16. 04. 2024 Dana/Danica 11°C Dážď

Čo robiť s deťmi v Ždiari?

Autor: MS, Foto: sdetmi.com
Adresa:Ždiar Telefón: www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Monkova dolina

Monkova dolina sa nachádza na severe Belianskych Tatier a je dlhá 5 km. Dolina je ľadovcového pôvodu a v závere je ohraničená masívom Hlúpeho a Ždiarskou vidlou. Cez dolinu vedie jednosmerný náučný chodník, ktorý je v letných mesiacoch otvorený . Dostanete sa do nej po červenej značke priamo zo Ždiaru, alebo po zelenej značke zo Strednice. Po ceste náučným chodníkom natrafíte aj na vodopád. Cestu lemuje dostatok posedov s možnosťou schovať sa, či oddýchnuť si. Pekná je aj samotná prechádzka k rázcestiu do Monkovej doliny, ktorú zvládnu priamo zo Ždiaru aj tie najmenšie deti. 

1

Zdroj: sdetmi.com

Family park Strachankovo

V obci Ždiar nájdeme aj rodinný park v prírode plný zábavy a dobrodružstiev -  Strachankovo. V Strachankove na deti krem iného čaká farmička so živými zvieratkami, kde si deti môžu vyskúšať, ako to na takom hospodárskom dvore fungovalo. Zvieratká môžu nakŕmiť, zahrať sa s nimi a postarať sa o ne. .
Vyblázniť sa môžu na nafukovacom hrade alebo nafukovacom vaku, do ktorého môžu skákať aj rodičia. Veľa zábavy ponúkajú aj drevené  domčeky v Čarovnom lese. Pre zvedavcov je pripravený rozprávkový chodník lesom, na ktorom odhalia Ždiarsku legendu o Havranovi a Vidle a menšie deti sa uršite potešia aj pieskovisku s hračkami.  Priamo v Strachankove je bufet, kde sa môžete s deťmi osviežiť.

Viac informácií >>

Top dovolenky 700x400 px 5

Zdroj: strachankovo.sk

 



Prezidentský zámoček Hohenlohe v Tatranskej Javorine

Drevený zámoček dal v rokoch 1883-85 postaviť vtedajší vlastník javorinského panstva, pruské knieža Christian Craft Hohenlohe-Öhringen. Pruský magnát zamestnával v Tatranskej Javorine desiatky ľudí. Hoci bol evanjelik, postavil tu aj katolícky drevený kostolík v štýle ľudovej architektúry. Vybudoval tiež vodnú elektráreň, zriadil pekáreň, do jeho majetku patrili bane a ďalšie podniky. Zámoček pruského kniežaťa je národnou kultúrnou pamiatkou od roku 2009. Od roku 2004 sa využíva na reprezentačné účely pod správou Kancelárie prezidenta SR, kam prešiel zo správy Národnej rady SR a z užívania Tatranským národným parkom. 

Vstup do zámočku je bezplatný, ale je potrebná vopred rezervácia. Je možný každý štvrtok o 11:00, 12:00 a 13:00, 14:00, okrem štátnych sviatkov a dní pracovného pokoja. Pre viac informácií si kliknite odkaz.

Viac informácii >>

 

P1020850

Zdroj: sdetmi.com


Drevený kostolík sv. Anny v Tatranskej Javorine

Drevený kostolík nájdeme na okraji obce Tatranská Javorina, obklopený krásnou prírodou s nádherným výhľadom na Belianske Tatry. Pochádza zo začiatku 20. storočia a dal ho postaviť knieža Hohenlohe, jeden z najbohatších šľachticov, ktorý vlastnil rozsiahle územia v Tatrách. Kostol sv. Anny spolu s cintorínom, drevenou márnicou, hrobkou Kegelovcov a pomníkmi kniežaťa Hohelohe a J. Votrubu sú národnými kultúrnymi pamiatkami. 

Každý štvrtok ponúkame možnosť prehliadky  kostolíka od 11:00 (prvý vstup) do 14:00 (posledný vstup).
Na prehliadku je potrebné sa vopred nahlásiť.

Viac informácií >>

P1020863

Zdroj: sdetmi.com


Múzeum Ždiarsky dom

Múzeum sa nachádza v komplexe Ždiarsky dom spolu aj so štýlovou reštauráciou, kde fakt dobre varia. Celý objekt bol postavený v roku 1971 podľa vzorov dreveníc z roku 1911 a 1914. V obytnej časti je stála expozícia vnútorného interiéru, krojov, pracovného náradia. 

Viac informácii>>

P1020929

Zdroj: sdetmi.com


Rozhľadňa Bachledová dolina

Na rozhľad­ňu sa dá dostať pešo po zelenej a modrej turistickej značke alebo aj lanovkami z lyžiarskych stredísk Bachledova dolina a Jezersko. Poskytuje výhľad na slovenskú, ale aj poľskú stranu. Na každom zo štyroch podlaží sa nachádza vyhliadková plocha, čo zabezpečuje dostatok miesta aj väčšiemu množstvu návštevníkov. Na najvyššom poschodí je umiestnený ďalekohľad a podrobná mapa viditeľných slovenských štítov.

