02. 05. 2024 Žigmunt 25°C Jasno

Ako prežiť doma s deťmi a nezblázniť sa?

Autor: MS
shutterstock 318712976

Zdroj: shutterstock.com

Korona obdobie už trvá dlhšie ako sa zdalo a navyše je lock down, deti sú stále doma, priateľov, či rodičov počujeme len cez telefón, všetok čas trávime len s deťmi... Toto všetko sa odzrkadľuje na našej psychike. Je to nápor, ktorý každý z nás zvláda podľa svojich možností. Sú veci, ktoré musíme riešiť ako rodičia, zamestnanci či majitelia firiem, manželia, synovia či dcéry. Na každého táto situácia doľahla inak a ak sa nezastavíme a nenaučíme relaxovať - vypustiť paru, môžu sa veci skomplikovať a vymknúť spod kontroly.

Duševné zdravie v poslednom období naberá nový rozmer, počet ľudí s depresiami či úzkosťami narastá, a to nie len medzi dospelými. Preto netreba podceňovať príznaky ako nechutenstvo, nespavosť, bolesti hlavy, trvalejší pocit smútku či strachu.

Ako sa teda udržať pri zmysloch a nezblázniť sa?

Vytvorte si režim dňa

To, že jedenkrát vybehnete von, a tiež s deťmi, je veľmi málo na to, aby ste načerpali energiu a zrelaxovali. Počas dňa by to mali byť častejšie a menšie aktivity, ktoré vykonáte pomedzi hlavné záťažové činnosti a robia vám radosť či prinášajú uvoľnenie. Váš deň, ako aj deň detí, by mal pokrývať najdôležitejšie potreby ako:

  • práca / škola - telefonáty s kolegami, riešenie úloh, samovzdelávanie,
  • socializácia  - videohovor s kolegami, priateľmi, rodičmi
  • pohyb / šport - cvičenie, prechádzka, tanec, beh
  • relax - čítanie knihy, dobrý film, pečenie, maľovanie, štrikovanie alebo iné hobby

Začnite cvičiť

shutterstock 112422368

Zdroj: shutterstock.com

Každý deň je pomaly rovnaký, už ani neviete či je pondelok či streda, všetko sa ztiera. Preto je dôležité zastaviť sa, utriediť myšlienky a stráviť čas iba sám/a so sebou, hoci by to znamenalo, že ste len zavretý vo vedľajšej izbe. A šport vám dokonale rozprúdi myšlienky, nakoľko sa budete sústrediť na úplne iný hlas vo vašej hlave, ktorý vám bude hovoriť veci ako "To dáš, to dáš, ešte jednu minútu a už je koniec" "Už len pár opakovaní a už si tam" atď.

Nikdy ste moc necvičili? Nevadí, stačí si dať hoci len osobnú výzvu, že denne spravím 500 drepov, alebo vydržím v pozícii plank viac ako 1,5 minúty. Na nete je veľa videí, ktoré vás naučia ako začať s jógou, ako sa naučiť robiť stojku, alebo začať behať. Čokoľvek z toho si vyberiete je na vás, na vašej osobnej výzve, či to dáte, alebo dokonca prekonáte. Zábava začne, keď sa do vašej výzvy zapojí aj partner, alebo priatelia a začnete navzájom súťažiť a informovať sa o svojich pokrokoch. Možno práve teraz je to obdobie, kedy objavíte v sebe nové zručnosti a schopnosti, ktoré vás nasmerujú na novú cestu.

Viac čítajte

shutterstock 1423231466

Zdroj: shutterstock.com

Popri deťoch a iných povinnostiach sme mnohé už dávno v ruke nedržali okrem detskej knihy aj inú knihu - pre dospelých, ktorá nás privedie do novej doby, inej dimenzie, prevedie novým príbehom... Je to relax, ku ktorému by sme sa mali vrátiť. Jednak si tým rozšírime svoje obzory a pri spoločenskej debate budeme mať nový námet na rozhovor, pôjdeme svojim deťom príkladom, a keď uvidia čítať nás, ľahšie samy siahnu po knižke.

Stačí nakuknúť do skupín na Facebooku, kde sú dlhodobí čitatelia a nájsť si medzi odporúčaniami knihu, ktorá vás zaujme a začať čítať. 

Starajte sa o svoj vzhľad

54061249 ml

Zdroj: 123rf.com

Som stále doma, nikam nechodím, tak na čo sa budem česať, farbiť či maľovať si nechty, keď ma aj tak nik nevidí? A páčite sa samy sebe, keď sa vidíte v zrkadle? Ak áno, tak je všetko v poriadku, ale ak nie, tak s tým treba niečo robiť. Človek vyzerá tak, ako sa cíti. Stačí si kúpiť hoci aj pekné nové tepláky, namiesto vyťahaného trička dať mikinu, pomádu na pery, upraviť obočie a vlasy, dať masku na tvár či voňavú vaňu a človek sa cíti ako vymenený. Doprajte si takýto "udržbový" wellness deň vo vašej kúpeľni a vyjdite z nej ako úplne nová žena :) 

