28. 03. 2024 Soňa 18°C Oblačno

Stonožka a jej 6 tipov na krásne knihy pre deti

Autor: MS, Foto: bux.sk, PR správa

Deti milujú knihy a vedia si ich vychutnávať... neraz lepšie ako my, dospeláci. Aj vo februári vychádza množstvo krásnych detských knižiek a v obľúbenej edícii STONOŽKA pribudlo niekoľko, ktoré rozhodne stoja za prečítanie. Také, ktoré nielen poučia, niečo sa z nich dozvedia, ale aj ich zabavia, prinesú im dobrodružstvo a zaujímavých hrdinov.

Nech sa páči, inšpirujte sa.

Cvakofuč a úlet do krajiny protinožcov

Väčšina detí by dala čokoľvek, keby mohla cestovať v čase. A možno aj mnohí dospelí. Veď predstavte si, že máte zázračnú mašinku, ktorá vás ihneď premiestni na nevídané miesta. A presne takú majú hlavní hrdinovia Filip so Šimonom v knihe Cvakofuč a úlet do krajiny protinožcov.
Autorkou je Slovenka Iveta Kesnerová, rodáčka z východného Slovenska. Pred pár rokmi jej vyšla kniha deň, keď som zmenil svet a odborná porota Bibiany a Slovenskej sekcie IBBY  ju ocenila ako Najkrajšiu detskú knihu jesene 2018.

Podobné ambície má aj táto novinka Cvakofuč. Je to teda prístroj, ktorý je súčasťou fantastického dedičstva po Filipovom dedovi, vychýrenom vynálezcovi.
Filip a Šimon sú dvaja chlapci, ktorí chodia do školy v úplne obyčajnej slovenskej dedine. Filip je blázon do vynálezov a zároveň školský rebel. Šimon je telom i dušou botanik a tak trochu školský čudák.
Chalani sa dostanú do austrálskeho Sydney, k Veľkej koralovej bariére, poplavia sa mokraďou Yellow Water. No vynálezy Filipovho deda nedajú spávať všelijakým darebákom, a tak si chlapci pri potulkách po svete musia dávať pozor nielen na krvilačné krokodíly v Národnom parku Kakadu, ale aj na niečo oveľa horšie a to ľudskú chamtivosť.

Cvakofuc

Zdroj: bux.sk

Ako dedko Blcha objavil južný pól

Krásny príbeh pre deti od štyroch rokov o malej blche a veľkom dobrodružstve. Dedko Blcha rozpráva napínavý príbeh prvej expedície na južný pól. Do Antarktídy sa plaví spolu s posádkou na obrovskom ľadoborci, zažije mrazivú zimu, polárnu noc a vybuduje v Zátoke veľrýb základňu. Na jar sa konečne bádatelia vydajú na dlhú cestu k pólu. Všetci sa tešia, ale ozajstnú radosť pocíti dedko Blcha, až keď tam spolu s Amundsenom zapichne do ľadu nórsku zástavu...

Príbeh je veľmi originálny, pretože opísala atmosféru výpravy nie očami ľudí, ale očami malej blchy, ktorá sa jej zúčastní ukrytá v kožušine polárneho psa. „Už od začiatku ma zaujal originálny nápad autorky a ilustrátorky v jednej osobe. Stavila na detskú zvedavosť, na ich schopnosť rýchlo sa učiť a vyjadrila istotu, že predškoláci si vedia veľmi dobre poradiť s podobným obsahom, s ktorým by sa inak stretli asi až neskôr. Knižka tak rozvíja aj kreativitu a zabáva,“ tvrdí prekladateľka knižky Ako dedko Blcha objavil južný pól Zuzana Dodoková.

