorodenca a nemožno ju použiť na nosenie na chrbte. pretože nie je dostatočne robustná zaistenie bezpečnosti.

  • nedostatok podpory v pružnej šatke ju bude robiť čoraz nepohodlnejšou priamo úmerne s rastom dieťaťa, pretože jeho váha spôsobí, že sa vám bude zarývať do ramien.

Pre ktorý typ nosiča sa rozhodnúť?

V konečnom dôsledku výber nosiča závisí úplne od vášho osobného vkusu a od toho, čo najlepšie vyhovuje vášmu životnému štýlu.Dôležité sú však benefity, ktoré vaše rozhodnutie so sebou nesie:

  • podporuje zdravie dieťaťa - pribúdajú dôkazy o výhodách, ktoré môže mať nosenie pre deti, najmä predčasne narodené deti (deti narodené pred 37. týždňom). Štúdie ukazujú, že nosenie dieťaťa môže pomôcť regulovať srdcový rytmus, teplotu a dýchanie dieťaťa. Pomáha predchádzať syndrómu plochej hlavy a môže podporovať trávenie (pomáha pri kolike a refluxoch). 

  • upokojuje dieťa - bábätká, ktoré rodičia nosia, menej plačú. Nosenie dieťaťa redukuje plač detí, najmä vo večerných hodinách. 

  • kognitívny a sociálny rozvoj - keď deti trávia menej času plačom, trávia viac času učením a interakciou so svojím prostredím. Nosené deti tiež vidia, čo vidia ich rodičia,  počujú čo hovoria a celkovo sa viac zapájajú do každodenného života svojich rodičov.

  • je to skvelý spôsob, ako sa spojiť so svojím dieťaťom.- Keď svoje dieťa nosíte, je pravdepodobnejšie, že s ním budete hovoriť a komunikovať a túlenie sa je úžasným spôsobom, ako sa znova spojiť s dieťaťom, ako za čias keď ste ho ešte nosili. 

  • znižuje riziko popôrodnej depresie - vyššie spomenuté zvýšenie sebadôvery môže pomôcť pri prechode na materstvo a zvýšiť celkovú duševnú pohodu novej matky. 

 

Napíšte komentár