Obmedzte zlé navyky

shutterstock 566045854

Zdroj: shutterstock.com

Áno, áno v tejto vypätej dobe nie je nič ľahšie, ako si po celom namáhavom dni naliať víno a ukľudniť nervy. Každý deň sa pomaly tešíme, kedy sa deň prehupne do poobedia a budeme si môcť sadnúť k telke s pohárom v ruke. Myslím, že takto teraz funguje veľa rodičov. Keď sa nad tým zamyslíme, je to správne? Nebudujeme si tak pomaly závislosť, ktorú neskôr nemusíme zvládnuť? Je dobre, ak nás takto vidia aj naše deti? Čo tak zachovať denný rituál, ale miesto vína si naliať kávu, zaviesť anglický čaj o piatej alebo si spraviť limonádu? Víno či iný drink obmedzme napríklad iba na víkend, nech po korone nie sú z nás alkoholici :)

Zdolajte kopec

shutterstock 1643304511

Zdroj: shutterstock.com

Pobyt na čerstvom vzduchu urobí celej rodine dobre. Deti potrebujú "výbeh" a nie je nad červené vyštípané líca a vysmiate tváre. Aj nám dospelým dobre padne roztiahnuť pľúca a okysličiť mozog, získať nové podnety. Turistika v tomto období je veľmi krásna a pohladí srdce aj dušu. Zdolanie kopca či pohľad z výšky nám pomôže uvedomiť si, že každý problém - kopec sa dá zdolať, či prekonať a pomôže nám zahnať zlé myšlienky, získať nadhľad či nový pohľad na problém.

Obmedzte sociálne média a správy

shutterstock 1338055436

Zdroj: shutterstock.com

Samé negatívne správy, hádky politikov, informácie kto, kde zomrel či mal nehodu, neprospievajú nikomu. Všetci čakáme na dobré správy, preto sa prepnime do módu, kedy sa odstrihnime od všetkých negatívnych vplyvov či negatívnych priateľov a začneme vyhľadávať skôr pozitívne podnety a správy. Zapnite si prírodopisné programy o prírode či zvieratách, alebo počúvajte dobrú hudbu, ktorá vás pozitívne naladí, či roztancuje. Obmedzte sledovanie sociálnych sietí, správ či online médií na minimum a vytvorte si svoju vlastnú šťastnú bublinu, kde robíte len to čo máte radi - veľa tancujete, smejete sa, hráte sa spoločenské hry a chodíte na prechádzky. Zmeňte to, čo dokážete ovplyvniť a zmeniť hneď, aby ste sa cítili lepšie a šťastnejšie. Voľba je na vás.

Neponocujte

father 22194 1280

Zdroj: pixabay.com

Povinností je veľa, nápor v práci, potom kolotoč doma - škola, úlohy, varenie pre deti, pranie, žehlenie skrátka domácnosť...Veľa vecí sa snažíme dohnať večer, keď deti zaspia, čo nám tiež vôbec neprospieva. Sme unavení, nevyspatí, podráždení...Tu opäť pomôže režim dňa a jeho dodržiavanie. Stanovte si presný čas, kedy pôjdete večer spať a kedy budete ráno vstávať. Váš spánok by mal trvať cca 6-8 hodín. 

Nezabúdajte na partnera

shutterstock 547145971

Zdroj: shutterstock.com

Sme chtiac-nechtiac nutení nastaviť nášmu vzťahu zrkadlo. Kedysi sme trávili spoločne menej času, nakoľko bol každý vo svojej práci, deti v škole či škôlke. Teraz sme zavretí spolu doma a zisťujeme, že nie všetky vlastnosti toho druhého sa nám páčia, vychádzajú na povrch veci, ktoré sa odhalia iba vtedy, keď sme pod tlakom a ani sami sa v tomto svetle nespoznávame. Niektorých toto obdobie zblíži ešte viac, niekde sa priepasť zas prehlbuje, iní zas začínajú pociťovať ponorku a každý si ako keby žije svoj život vedľa toho druhého, no netrávia ho už spolu ako partneri. Niektoré veci sa už zachraňovať nedajú, ale niektoré treba vedome rozvíjať a starať sa o ne. Nájdite si čas na rozhovor, partnerskú masáž, ak ste vonku, bláznite sa ako keby ste boli aj vy deti. Ak vám to vek detí dovoľuje, choďte na prechádzku sami dvaja...Skrátka buďte spolu aj ako partneri, nie len ako rodičia. 

Vytvorte si nové koníčky

shutterstock 380953366

Zdroj: shutterstock.com

Nedokážete len tak ukľudniť myšlienky meditáciou, stále máte nutkavý pocit niečo robiť, lebo skrátka nie ste ten typ, čo len tak sedí na gauči? Skúste objaviť relax v podobe starého dobrého štrikovania a háčkovania, vyšívania či maľovania. Môžete do toho zapojiť aj deti, ktoré sa rady naučia niektorú z ručných prác. Zamestnáte tak ruky aj myseľ a navyše vás na konci poteší výsledok vašej tvorby v podobe šálu, dečky, čiapky či obrazu. Je to aktívny relax, ktorí odporúčajú aj psychológovia, nakoľko odbúrava stres a je to aj dobrá prevencia pred ochoreniami mozgu.

Ak máte pocit, že to všetko ste už skúsili, no bez výsledku a váš psychický stav sa zhoršuje, nehanbite sa vyhľadať aj odbornú pomoc. Nie ste v tom sami. Obráťte sa na linku dôvery Nezábudka https://linkanezabudka.sk/

Napíšte komentár