25. 04. 2024 Marek 13°C Polooblačno

Hrad Jasenov

Autor: Zuzka
Adresa:Obec Jasenov Telefón:- www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Východne od obce Jasenov sa na vrchu v horskom prostredí nachádzajú zvyšky múrov hradu, zvaného Jasenov. Hrad vznikol pravdepodobne po vpáde Tatárov v 13. storočí. Drugetovci, pôvodne taliansky rod, sa stali majiteľmi tunajšieho hradu po bitke pri Rozhanovciach po roku 1312. Hrad im patril až do 17. storočia. Hrad Jasenov dostal názov prevzatím názvu dediny Jasenov v chotári ktorej ho postavili. 

Hrad má aj svoju temnú minulosť. V 16. storočí za Gabriela Drugeta sa tu razili falošné peniazeNa začiatku sa pri výrobe používali cenné kovy, no neskôr menej hodnotné. Možno preto vedúceho majstra peňazokazeckej dielne, Mikuláša, odhalili a za túto činnosť neskôr v Prešove popravili.

Ďalšou zaujímavosťou je tajná chodba vytesaná do skaly pod hradom. Chodba je dlhá asi 15 m a po dvoch miernych zákrutách sa stáča kolmo hore na povrch, kde po 2 metroch končí. 

Od roku 2011 prebieha rekonštrukcia a záchrana hradu obcou Jasenov v spolupráci s občianskym Združením na záchranu Jasenovského hradu.

TRASA

  • Z Jasenova po modrej značke -  Vľavo strmo cez les, trasa je kratšia, ale strmšia ako pri žltej  značke. Výstup trvá 30 - 40 min.
  • Z Jasenova po žltej značke -  prevýšenie je rovnaké ako u modrej, ale výstup je miernejší, kedže prevýšenie je rozdelené na dlhší úsek. Výstup trvá rovnako 30 - 40 min. Táto trasa je vhodnejšia s deťmi.

 Pri hrade je k dispozícii drevený prístrešok s lavičkami.

Napíšte komentár