Ako dedko Blcha objavil juzny pol

Zdroj: bux.sk

Žofka z Mačacej ulice 4: V zime

„Ahojte! To som zasa ja, Žofka z Mačacej ulice. Nezabudla som na vás a dúfam, že ani vy ma mňa. Máte radi zimu? Prináša úžasné prekvapenia! Napríklad inovať na všetkých konárikoch, steblách trávy aj na mačacej toalete. Záhradu zmení na rozprávkovú krajinu, naozaj! A kto vlastne povedal, že v decembri sa nedá vyliezť na obľúbený strom a sedieť si tam so zošitom v ruke? Zo zimnej jablone vyzerá svet úplne inak.“
Žofka z Mačacej ulice je vtipná séria o trampotách vynaliezavej a odvážnej Žofky a jej bláznivej rodinky. Séria pre deti od 8 rokov a v štvrtej časti čaká malých čitateľov niekoľko zimných prekvapení: spoznáme dedka Dionýza aj mačacieho aristokrata Diogena, ktorý býva v sude. Dozvieme sa recept na vianočnú medovníkovú polievku s MYŠACOU AROTOMOU a zistíme, ako sa z Vrčule stal vianočný stromček a aké vianočné posolstvo má priniesť svetu Poseidón z akvária.

Zofka v zime

Zdroj: bux.sk

Prieskumníci prírody – Počasie a Lesy

Stonožka – kamoška vašich detí priniesla ďalšie dve knižky v sérii Prieskumníci prírody. Vlani to bola Nočná obloha a Hmyz a pavúky. Teraz pribudli dve nové, ktoré opäť ponúkajú množstvo faktov, zaujímavostí a pikošiek, a to veľmi príjemnou formou, s peknými a výstižnými ilustráciami. Sú to knižky pre deti od 6 rokov.

Jednou z noviniek sú Lesy, vyše 60 strán, na ktorých sa poprechádzate po lesoch, uvidíte, čo tam rastie, a aké zvieratá tam žijú. Ako sa vhodne obliecť, ako vyzerajú označené chodníky. Samozrejme rozdelenie na druhy lesov a ich podoby. Zahráte sa na lesných detektívov a zistíte ako vlastne vzniká les.
Štvrtá knižka sa volá Počasie. Skvele popisuje rôzne typy počasia, ako vzniká búrka, dúha, alebo aká je stupnica sily vetra. Naučíte sa rozlišovať oblaky, ktoré predpovedajú dážď alebo príjemné slnečné počasie. A okrem tých informácií tam nájdete aj tipy, ako si zostrojiť domáci barometer, zrážkomer a ako urobiť test na kyslý dážď.

 

Lesy

Zdroj: bux.sk

Balkón

Nádherná knižka pre deti od štyroch rokov, ale aj pre ich rodičov. Očarujúca obrázková kniha z vydavateľstva Ikar Balkón o sile prírody spájať ľudí, ktorú nám prináša svetovo uznávaná ilustrátorka Melissa Castrillón. Magický a inšpiratívny príbeh takmer bez slov o tom, ako záhrada jedného dievčatka dokáže zmeniť nielen jeho život, ale aj životy ľudí v jeho okolí.

Keď sa malé dievčatko presťahuje do mesta, vezme si aj svoje krásne rastliny. Tie spolu s ňou zo dňa na deň rastú a rozkvitajú. Jej balkón sa stane malou oázou, ktorá priláka rôzne zvieratá. Mení nielen jej svet, ale aj svet navôkol, vďaka čomu si nájde nového priateľa a spojí blízku komunitu. Otvorené a odhodlané srdce jej umožní spoznávať nové možnosti a vybudovať si nový, zelený svet.

Balkon

Zdroj: bux.sk

Miška a jej malí pacienti: Príručka

Slovenské deti si zamilovali sériu Miška a jej malí pacienti. A najmä tie, ktoré milujú zvieratká. V sérii už vyšlo 5 knižiek: v prvej sme sa zoznámili s veterinárkou z Lipovej ulice, potom to boli Nečakaní hostia, Zmoknutý pacient, Rozkošný utečenec a Výlet na chalupu.

Teraz vyšla knižka Príručka mladého veterinára. Malí fanúšikovia Mišky a jej psíka Popíka v nej nájdu veľa cenných rád a zábavných aktivít. Dozvedia sa, ako sa starať o zvieratá a čím ich kŕmiť, ale aj čoho sa boja a čo majú rady. Spolu s Miškou môžu kresliť, dopĺňať a lepiť.

Miska a jej pacienti prirucka

Zdroj: bux.sk

Milan Buno, knižný publicista

Napíšte komentár