2

Zdroj: sdetmi.com


Belianska jaskyňa

Belianska jaskyňa patrí medzi najviac navštevované sprístupnené jaskyne na Slovensku. Okrem bizarných skalných tvarov je známa bohatým výskytom kalcitovej sintrovej výplne. Hoci záujem o prírodné pozoruhodnosti jaskyne pretrváva už 125 rokov, zákonitosti jej vytvárania sa doteraz úplne neobjasnili. Pobyt v jaskyni trvá asi 70 min. Teplota v jaskyni sa pohybuje od 5 do 6,3°C.

Viac informácií >>

29560556468 d137219158 c

Zdroj: Flickr.com/ Govisity.com


Jezerské jazero

Náučný chodník vedie z Bachledovej k Jezerskému jazeru. Bachledová dolina, Ždiar – Jezerské jazero, Jezersko. Má dve časti. Prvá meria 300 metrov a nachádza sa na nej osem stanovíšť venovaných živočíchom, ktoré na danom území žijú. Detský náučný chodník vedie od výstupu z lanovky k vyhliadkovej veži. Tam začína druhá časť trasy, ktorá meria 6 km a vedie k Jezerskému jazeru a späť. 
Priamo nad Jezerskom leží v náručí lesa a ticha krásne horské jazero - Jezerské jazero, jedna z prírodných rezervácií vyhlásených v Pieninách. Jenoduchá trasa vedie k nemu aj priamo od obce Jezersko, dlhá asi 3km.

Untitled design 1

Zdroj: sdetmi.com


Chodník korunami stromov a Bachledka Ski&Sun

Najväčšou atrakciou strediska Bachledka Ski&Sun je Chodník korunami stromov, ku ktorému sa môžete vyviezť lanovkou. Chodník Vás potom pohodlne miernym stúpaním zavedie až do výšky 24 metrov. Zakončený je špirálovitou 32 metrov vysokou vyhliadkovou vežou, kde Vás ohromí výhľad na okolie. Cestu chodníkom ozvláštňujú informácie o miestnej prírode a adrenalínové zastávky. Dole sa môžete spustiť 67 metrov dlhým suchým toboganom. V stredisku sa deti zabavia na detských ihriskách, bobovej dráhe či náučnom chodníku. V zime tu nájdete najväčší detský zimný areál v regióne s lyžiarskou školou.

P1020953

Zdroj: sdetmi.com

 

Vláčik Maguráčik - Ždiarsky express

V tatranskej obci Ždiar, dlhej 7km, už nemusíte chodiť pešo. Nielen detskí návštevníci ocenia turistický vyhliadkový vláčik, ktorý spestruje prehliadku obce a okolia. Je v prevádzke počas letnej turistickej sezóny a parkuje pri hoteli MAGURA v Monkovej doline. 

Viac informácii >>

Untitled design 2

Zdroj: Facebook / Hotel Magura Ždiar

Mohlo by vás zaujímať:
Top tipy na nenáročnú turistiku s deťmi
Hojdačky v prírode - kde všade sú ukryté?
Kam s deťmi v Tatrách
Kam s deťmi v Tatrách, keď prší

 

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • helena 06.01.2022, 00:40

    toto leto sme strávili aj pár dní v Ždiari..článok si treba aktualizovať, nakoľko v Ždiari pribudla veľmi pekná nová atrakcia Kráľovstvo lesa, ktorú treba navštíviť, avšak treba si na to vybrať vhodný deň a počasie, takže určite nie cez víkend a keď je škaredé počasie..
    My sme v Ždiari urobili pár túr s deťmi, boli pozrieť chodník korunami stromov (najviac sa im páčila sieť navrchu), navštívili Ždiarsky dom, odviezli sa vláčikom..jeden deň sme strávili na pltiach pri Červenom kláštore a jeden v Aquacity Poprad, lebo strašne pršalo..
    Chceli sme navštíviť aj Prezidentský zámoček, avšak najbližšia voľná prehliadka bola až o 4 týždne, keď som sa telefonicky informovala..neviem, či je to tam také vyťažené, alebo problém bol v pandemických opatreniach a mohol tam ísť na jednú prehliadku iba určitý počet ľudí..

  • Katarína Hricová 02.01.2022, 00:35

    Lyzovacka v Bachledke a ubytko v Zdiari v Goralskej obore su na jednicku :-)

  • Michal 29.12.2021, 17:22

    Muzeum ždiarsky dom odporucam aspon raz v živote vidieť

  • Katulienka 15.12.2021, 21:16

    Ždiar je dedinka, ako z rozprávky. V zime sme boli lyžovať na zjazdovke Strachan a v lete sme sa vybrali Monkovou dolinou - krásna turistika, oplatí sa vidieť.

  • Maria 13.12.2021, 23:54

    Odporúčam vlačik maguračik

  • Vlasta 13.12.2021, 07:18

    Ždiar navštevujeme v zime. Je tam krásne. Super lyžovačka a ubytovanie v prekrásnych domčekoch.

  • Ivy 07.12.2021, 21:05

    V Bachledke je najkrajší chodník medzi stromami. Odporúčam vidieť.

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár