19. 04. 2024 Jela 12°C Prehánky

Cykloprehliadky Trnavy

30.07.2020 Autor: Claudinka, Foto: regiontirnavia.sk
Termín: 22.08.2020 a ďalšie Mesto:Trnava Zdroj:stránka organizátora
SK Cykloprehliadky 2020 plagat

Zdroj: regiontirnavia.sk

Túžite v lete po netradičnom zážitku? Tak sa spolu s nami vyberte spoznávať Trnavu na bicykli! Cykloprehliadky 2020 budú opäť o čosi výnimočnejšie. K industriálu a moderne tento rok pribudli aj historické témy. Projekt Trnava očami architekta, ktorého cieľom je priblížiť turistom, ale aj obyvateľom Trnavy často zatracované industriálne stavby a iné architektonické pamiatky, na aké sú bežne zvyknutí, štartuje aj toto leto. Všetkých záujemcov čaká niekoľko noviniek. Kým pre siluetu historického centra Trnavy sú typické kostolné veže, 20. storočie začalo prinášať nové dominanty, ktoré sú sústredené severozápadne od centra. Obrovské silá a mlyny sú významné nielen ako technické pamiatky, ale aj ako skvosty modernej architektúry. V jednom type budov sa spája mlynárstvo ako tradičný spôsob obživy s odvážnymi a pokrokovými myšlienkami moderny.

Tento rok si môžete vybrať, či sa chcete zúčastniť cykloprehliadky s architektom a zažiť trnavský industriál alebo históriu s našim sprievodcom. Historické témy sú taktiež unikátne a ušité len na tento typ prehliadky, na bicykli. Prehliadky sa môžu zúčastniť aj anglicky hovoriaci návštevníci avšak každú prehliadku si je potrebné vopred rezervovať. Každá z tohtoročných prehliadok má svoj vlastný názov, ktorý zhŕňa, akým smerom sa spoločne s architektom Miroslavom Beňákom alebo sprievodcom Slávom Dzvoníkom vydáte.

Cena: s vlastným bicyklom 5 €, s požičaným bicyklom 7 €
Maximálny počet účastníkov je obmedzený na 30 osôb, lístky je preto potrebné si vopred rezervovať! Môžete tak urobiť nižšie on-line alebo aj priamo v Turistickom informačnom centre na Trojičnom námestí prípadne e-mailom na info@trnavatourism.sk.

Meeting point: Stretnutie s architektom alebo sprievodcom bude vždy pri Mestskej veži o 16.00 h, odkiaľ sa vyberiete na danú trasu.

Termíny Na bicykli so sprievodcom:
01.08.2020 | Príbehy hradieb (NOVÁ)
História mesta Trnava sa písala nie len v štvorci historického opevnenia, ale aj za jeho hranicami. Vydajme sa spolu popri hradbách a porozprávajme si príbehy, ktoré by hradby hovorili, keby mali ústa. Dozviete sa niečo o architektonickom vývoji hradieb, o ich obrannej funkcii, no najmä o príbehoch, ktoré sa na hradbách alebo v ich tesnej blízkosti odohrávali.
15.08.2020 | Bitka pri Trnave (NOVÁ)
V období 17. storočia na dianie v Uhorsko silno vplývali protihabsburské povstania, s ktorými súviselo aj množstvo bitiek. Jednou z posledných a najväčších bola práve bitka pri Trnave, v ktorej sa stretli povstalci Juraja I. Rákociho s cisárskymi vojskami. Poďme sa spolu pozrieť na miesta týchto bojov a dozvedieť sa všetky detaily z ich priebehu, či rozostavenie samotných oddielov.

Termíny Trnava očami architekta:
08.08.2020 | Mesto za prahom moderny
Na tretej prehliadke Mesto za prahom moderny sa opäť vrátime do centra mesta a predstavíme si prehliadané hodnoty stavieb, ktoré predstavujú radikálne zmeny v štruktúre mesta a dnes sú vnímané skôr kontroverzne. Uvidíme samozrejme budovy ako je Jednota, ROH, pošta, Tatrasklo a ďalšie.
22.08.2020 | Cesty repy a cukru (NOVÁ)
Posledná prehliadka bude venovaná snáď najznámejšej priemyselnej stavbe v Trnave – cukrovaru. Jeho hranice nekončili plotom, ale množstvo technickej, dopravnej a aj sociálnej infraštruktúry sa rozplývalo severne a aj západne od centra. Časť týchto už takmer zabudnutých miest si predstavíme v prehliadke Cesty repy a cukru.

 

Napíšte komentár