26. 04. 2024 Jaroslava 16°C Skoro jasno

Zapojte sa do elektronického sčítania obyvateľov 2021!

Autor: Claudinka, Foto: SOBD 2021
SODB 2021

Zdroj: scitanie.sk

Sčítanie obyvateľov, domov a bytov je jedno z najvýznamnejších štatistických zisťovaní nielen u nás, ale i vo svete. Sčítanie je obsahovo najrozsiahlejšie štatistické zisťovanie s najdlhšou históriou, ktoré v Slovenskej republike upravuje osobitný zákon. Svojou prípravou a realizáciou patrí k najnáročnejším štatistickým zisťovaniam.

Elektronické sčítanie obyvateľov Slovenskej republiky sa uskutoční v plánovanom termíne od 15. 2. 2021 do 31. 3. 2021. Sčítanie obyvateľov bude plne elektronické, absolútne bezpečné a pohodlné. Obyvatelia sa sčítajú sami, v pohodlí domova a bezpečne, prostredníctvom elektronického formulára.

Obyvateľ sa tento rok elektronicky sčíta sám.

Deti do 18 rokov sčítajú rodičia alebo ich zákonný zástupca, pri prihlásení do formulára sa zadáva rodné číslo dieťaťa. Pomôžte so sčítaním sa svojim príbuzným alebo blízkym, ktorí si nevedia poradiť s elektronickým sčítaním, ak Vás o to požiadajú.

Ako sa sčítať?

Sčítanie obyvateľov sa uskutoční v období od 15. februára 2021 do 31. marca 2021 počas 6 kalendárnych týždňov. Sčítava sa každý, kto má v Slovenskej republike trvalý, prechodný, tolerovaný  alebo obvyklý pobyt. Údaje, ktoré obyvateľ počas sčítania do formulára uvedie sa vzťahujú k rozhodujúcemu okamihu sčítania, teda k 1. januáru 2021. Formulár nájdete na www.scitanie.sk.

Pripravte si otázky na odpovede typu:
- číslo Vášho bytu,
- v ktorom roku ste uzavreli súčasné alebo posledné manželstvo,
- aká je adresa miesta výkonu Vášho zamestnania,
- v akej časovej periodicite dochádzate do zamestnania alebo do školy..

Čo nám sčítanie môže priniesť?

Sčítanie obyvateľov, domov a bytov ako jediné zisťovanie umožňuje zapojenie všetkých obyvateľov SR. Sčítanie prinesie nenahraditeľné informácie o stave spoločnosti, o jej demografických, sociálno- ekonomických a kultúrnych štruktúrach, o domácnostiach obyvateľov a ich bývaní. Mnohé zo zisťovaných údajov v sčítaní obyvateľov, domov a bytov sú jedinečné a nie je možné ich v rovnakom rozsahu získať z iných zdrojov.

V čom je sčítanie tento rok iné?

  • Prvýkrát sa domy a byty sčítajú prostredníctvom obcí
    Sčítanie domov a bytov vykoná obec alebo mestská časť bez účasti obyvateľov, zisťujú sa údaje ako forma vlastníctva bytu, polohy bytu v dome, podlahová plocha bytu, počet obytných miestností v byte, typ kúrenia, zdroj energie používaný na vykurovanie.
  • Prvýkrát budú využité existujúce registre
  • Výlučne elektronicky

  • Znížená záťaž obyvateľov
    Obyvateľ sa nebude podieľať na sčítaní domov a bytov. Obyvateľ sa zúčastňuje iba sčítania obyvateľov, pričom bude mať možnosť sčítať sa kdekoľvek, z akéhokoľvek zariadenia s pripojením na internet prostredníctvom viacerých kanálov, ktoré budú k dispozícii. Obyvateľ zodpovedá na otázky cez formulár na sčítanie obyvateľov, ktorý v porovnaní s predchádzajúcimi sčítaniami obsahuje menej otázok.
  • Najjednoduchšie a najkomplexnejšie sčítanie

  • Jedinečné údaje zo sčítania 2021

Vedeli ste, že...

  • SODB je najrozsiahlejším a najnáročnejším štatistickým zisťovaním na Slovensku s viac ako 100-ročnou tradíciou. Koná sa každých 10 rokov.
  • Štatistický úrad SR začal s koncepčnou prípravou SODB 2021 v decembri 2014 zriadením Pracovnej skupiny na prípravu SODB 2021.
  • Do verejnej súťaže na vytvorenie loga SODB 2021 sa v období od júna do augusta 2019 zapojilo celkovo 75 návrhov, podmienky súťaže splnilo 63 návrhov.
  • SODB 2021 je prvým integrovaným sčítaním a prvým plne elektronickým sčítaním v SR.
  • Sčítací formulár na sčítanie domov a bytov obsahuje 18 otázok.

 

Napíšte komentár