19. 03. 2024 Jozef 11°C Skoro jasno

Doplatky za lieky pre deti do 6 rokov sa zrušia a obedy zadarmo nahradí zvýšenie daňového bonusu

Autor: MS, V spolupráci
71159064 m

Zdroj: shutterstock.com

Dnes si niečo viac napíšeme o nových štátnych opatreniach, ktoré by mali pomôcť rodinám s deťmi a sú momentálne ešte v pripomienkovom konaní. Ak by však prešiel návrh zákona parlamentom a podpíše ho pani prezidentka, od 1.januára 2021 si už za lieky pre deti do 6 rokov nebudete doplácať tak ako dnes a tiež sa zrušia obedy zadarmo, ktoré nahradí zvýšenie daňového bonusu na dieťa.

Čo by mala priniesť táto novinka pre nás - rodičov? 

Zrušenie doplatkov za lieky  

Kto má doma deti, či už malé alebo veľké, dobre vie, že po návšteve lekára viackrát putujú kroky rodičov rovno do lekárne, kde minú nemalé peniaze.

Momentálne je to tak, že platia tzv. ochranné limity. To znamená, že zdravotná poisťovňa za predpísaný liek (pozor, nie liek voľnopredajný), predpísané dietetické potraviny či zdravotné pomôcky, raz za štvrťrok vracia peniaze, ktoré v lekárni zaplatíte nad rámec stanoveného ochranného limitu. Tento ochranný limit je dnes 10 EUR pri dieťati mladšom ako 6 rokov, prípadne 0 EUR, ak je dieťa mladšie ako 6 rokov, a ktoré je držiteľom preukazu ZŤP. 

Pozitívna správa je, že sa pravdepodobne zruší aj tento ochranný limit a doplatky za lieky, zdravotnícke pomôcky a dietetické potraviny bude nulový. Dávajte však pozor, musí sa jednať o lieky na lekársky predpis alebo na pomôcky na lekársky poukaz.

Nulový doplatok sa bude vzťahovať na deti do 6 rokov veku, dôchodcov a osoby s ťažkým zdravotným postihnutím.

Viete o tom, že budúce mamičky si od nového roku tiež pravdepodobne prilepšia? Čítajte aj náš príspevok v článku: Nová nemocenská dávka pre budúce mamičky - tehotenské a tehotenské štipendium

Koniec obedov zadarmo

Takzvané obedy zadarmo, alebo lepšie povedané dotované obedy v materských a základných školách, sa od začiatku budúceho roka zrušia a nahradí ich dvojnásobný daňový bonus pre deti od 6 do 15 rokov.

Momentálne štát plošne dotuje každý obed pre dieťa navštevujúce posledný ročník materskej školy (predškoláci) a základnej školy sumou 1,20 EUR. Podmienkou však je aj to, že sa dieťa zúčastnilo výchovno- vzdelávacej činnosti.Táto dotácia je určená len na nákup potravín, nie však na réžiu, a preto rodičia na obedy pre dieťa musia doplatiť. 

Po novom sa obedy zadarmo nahradia zvýšeným daňovým bonusom na dieťa vo veku od 6 do 15 rokov a dotované obedy bude štát dotovať len deťom v hmotnej núdzi vo výške 1,30 EUR (teda sa zvýši o 10 centov oproti terajším 1,20 EUR). Obedy za symbolický cent ostanú pre deti nezamestnaných rodičov a detí zo sociálne slabších rodín.

Zdvojnásobený daňový bonus

V súčasnosti je daňový bonus vo výške 23,22 EUR, ak je dieťa staršie ako 6 rokov veku. Dvojnásobný daňový bonus platí už dnes, avšak len pri deťoch do 6 rokov veku a predstavuje sumu 46,44 EUR.  

Od nového roku 2021, pravdepodobne bude tento dvojnásobný daňový bonus (teda suma 46,44 EUR) nielen pri deťoch do 6 rokov veku, ale až do veku 15. Pozor však, nárok na daňový bonus majú len pracujúci rodičia.

Nechajme sa teda prekvapiť, či tieto opatrenia skutočne vstúpia to platnosti, zatiaľ sú len v štádiu rokovaní.

>> Všetky články z rubriky Právna poradňa 

vizitka

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Patrícia 16.10.2020, 12:12

    A keď vychovávam deti s novým partnerom, ja nepracujem, som ešte na materskej, ale deti majú priezvisko po ich bio otcovi. Ako to bude a tým zvýšeným bonusom na dieťa? Bude to poberať otec a deti z toho neuvidia ani cent?

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár