29. 03. 2024 Miroslav 23°C Skoro jasno

Tipy na husté krémové polievky, ktoré zasýtia, zahrejú aj vyliečia

Autor: Maria Bodnarova
soup 4171454 1920

Zdroj: Pixabay

Teplé polievky sú obzvlášť s príchodom chladnejších dní doslova balzamom na telo. Došli ste uzimení z prechádzky či unavení z práce? Hustá krémová polievka vás nielen zasýti, ale aj zohreje. Môžete si ju dopriať na obed i večeru, alebo aj kedykoľvek počas dňa. Naviac obsahuje množstvo vitamínov a minerálov mimoriadne dôležitých v zimnom období. 

Prinášame vám niekoľko tipov na naše najobľúbenejšie. :) Vyskúšajte. Dobrú chuť!


Hrášková

pea soup 2786133 1920

Zdroj: Pixabay

Nadrobno nakrájanú cibuľu speníme na masle, pridáme 500 g hrášku, zalejeme 1 litrom vody alebo vývaru a varíme, kým hrášok zmäkne. Rozmixujeme ponorným mixérom, pridáme soľ a korenie podľa chuti, 1,5 dl smotany na varenie, necháme zovrieť, odstavíme a podávame. 


Tekvicová

pexels nataliya vaitkevich 5605535

Zdroj: Pexels

Očistíme a na kocky nakrájame 1 kg tekvice, 3 mrkvy, 2 zemiaky a 1 červenú cibuľu. Na masle speníme cibuľu, pridáme zvyšnú zeleninu, chvíľu opražíme, zalejeme 1 litrom vody alebo vývaru a varíme, kým zelenina zmäkne. Ochutíme soľou a korením podľa chuti. Rozmixujeme dohladka, pridáme 2 dl smotany na varenie a 1 PL citrónovej šťavy. Privedieme do varu, odstavíme a podávame s opraženými tekvicovými jadierkami.


Paradajková

plant restaurant cup bowl dish meal 613140 pxhere.com

Zdroj: pxhere.com

Dve červené cibule osmažíme na masle, podlejeme pol litrom lúpaných paradajok a pol litrom vody alebo vývaru. Osolíme, okoreníme, rozmixujeme dohladka, pridáme čerstvé oregano a bazalku a podávame.


Mrkvová

warm orange dish food produce vegetable 1197347 pxhere.com

Zdroj: pxhere.com

1 cibuľu a 6 väčších mrkiev očistíme, nakrájame a dáme speniť do hrnca na maslo. Pridáme asi 1 cm ksok nakrájaného zázvoru, šťavu z 1 pomaranča, podlejeme 1 litrom vody alebo vývaru, osolíme, ochutíme korením podľa chuti a varíme domäkka. Na záver zjemníme 1 dl šľahačky, necháme prevrieť, rozmixujeme a podávame.


Brokolicová

soup 2897649 1920

Zdroj: Pixabay

Na masle speníme 1 cibuľu, pridáme nakrájané hlúbiky z brokolice a polovicu ružičiek, 2 očistené a nakrájané zemiaky, chvíľu opražíme, potom podlejeme 1 litrom vody alebo vývaru a varíme domäkka. Osolíme, okoreníme, pridáme 2 dl smotany na varenie, rozmixujeme, necháme prevrieť a odstavíme. Podávame s krutónmi. 


Krémová cesnačka

soup 1348516 1920

Zdroj: Pixabay

1 cibuľu očistíme, nakrájame, speníme na masle, 10 pretlačených strúčikov cesnaku, 4 veľké očistené zemiaky nakrájané na kocky, podlejeme 1 litrom vývaru a varíme, kým zemiaky zmäknú. Rozmixujeme dohladka, ochutíme soľou a korením, pridáme 200 ml smotany na varenie, necháme zovrieť, odstavíme. Podávame s opraženým chlebom alebo v bochníku. 


Zemiaková kyslá

soup 5690853 1920

Zdroj: Pixabay

6 veľkých zemiakov očistíme, nakrájame na kocky, zalejeme vodou asi 3 cm nad povrch zemiakov, osolíme, pridáme mletú červenú papriku a mleté čierne korenie, bobkový list a 1 celú cibuľu a dáme variť. Kým sa zemiaky varia, rozmiešame v miske 1 kyslú smotanu s 1 dl horúcej vody a 1,5 lyžicou hladkej múky dohladka. Keď sú zemiaky mäkké, vyberieme z polievky bobkový list aj cibuľu a prilejeme smotanovú zmes. Varíme do zhustnutia a hneď odstavíme. Podľa chuti môžete pridať aj kôpor, prípadne varené hríby.


Špenátová

easter 2206609 1920

Zdroj: Pixabay

Na masle osmahneme 1 cibuľu, 2 pretlačené strúčiky cesnaku a 2 zemiaky. Pridáme 500 g špenátu, podlejeme 800 ml vývaru alebo vody, ochutíme soľou a korením a uvaríme domäkka. Rozmixujeme, pridáme 1,5 dl šľahačkovej smotany, necháme zovrieť a podávame. 


Šošovicová

pexels alleksana 4451869

Zdroj: Pexels

Ak ste ešte neochutnali červenú šošovicu, teraz máte najlepšiu príležitosť. :) Na lyžici masla speníme 1 červenú cibuľu, pridáme 3 očistené a nakrájané mrkvy, 1 očistený a nakrájaný zemiak, osolíme, okoreníme podľa chuti a podlejeme 1,5 litrom vody alebo vývaru. Keď polievka zovrie, pridáme 1 hrnček červenej šošovice a všetko uvaríme domäkka. Rozmixujeme tyčovým mixérom. Podávame ozdobenú bylinkami.


Cuketová

plant fruit dish meal food produce 723075 pxhere.com

Zdroj: pxhere.com

 Do hrnca dáme lyžicu masla, na ktorom krátko opražíme 1 nakrájanú cibuľu a 2 nadrobno nakrájané strúčiky cesnaku. Pridáme na kocky nakrájané 3 mladé cukety (pokojne aj so šupkou), podlejeme 1,5 litrom vody alebo vývaru, pridáme soľ a korenie a varíme, kým cuketa zmäkne. Rozmixujeme tyčovým mixérom, pridáme 2 dl smotany na varenie, necháme zovrieť a podávame posypanú bylinkami a opraženými píniovými orieškami. 


Hríbová

pexels anna pyshniuk 4103375

Zdroj: Pexels

100 g sušených hríbov uvaríme asi 15 minút v 3 dl vody domäkka. Nezlievame! V hrnci osmažíme na masle 1 nakrájanú cibuľu a 1 nadrobno nakrájaný strúčik cesnaku, 4 nakrájané väčšie zemiaky, podlejeme asi 7 dl vody, osolíme, okoreníme a uvaríme domäkka. Rozmixujeme, prilejeme hríby aj s vodou, v ktorej sa varili, pridáme bobkový list, 2 dl smotany na varenie a necháme len zovrieť. 


Krémová zeleninová

pexels jess vide 5507642

Zdroj: Pexels

V hrnci osmažíme na oleji nakrájanú 1 cibuľu a 1 strúčik cesnaku, pridáme nakrájanú zeleninu - 3 mrkvy, 1 mladú cuketu, 1 kaleráb, 3 zemiaky a môžeme pridať aj pár ružičiek karfiolu. Podlejeme 1 litrom vývaru, osolíme, pridáme korenie, uvaríme, rozmixujeme, zjemníme 2 dl smotany na varenie, necháme asi 1 minútu prevrieť a podávame.  


Cícerová

pexels rachel claire 5865282

Zdroj: Pexels

1 cibuľu nakrájame a speníme na oleji v hrnci, pridáme 3 očistené nakrájané zemiaky a 800 g scedeného cíceru z plechovky, soľ, korenie a zalejeme 1 litrom vývaru alebo vody. Varíme, kým zelenina zmäkne. Všetko zmixujeme a pridáme 200 ml smotany na varenie. Necháme prevrieť, odstavíme a podávame s opraženou cibuľkou. 


BONUS: Nezabudnite na kvalitný vývar!

pexels shameel mukkath 5175540

Zdroj: Pexels

Mäso s kosťou dáme obvariť do vriacej vody asi na 10 minút, opláchneme studenou vodou a dáme variť do veľkého hrnca so studenou vodou. Pridáme zeleninu podľa chuti. Ja používam do 7 litrového hrnca asi 700 g mäsa, 3 väčšie mrkvy, 1 petržlen, viazaničku petržlenovej vňate, 1 cibuľu, 1 strúčik cesnaku, asi 200g zeleru, pol menšieho kalerábu, polovicu póru a tretinu zelenej papriky. Ak mám, dám aj kúsok cukety alebo cuketové zrniečka a medvedí cesnak. Pridám soľ a korenie podľa chuti (mletú červenú papriku, guličky celého čierneho a nového korenia, rascu, kurkumu). Vývar varíme vždy pomaly, na miernom ohni, aspoň 5 hodín. 

 

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Melany 21.11.2020, 08:28

    Mňam určite vyskúšame!

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár