29. 04. 2024 Lea 25°C Skoro jasno

Vinohradnícky skanzen a rozhľadňa Svätý Jur

Autor: Danka, Foto: FB Vinohradnícky skanzen Svätý Jur
Adresa: Telefón: www:stránka organizátora
Hodnotenie:
skanzen 2

Zdroj: FB Vinohradnícky skanzen Svätý Jur

Pekné výhľady na Svätý Jur, miesto na oddych, ochutnávky vína, spoznávanie histórie a prírodných zaujímavostí svätojurskej krajiny. Toto všetko ponúka Vinohradnícky skanzen, do ktorého sa dostanete pešo,alebo autom.

skanzen vyhlad

Zdroj: FB Vinohradnícky skanzen Svätý Jur

skanzen 1

Zdroj: FB Vinohradnícky skanzen Svätý Jur

Trasa:

Do skanzenu sa dá dostať 2 spôsobmi:

  • Autom panelovou cestou po ulici Bratislavské záhumenice - končí priamo pri zrenovovanom vinohradníckom domčeku.
  • Pešo, ak chcete ísť s kočíkom, treba rátať, s prudkejším stúpaním.  Je to asi 10 minút z Letohradskej ulice pomedzi vinohrady. Stúpanie je pozvoľné - objavujú sa tu aj prvé výhľady na mestečko - v pozadí sa nachádza kopec Jurské hory. 

Skanzen a rozhľadňa

Samotný domček s rozhľadňou stojí na malej nenápadnej skalnej vyvýšenine. Naokolo je nasasený vinič, okolie je vyčistené od náletových drevín, pre spríjemnenie letných horúčav sú ponechané mladé duby a ovocné stromy.  Rozhľadňa je nízka, ale to nevadí, výhľad určite stojí zato. Jej kamenné steny vkusne zapadajú do okolia, ako keby priamo vychádzali z vinohradníckych múrikov. Pod skalou je pekne upravené priestranstvo.

rozhladna svaty jur

Zdroj: FB Vinohradnícky skanzen Svätý Jur

Skanzen je súčasťou prírodného okruhu Svätojurského náučného chodníka, ktorý vás dovedie k zrúcanine hradu Biely Kameň a ďalej k valom Slovanského veľkomoravského hradiska.

Mapa: N 48° 15′ 4″ E 17° 12′ 16″

Mapa sa nahráva...

Napíšte komentár