19. 04. 2024 Jela 12°C Prehánky

Chalúpka deduška Večerníčka

Autor: Zuzka
Adresa:V blízkosti Obecného úradu Nová Sedlica Telefón:- www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Domček deduška Večerníčka naozaj existuje. Nájdete ho v najvýchodnejšej obci Slovenska a to v  Novej Sedlici. Ľudový domček má rozlohu viac ako 37 štvorcových metrov a bol postavený v prvej polovici 20. storočia. Od roku 1987 je národnou kultúrnou pamiatkou.  

 

Kvôli svojej podobe s ikonickým domčekom z večeníčkovej znelky sa hrdí titulom Chalúpka deduška Večerníčka. 

V rokoch 1994 až 1996 prešiel dom rekonštrukciou. Avšak bývalá majiteľka sa odsťahovala a chalúpka  začala chátrať. RTVS domček, ktorý pripomína známu chalúpku z rozprávky zrekonštruovala  a premiestnila na miesto, kde bude pre turistov dostupnejší. Neskôr v ňom plánuje zriadiť stálu expozíciu depozitára detských programov.

Pri chalúpke sa môžete s deťmi odfotiť, oddýchnuť si na Horno-Zemplínskej lavočke lásky. Za domčekom sa nachádza maketa dreveného kostolíka. 

Okolie

Priamo zo Sedlice môžete abolvovať rôzne túry do okolia.
Túru, ktorú zvládnu aj menšie deti je túra na Lúku Medovej baby.  Prístup po značkovanom turistickom chodníku z Novej Sedlice cca 6,5 km. Ide sa po asfaltke, ale popri potôčiku a lese.

Na lúke sa nachádza socha ženy – Medovej baby, ktorá má v ýšku 7m a znázorňuje Žofiu Maťašovskú,  včelárku,ktorá svoj život zasvätila včelárstvu. Preslávila sa kvalitným horským medom a jej produkty odoberali aj pernikárne v Pardubiciach či čokoládovne v nemeckom Kolíne. Starala až o 80 úľov.

 

 

 

 

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Domi 26.12.2020, 17:47

    Rekonštrukcia rozhodne stála zato. Domček je krásny

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár